Het gebruik van CBD bij chronische inflammatoire darmziekten | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Het gebruik van CBD bij chronische inflammatoire darmziekten

Chronische inflammatoire darmziekte (IBD) is een onaangename ontstekingsziekte die een aanzienlijk deel van de bevolking treft, bijvoorbeeld in totaal 1,6 miljoen mensen in de VS, en aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa omvat. Hoewel er verschillende behandelingen zijn voor IBD, worden veel van de symptomen, zoals ernstige buikpijn, bloederige ontlasting, diarree en verlies van eetlust, niet altijd volledig onderdrukt door de beschikbare medicijnen. Daarom gaan mensen elders op zoek naar verlichting van deze symptomen. Steeds meer mensen met deze aandoening richten hun aandacht op cannabisproducten, die cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC) bevatten. We bespreken het huidige onderzoek en informatie over hoe CBD mensen met IBD kan helpen.

CBD heeft veel voordelen voor de gezondheid, van het verminderen van angst en pijn tot het verminderen van ontstekingen. Dit maakt het bijzonder nuttig voor veel verschillende soorten chronische ziekten, waaronder IBD.

Wat onderzoek zegt over CBD en IBD

Hoewel cannabis al duizenden jaren wordt gebruikt voor de behandeling van inflammatoire darmziekten, staat het pas sinds kort in het middelpunt van de wetenschappelijke belangstelling. Hoe meer onderzoek en studies er worden gedaan, hoe meer informatie we krijgen over de rol die cannabis speelt in ons lichaam.

CBD kan mensen helpen de symptomen van IBD onder controle te houden.

Uit een onderzoek uit Israël uit 2018, dat nog niet gepubliceerd is, bleek dat CBD mensen met de ziekte van Crohn hielp hun symptomen beter te beheersen. Maar interessant genoeg verminderde het de ontsteking in hun darmen niet echt.

CBD kan lekkende darmen helpen verminderen

De studie uit 2019 (link naar studie) onderzocht het gebruik van CBD en palmitoylethanolamide (PEA) om de hyperpermeabiliteit van de darmen (leaky gut) te verminderen. PEA is een door het lichaam geproduceerd amide van vetzuren en staat bekend om zijn vermogen om pijn veroorzaakt door ontstekingen te verminderen. Een onderzoek toonde aan dat CBD en PEA samen de doorlaatbaarheid van de dikke darm verminderden, wat gunstig zou kunnen zijn voor mensen met IBD.

Het onderzoek merkte echter op dat veel van de gebruikte variabelen hun bevindingen kunnen hebben beïnvloed en dat het onderzoek niet uitsluitend werd uitgevoerd bij mensen met IBD.

CBD kan helpen bij de behandeling van colitis wanneer het samen met andere cannabinoïden wordt genomen.

Een onderzoek uit 2016 (link naar studie), die werd uitgevoerd op muizen, toonde aan dat wanneer CBD alleen werd genomen, het geen effect had op colitis. Wanneer CBD echter samen met andere cannabinoïden werd genomen, verminderde het de schade aan de colitis. In het beste geval kunnen we aannemen dat CBD de symptomen van IBD positief kan beïnvloeden. We kunnen echter niet met zekerheid zeggen dat het effect heeft op de ontsteking zelf. De medische gemeenschap erkent dat er nog steeds onvoldoende klinische onderzoeksgegevens zijn om de werkzaamheid, veiligheid en verdraagbaarheid op lange termijn aan te tonen bij mensen met IBD.

Het onderzoek naar CBD en de behandeling van IBD is nog gaande en in de toekomst zal er waarschijnlijk meer bewijs beschikbaar komen over hoe cannabis, of CBD in het bijzonder, kan helpen.

Hoe CBD de symptomen van IBD verlicht

CBD werkt samen met je endocannabinoïde systeem. Wetenschappers zijn echter nog aan het uitzoeken hoe het dit precies doet.

Een waarschijnlijke mogelijkheid is dat CBD gebruik maakt van de natuurlijke cannabinoïden die al in je lichaam aanwezig zijn en ze stimuleert om langer actief te blijven. Maar CBD bindt zich ook aan receptoren in je lichaam.

CBD en lichaamsreceptoren

Wanneer CBD zich bindt aan je serotoninereceptoren, kan het helpen bij het verminderen van angst, pijn, misselijkheid en slapeloosheid. Deze symptomen komen ook vaak voor bij mensen met IBD. Wanneer CBD zich bindt aan vanilloïde receptoren, kan het de pijnperceptie veranderen en ontstekingen verminderen. In een eerdere studie (link naar studie) wees op de betrokkenheid van de vanilloïde receptor in CBD-geïnjecteerde ratten. Dit kan helpen verklaren waarom CBD kan helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Hoe CBD gebruiken bij IBD

Roken of vaping heeft het snelste effect, het gebruik van crèmes of consumeren heeft een langzamer effect. Houd in gedachten dat hoewel roken en vaping snelle effecten hebben, ze ook andere nadelige effecten op je gezondheid kunnen hebben.

Raadpleeg je arts voordat je CBD gaat proberen. Een consult met je arts is vooral nodig als je medicijnen gebruikt, omdat deze een wisselwerking met CBD kunnen hebben.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?