Wat moet je weten over de wisselwerking tussen CBD en geneesmiddelen? | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Wat moet je weten over de wisselwerking tussen CBD en geneesmiddelen?

CBD heeft vele grote voordelen voor het menselijk lichaam en onderzoek tot op heden toont aan dat het over het algemeen veilig is en zeer weinig bijwerkingen heeft. Pas echter wel op dat CBD nadelige interacties kan hebben met bepaalde medicijnen en als je medicijnen gebruikt, is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen over de geschiktheid van een combinatie met CBD. De interacties hebben hier te maken met de manier waarop het lichaam bepaalde stoffen metaboliseert.

Geneesmiddelenmetabolisme en CBD

De medicijnen die je inneemt worden altijd op de een of andere manier door je lichaam gemetaboliseerd. Dit proces vindt overal in het lichaam plaats, vooral in de darmen en de lever. De grootste invloed op de stofwisseling van geneesmiddelen heeft een grote groep hemoproteïne-enzymen die bekend staat als cytochroom P450 (of CYP450).

Ze hebben een belangrijk effect op de omzetting van lichaamsvreemde stoffen, zodat deze gemakkelijk uit het lichaam kunnen worden verwijderd. Sommige medicijnen en stoffen beïnvloeden deze enzymen echter, zodat medicijnen sneller of langzamer worden gemetaboliseerd. Deze verandering in de snelheid van metabolisme verandert de manier waarop je lichaam de medicatie verwerkt, dus het is een geneesmiddel-drug interactie.

Volgens onderzoek is de CYP450 familie van enzymen verantwoordelijk voor het metabolisme van verschillende cannabinoïden, waaronder CBD. Specifiek is het CYP3A4 enzym, dat behoort tot de CYP450 familie, verantwoordelijk voor de verstoring van CBD tijdens het metabolisme. Het CYP3A4 enzym is verantwoordelijk voor het metaboliseren van ongeveer 60% van de drugs, en als CBD dit enzym remt, kan het niet zo efficiënt functioneren om andere drugs die het lichaam zijn binnengekomen af te breken. Het kan ook andersom zijn, een aantal drugs remmen het enzym en het kan CBD niet effectief verwerken. Als het lichaam het medicijn te langzaam metaboliseert, kun je meerdere medicijnen tegelijk in je lichaam hebben, zelfs als je de juiste doseringen neemt. De verhoogde medicijnniveaus kunnen dan verschillende ongewenste en schadelijke effecten hebben. Sommige stoffen kunnen ook het werk van enzymen versnellen en als je lichaam medicijnen te snel metaboliseert, kun je er een tekort aan hebben in je lichaam, wat ook gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Hoe gebruik je CBD veilig terwijl je medicijnen gebruikt?

Als je CBD wilt gebruiken als aanvullende therapie om de symptomen van een bepaalde aandoening te verlichten, is het raadzaam om eerst je arts te raadplegen, omdat hij of zij een schema en dosering kan bepalen die veilig voor je zijn. Je arts kan soms het niveau van de medicatie in je plasma willen controleren. Stop niet met je medicatie om CBD te proberen, tenzij je arts je vertelt dat het veilig is. Wees je ervan bewust dat er ook CBD-producten zijn die niet in de bloedbaan terechtkomen, dus je hoeft niet alleen de producten te nemen die worden geconsumeerd, maar gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld crèmes en zalven.

Mogelijke interacties met geneesmiddelen

Pas op met grapefruit en aanverwante citrusvruchten. Onderzoek naar CBD interacties met medicijnen is nog gaande, dus er is nog geen volledige lijst van medicijnen waarmee interacties kunnen optreden. Van grapefruit is echter wel aangetoond dat er interacties kunnen optreden, dus je moet grapefruit en alle producten die grapefruit bevatten, inclusief sappen, vermijden. CBD en grapefruit hebben een aantal vergelijkbare eigenschappen, dus je moet alle medicijnen en producten met grapefruit vermijden. Het nemen van grapefruit kan leiden tot hogere bloedspiegels van het medicijn en bijwerkingen, waaronder overdosering. Meer dan 85 geneesmiddelen reageren met grapefruit en vergelijkbare citrusvruchten zoals Sevilla sinaasappels, pomelo’s, enz. Chemische stoffen in grapefruit die bekend staan als furanocoumarines remmen het CYP3A4 enzym dat vergelijkbaar is met CBD. Als gevolg hiervan wordt de stofwisseling van geneesmiddelen vertraagd, waardoor het nemen van CBD kan leiden tot hogere concentraties van de geneesmiddelen in het lichaam. Als je een waarschuwing ziet op een medicijn tegen het consumeren van grapefruit, is het ook niet aan te raden om het te nemen met CBD.

Hieronder noemen we enkele geneesmiddelen die een potentieel gevaar vormen bij het consumeren van grapefruit:

 • antibiotica en antimicrobiële stoffen
 • geneesmiddelen tegen kanker
 • antihistaminica
 • antiepileptika (AED)
 • bloeddrukmedicatie
 • bloedverdunners
 • cholesterolmedicatie
 • corticosteroïden
 • geneesmiddelen voor erectiestoornissen
 • geneesmiddelen tegen misselijkheid
 • hartritmemedicatie
 • imunosuppressiv
 • Stemmingsmedicijnen, bijvoorbeeld voor de behandeling van angst, depressie of stemmingsstoornissen.
 • pijnstillers
 • prostaatmedicatie

Onderzoek naar interacties tussen CBD en drugs

Het onderzoek naar interacties tussen CBD en geneesmiddelen is nog in volle gang en er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar alle geneesmiddelen. In een onderzoek waarbij 25 kinderen met hardnekkige epilepsie clobazam en CBD gebruikten, vertoonden 13 van hen bijvoorbeeld hogere clobazamspiegels. Het nemen van CBD en clobazam zou niet ronduit gevaarlijk moeten zijn, maar het is beter om de medicijnspiegels in de gaten te houden. Een ander onderzoek keek naar het effect van anti-epileptica zoals clobazam en desmethylclobazam, waarbij sommige mensen niveaus hadden die buiten het normale bereik lagen. CBD kan ook de medicijnspiegels in je systeem verstoren, zelfs als je de voorgeschreven doses neemt. Maar tot nu toe is er een gebrek aan onderzoek om te bepalen welke medicijnen veilig zijn en voor welke je moet oppassen.

Je kunt CBD en medicatie nemen zolang je onder toezicht staat van een arts die dit goedkeurt. Indien nodig moet je arts je plasma medicijnspiegels en leverfunctie controleren. Als je CBD tegelijk met bepaalde medicijnen neemt, moet je extra voorzichtig zijn met bijwerkingen zoals slaperigheid, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, eetlust, gewichtsverandering, vermoeidheid of aanvallen.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?