Ontdek de gezondheidsvoordelen van kratom | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Ontdek de gezondheidsvoordelen van kratom

Hören Sie sich den Artikel an:

Er wordt steeds meer gesproken over kratom in de natuurgeneeskunde, maar de meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord. Kratom (Mitragyna speciosa in het Latijn) is een tropische groenblijvende boom uit de bryofytenfamilie. Hij komt oorspronkelijk uit Thailand, Cambodja, Maleisië en andere Zuid-Aziatische landen. Hij wordt gekenmerkt door zijn vriendelijke eenvoudige bladeren en geelachtige bloemen in bolvormige bloeiwijzen. Sommigen noemen het een drug, maar in werkelijkheid worden de gedroogde bladeren al jaren gebruikt als stimulerend en kalmerend middel. Het wordt kratom genoemd en de boom zelf wordt ook vaak zo genoemd.

Kratom – een middel met vele namen

Kratom heeft vele namen in de wereld en je zult het niet alleen verwarren met de Latijnse naam. In het buitenland wordt het Biak-Biak, Cratom, Gratom, Ithang, Kakuam, Katawn, Kedemba, Ketum, Krathom, Kraton, Kratum, Madat, Maeng Da Leaf, Mambog en anderen genoemd.

Voordelen voor de gezondheid

Deze boom is op zichzelf niet zo interessant als de gezondheidsvoordelen die extracten van zijn bladeren opleveren. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van chronische pijn, spijsverteringsproblemen en als hulpmiddel bij het afkicken van opium. Hoewel het een van de remedies is die al ontelbare jaren door mensen wordt gebruikt, zijn de effecten ervan nog grotendeels onontdekt in medische kringen en zijn er niet genoeg medische onderzoeken om het goed te keuren als officiële behandeling. In veel landen is het zelfs verboden. De belangrijkste actieve ingrediënten zijn indoolalkaloïden, vooral mitragynine en 7-hydroxymitragynine.

Vitaminewinkels beschrijven kratom vaak als een energiebooster, stemmingsverbeteraar en pijnstiller. In vloeibare vorm wordt het vaak gebruikt tegen spierpijn, om de eetlust te onderdrukken en krampen en diarree tegen te gaan. Kratom wordt ook verkocht als middel tegen paniekaanvallen. Kratom zou inwerken op opioïde receptoren. In lage doseringen werkt kratom stimulerend, waardoor gebruikers zich energieker voelen. In hogere doseringen vermindert het pijn en kan het euforie opwekken. In zeer hoge doseringen werkt kratom kalmerend, waardoor gebruikers zich rustig en mogelijk slaperig voelen. Sommige mensen die de traditionele Aziatische geneeskunde beoefenen beschouwen kratom als een vervanging voor opium. Sommige mensen gebruiken kratom om ontwenningsverschijnselen van opioïden te voorkomen, omdat kratom makkelijker te koop is dan voorgeschreven medicijnen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen.

1. Verlichting van pijn

Pijn is de meest voorkomende aandoening die kratom kan behandelen. Pijn wordt geclassificeerd op basis van waar het vandaan komt en welke delen van het lichaam het beïnvloedt. Qua oorsprong hebben we nociceptieve en neuropathische pijn. Nociceptieve pijn is het gevolg van fysiek letsel aan lichaamsweefsel, spieren of pezen. Neuropathische pijn wordt veroorzaakt door chronische aandoeningen zoals multiple sclerose, kanker, diabetes, artritis, enz. Ongeacht de oorsprong, pijn beïnvloedt het lichaam zowel fysiek als psychologisch. Kratom is nuttig bij de behandeling van alle soorten pijn. Extracten van kratombladeren verlichten pijn door zich te binden aan pijnreceptoren in het centrale zenuwstelsel en elders in het lichaam.

2. Verlicht angst en verbeter de stemming.

Het verbeteren van je stemming is een ander mogelijk voordeel van kratom. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kratom nuttig is voor het bevorderen van een positieve gemoedstoestand en dat gebruikers het leven in het algemeen optimistischer benaderen. Hoewel kratom geen opioïde is, lijken de effecten erg op die van opioïde drugs zoals heroïne, codeïne en morfine. Wanneer je kratombladeren consumeert, bindt mitragynine zich aan opioïde receptoren in je hersenen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van je stemming. Als gevolg daarvan voel je je minder angstig en optimistischer. De kalmerende effecten van kratom zijn ook belangrijk bij het verlichten van depressie en angst. Als je op zoek bent naar een volledig natuurlijke manier om je motivatie een boost te geven, zoek dan niet verder dan kratom.

3. Energie verhogen

Kratombladeren staan bekend om hun enorme metabolische effecten die het energieniveau van de gebruiker enorm verhogen. Volgens onderzoeken induceren deze bladeren bepaalde stofwisselingsprocessen en stimuleren ze andere, waardoor het vermogen van het lichaam om energie te genereren toeneemt. Kratombladeren kunnen ook de bloedsomloop stimuleren. Met een verbeterde bloedcirculatie wordt er meer zuurstof naar je vitale lichaamscellen getransporteerd, wat weer invloed heeft op hoe snel deze cellen voedingsstoffen metaboliseren om energie te produceren. Dit kan verklaren waarom kratom een van de meest aanbevolen natuurlijke remedies is voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Zelfs als je niet lijdt aan vermoeidheidsgerelateerde aandoeningen, kun je nog steeds profiteren van de energetische voordelen van kratom om je dagelijkse taken te volbrengen. De bladeren kunnen bijvoorbeeld van pas komen tijdens inspannende trainingen, omdat ze de rusttijd tussen sets aanzienlijk verkorten.

4. Concentratie verbeteren

We hebben al gezegd dat het eten van kratombladeren een kalmerend effect heeft, en je vraagt je misschien af hoe de bladeren je kunnen helpen om je beter te concentreren. Wanneer je kratom consumeert, stimuleert het de afgifte van acetylcholine. Acetylcholine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het vergroten van de aandacht en het verlichten van pijn, het samentrekken van spieren en het reguleren van het endocriene systeem. Volgens onderzoek verbetert acetylcholine het geheugen en de concentratie door het vermogen van de corticale circuits om te reageren op zintuiglijke prikkels te verbeteren. Deze voordelen zijn vooral nuttig voor studenten die zich willen concentreren tijdens het studeren en zich dingen kunnen herinneren die ze maanden geleden geleerd hebben. Kratom induceert ook de afgifte van serotonine en dopamine, die in verband worden gebracht met een verhoogde focus en concentratie.

5. Beter leren

Dit is een ander mentaal voordeel van kratom. Zoals je misschien al weet, kunnen onze hersenen alleen optimaal functioneren als ze voldoende voedingsstoffen en energie krijgen die vrijkomen uit de stofwisselingsprocessen van het lichaam.

De lever bevat zowel fase I als fase II microsomale enzymen die kratom metaboliseren tot verschillende alkaloïden. Eenmaal gemetaboliseerd werken de alkaloïden in op receptoren in het CZS en de perifere zenuwen. Mitragynine werkt vooral in op delta-receptoren, terwijl 7-hydroxymitragynine inwerkt op mu-receptoren. Samen zorgen deze opioïde receptoren voor indrukwekkende cognitieve prestaties.

6. Verslavingsbehandeling

Kratom heeft effecten die vergelijkbaar zijn met die van opioïden, maar in tegenstelling tot opioïden is kratom slechts een gedeeltelijke opioïde agonist. De belangrijkste reden waarom experts kratombladeren voorschrijven om verslaving te behandelen is dat het een soortgelijke sensatie geeft als opioïde drugs, maar geen vermoeidheid met zich meebrengt. Hoewel kratom interageert met opioïde receptoren, veroorzaakt het geen langdurige afhankelijkheid. Zelfs na langdurig gebruik zal het verlangen van je lichaam naar kratom altijd normaal blijven. De bladeren helpen ook bij de behandeling van verschillende aandoeningen die geassocieerd worden met het afkicken van opioïden, zoals misselijkheid en braken, slapeloosheid, angst en stemmingswisselingen, en als een volledig natuurlijk kruid heeft kratom minder en mildere bijwerkingen.

7. Diabetescontrole

Dit is waarschijnlijk een van de minst bekende voordelen van kratomvellen. Onderzoek suggereert echter dat kratom een positief effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel. De alkaloïden die kratombladeren bevatten kunnen helpen bij het moduleren van de insuline- en glucosespiegel in het bloed. Door de hoeveelheden van deze twee stoffen onder controle te houden, voorkomt kratom de gevaarlijke pieken en dalen die geassocieerd worden met diabetes, wat helpt om diabetes op afstand te houden. Kratom werkt ook samen met verzadigingsreceptoren, die zich in de hypothalamus bevinden. Als je aan obesitas of diabetes lijdt, kun je kratom nemen om je trek in suiker, chocolade en andere mogelijke triggers te verminderen. Er is echter nog meer onderzoek nodig.

Bladkleur (nerven)

Als je meer wilt weten over kratom, zul je merken dat ze het vaak hebben over de kleur van de nerven die elk blad heeft. Er zijn 4 basiskleuren en de effecten van kratom zijn hier ook van afgeleid. De bladeren met rode nerven bevatten de meest actieve stoffen, vooral 7-hydroxymitragynine. Hogere doses kunnen een kalmerend effect hebben. De groene kleur houdt het midden tussen de witte en rode bladeren en heeft slechts zeer milde effecten. De gele nerven zijn extreem stimulerend en verschijnen in jonge bladeren. Bladeren met witte nerven verbeteren de cognitieve functie, vitaliseren en geven meer energie. De herkomst is ook belangrijk, waarover we hieronder meer zullen vertellen.

Zijn er verschillende soorten of stammen?

Verschillende soorten kratom worden strains genoemd. De meeste kratomstammen ontlenen hun naam aan hun plaats van herkomst. Net als bij marihuana hebben verschillende kratom soorten licht verschillende effecten. Er is momenteel geen onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende soorten kratom. De volgende beschrijvingen zijn alleen gebaseerd op anekdotische verslagen. De effecten van een bepaalde soort kunnen per leverancier verschillen.

Maeng da

Maeng da verwijst naar verschillende soorten van zogenaamd sterke en langdurige kratom. Maeng da komt oorspronkelijk uit Thailand, maar er zijn ook Indonesische en Maleisische maeng da soorten verkrijgbaar. Maeng da kan groen, rood of wit van kleur zijn. Er wordt gezegd dat het stimulerend werkt, de energie verhoogt, een gevoel van welzijn opwekt en pijn vermindert. Sommige mensen melden dat ze zich spraakzaam voelen na het consumeren van maeng da.

Indo

Indo kratom komt uit Indonesië. Het kan groen, rood of wit van kleur zijn. Indo kratom wordt als minder stimulerend beschouwd dan andere soorten, hoewel sommige soorten een licht opwekkend effect kunnen hebben. Over het algemeen staan Indo-variëteiten erom bekend ontspanning te bevorderen, pijn te verlichten en gevoelens van welzijn te stimuleren. Er wordt gezegd dat ze helpen bij angst.

Bali/roodader (roodader)

Bali kratom komt uit Indonesië. Het heeft roodachtige bladeren en biedt effectieve pijnverlichting. Gebruikers zeggen dat het de meest “opioïde-achtige” van alle kratomsoorten is. Het kan helpen bij pijnlijke aandoeningen zoals depressie of chronische pijn.

Green Malay (Groene Maleisische kratom)

Groene Maleisische kratom komt uit Maleisië. Het is donkergroen van kleur. In lage doseringen zou het de energie verbeteren en pijn verlichten. In hoge doses kan het een meer kalmerend effect hebben.

Thai

Thaise kratom komt uit Thailand. Thaise kratom is verkrijgbaar met rode, groene en witte aders, en de effecten kunnen per kleur verschillen. Van de groene en witte soorten wordt gezegd dat ze stimulerend werken en een euforische toestand creëren. Van Thaise kratom met rode aderen wordt gezegd dat het een geweldige pijnstiller is.

Borneo

Borneo kratom komt uit Borneo. Het is verkrijgbaar in rode, groene en witte variëteiten. Vergeleken met andere soorten wordt Borneo kratom als meer kalmerend beschouwd. Het kan worden gebruikt om angst en stress te behandelen.

Maleis (Maleis kratom)

Kratomvariëteiten van Maleisië, waaronder groene, rode en witaderige kratomsoorten, bieden een balans tussen stimulerende en kalmerende effecten. Gebruikers melden gemoedstoestand, pijnverlichting en meer energie en focus.

Mogelijke bijwerkingen

Het zou onverantwoord zijn om alleen de voordelen te beschrijven, maar niet de mogelijke bijwerkingen. Deze kunnen vooral optreden als je een veilige dosering overschrijdt, je moet kratom altijd alleen in veilige doseringen nemen. De hoeveelheid werkzame stof in kratomplanten kan echter sterk variëren, waardoor het moeilijk is om het effect van een bepaalde dosis te meten. Als je een overdosis neemt of regelmatig een te grote dosis neemt, kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Gewichtsverlies
 • Droge mond
 • Rillingen, misselijkheid en overgeven
 • Veranderingen in urinekleur en constipatie
 • Leverbeschadiging
 • Spierpijn
 • Vertigo
 • Ospalost
 • Hallucinaties
 • Depressie
 • Veranderingen in ademhaling
 • Krampfanfälle

Kratom werkt na vijf tot tien minuten en de effecten houden twee tot vijf uur aan. De effecten van kratom nemen toe naarmate je er meer van neemt. Bij dieren lijkt kratom effectiever te zijn dan morfine. De effecten van kratom zijn ook gerapporteerd bij een zuigeling die borstvoeding kreeg van een moeder die kratom gebruikte. Veel van de problemen die optreden bij pijnstillers treden op wanneer deze middelen in hoge doses of gedurende langere perioden worden ingenomen. Het is niet precies bekend welk niveau van kratom giftig is bij mensen, maar net als bij pijnstillers en recreatieve drugs is het mogelijk om een overdosis kratom te nemen.

Sommigen geloven in kratom, anderen niet.

Sommige onderzoekers geloven dat kratom een veilig alternatief kan zijn voor opioïden en andere voorgeschreven medicijnen. Uit een onderzoek naar de effecten van kratom bleek echter dat er te veel risico’s zijn. In sommige gevallen blijkt kratom een abnormale hersenfunctie te veroorzaken als het samen met voorgeschreven medicijnen wordt ingenomen. Als dit gebeurt, kun je last krijgen van ernstige hoofdpijn, het vermogen om te communiceren verliezen of verward raken.

Een onderzoek waarin kratom werd getest als behandeling voor ontwenningsverschijnselen van opioïden leverde interessante resultaten op. Mensen die langer dan zes maanden kratom gebruikten, rapporteerden ontwenningsverschijnselen die vergelijkbaar waren met die na het gebruik van opioïden. Kratom heeft ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Als kratom tijdens de zwangerschap wordt gebruikt, kan de baby geboren worden met verslavingsverschijnselen.

Als je ervoor kiest om kratom te gebruiken, koop het dan alleen in kwaliteitswinkels. Bovendien kunnen sommige kratomproducten besmet zijn.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?