Zatímco příliš mnoho tučných jídel může zvýšit hladinu cholesterolu a triglyceridů, ne všechny tuky jsou nezdravé. Omega-3 mastné kyseliny mohou mít významné výhody při snižování rizika srdečních onemocnění, což je největší zabiják v zemi. Mohou také chránit před depresí, demencí, rakovinou a artritidou. Omega-3 mastné kyseliny se ve větším množství nacházejí v lososu, vlašských ořechách a špenátu. Níže si blíže popíšeme, jak omega-3 bojuje proti nemocem a které potraviny je obsahují.
Existuje mnoho forem omega-3 mastných kyselin
Existuje mnoho forem omega-3 mastných kyselin. Typy nacházející se v rybách, nazývané DHA a EPA, byly studovány nejrozsáhleji a zdá se, že mají nejsilnější zdravotní přínosy. Další forma omega-3 mastné kyseliny, známá jako ALA, se nachází v rostlinných olejích, lněném semínku, vlašských ořechách a tmavé listové zelenině, jako je špenát.
Jak Omega-3 bojuje s nemocemi
Předpokládá se, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají v boji proti nemocem tím, že snižují zánět v cévách, kloubech a jinde. Vysoké dávky omega-3 mastných kyselin také snižují riziko abnormálního srdečního rytmu a snižují nezdravé tuky v krevním řečišti známé jako triglyceridy. Kromě toho mohou omega-3 mastné kyseliny zpomalit tvorbu plaku v krevních cévách. Omega-3 mastné kyseliny musíme přijímat z potravin nebo doplňků, protože si je naše tělo neumí vyrobit.
Omega-3 a srdeční onemocnění
Předepsané dávky omega-3 se používají k ochraně srdce po infarktu. Studie prokázaly méně infarktů a méně úmrtí na srdeční choroby mezi přeživšími, kteří zvýšili své hladiny omega-3. Může také chránit kognitivní schopnosti u lidí se srdečním onemocněním. Jaké je doporučené dávkování? Tak například American Heart Association doporučuje pro lidi se srdečním onemocněním 1 gram EPA plus DHA denně. Nejlepší je jíst ryby, ale váš lékař vám může doporučit kapsle s rybím olejem.
Omega-3 a arytmie
Zdá se, že omega-3 snižují riziko abnormálních srdečních rytmů (arytmií), které mohou být život ohrožující. Mezi běžné zdroje omega-3 patří ryby, vlašské ořechy, brokolice a dušené zelené sójové boby podávané v lusku.
Omega-3 a triglyceridy
Omega-3 mohou snížit vaše triglyceridy, krevní tuk, který je spojen se srdečním onemocněním. Než začnete užívat doplňky omega-3, poraďte se se svým lékařem, protože některé typy mohou zhoršit váš „špatný“ cholesterol. Hladinu triglyceridů můžete snížit také cvičením, pitím méně alkoholu a omezením sladkostí a rafinovaných sacharidů. Než začnete užívat doplňky omega-3, poraďte se se svým lékařem.
Omega-3 a vysoký krevní tlak
Omega-3 mohou snížit krevní tlak, i když účinek se zdá být malý. Jednou z dietních strategií je nahradit v některých jídlech červené maso rybou. Nejlepší je ale vyhnout se slaným rybám, jako je uzený losos. Při vysokém krevním tlaku může lékař doporučit pravidelné cvičení, léky a omezení soli.
Omega-3 a mrtvice
Důkazy o tom, zda doplňky omega-3 mohou pomoci předcházet mrtvici, jsou smíšené. Nicméně bylo prokázáno, že omega-3 mastné kyseliny zabraňují hromadění plaku uvnitř krevních cév. Studie naznačují, že při vysokých dávkách mohou doplňky omega-3 zvýšit riziko méně častého typu mrtvice, který zahrnuje krvácení do mozku.
Omega-3 a revmatoidní artritida
Studie naznačují, že omega-3 mohou zlepšit symptomy kloubů, jako je bolest a ztuhlost při revmatoidní artritidě. Kromě toho může strava s vysokým obsahem omega-3 také zvýšit účinnost protizánětlivých léků.
Omega-3 a deprese
Mohou pomoci uklidnit poruchy nálady a zlepšit účinnost antidepresiv. Výsledky studií jsou však zatím smíšené. Země s vyššími hladinami omega-3 v typické stravě mají nižší úroveň deprese, i když je zapotřebí více studií.
Omega-3 a ADHD
Studie naznačují, že doplňky omega-3 mohou zlepšit příznaky ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou). Důkazy jsou však neprůkazné, doplněk stravy nemůže nabídnout všelék na ADHD. Nicméně omega-3 mohou poskytnout některé další výhody tradiční léčbě. Víme, že omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro vývoj a funkci mozku.
Omega-3 a demence
Existují předběžné důkazy, které naznačují, že omega-3 mohou chránit před demencí a zlepšovat duševní funkce. V jedné studii měli starší lidé s dietou s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin nižší riziko rozvoje Alzheimerovy choroby. K potvrzení asociace je nutný další výzkum.
Omega-3 a rakovina
Je zapotřebí více výzkumu, aby se zjistilo, zda by omega-3 mohly pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu a pokročilé rakoviny prostaty.
Omega-3 a děti
Rodiče, dávejte si pozor na sliby, protože omega-3 mají pro děti schopnost „posílení mozku“. Pediatrická akademie v USA doporučuje, aby děti jedly více ryb – pokud nejsou obalované a smažené. Pediatři také varují před druhy ryb, které mají vysoký obsah rtuti.
Jaký je nejlepší zdroj?
Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby, i když různé ryby mají různé hladiny. Nejlepšími volbami jsou losos, makrela, sleď, jezerní pstruh, sardinky, ančovičky a tuňák. Právě tuňák je základem ve spížích mnoha lidí a může být dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tuňák má více omega-3 než konzervovaný světlý tuňák, ale má také vyšší koncentraci rtuti. Různé druhy tuňáků mají různé hladiny omega-3 mastných kyselin.
Omega-3 doplňky
Pokud vám nezáleží na konzumaci ryb, můžete použít omega-3 doplňky. U lidí se srdečním onemocněním se doporučuje jeden gram denně. Před zahájením léčby se zeptejte svého lékaře, protože vysoké dávky mohou interferovat s některými léky nebo zvýšit riziko krvácení. Někteří lidé užívající doplňky s rybím olejem si všimnou rybí chuti a dechu. Přečtěte si štítek. Množství EPA, DHA a ALA se může značně lišit, a proto se velmi liší i kvalita doplňků. Při výběru doplňků stravy mějte na paměti mezinárodní doporučení: 650 mg denně kombinované směsi EPA a DHA. V našem eshopu naleznete výhodné balení OMEGA 3 60 kapslí 1000 mg.
Omega-3 pro vegetariány
Pokud nejíte ryby nebo rybí tuk, můžete získat dávku DHA z doplňků řas. Řasy, které jsou komerčně vyráběny, jsou obecně považovány za bezpečné, ačkoli modrozelené řasy ve volné přírodě mohou obsahovat toxiny. Vegetariáni mohou také získat ALA verzi omega-3 z potravin, jako je řepkový olej, lněné semínko, vlašské ořechy, brokolice a špenát. Některé potraviny jsou obohaceny o omega-3.
Produkty, které vás mohou zajímat
Pozor na informace o Omega-3
Nyní je běžné, že se potravinářské výrobky chlubí tím, že obsahují omega-3. Ale množství omega-3, které obsahují, může být minimální, proto zkontrolujte štítek. Mohou obsahovat ALA formu omega-3, která dosud neprokázala stejné zdravotní přínosy jako EPA a DHA. Pro pravidelné dávkování omega-3 může být spolehlivější užívání doplňků s rybím olejem.
Omega 6: Další zdravý tuk
Další zdravý tuk je známý jako omega-6. Omega-6 může chránit před srdečními chorobami, zvláště když se jí místo méně zdravých tuků. Vhodné je získat až 10 % celkových denních kalorií z omega-6 tuků. Omega-6 tuky se nacházejí v rostlinných olejích a ořechách. Většina Evropanů již přijímá dostatek omega-6 ve své stravě díky kuchyňským olejům a salátovým dresinkům.