Cannabichromene (CBC) is een cannabinoïde met een groot potentieel. | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Cannabichromene (CBC) is een cannabinoïde met een groot potentieel.

Hören Sie sich den Artikel an:

Als mensen het over cannabinoïden hebben, denken ze vaak aan THC en CBD. Dit zijn echter slechts 2 van de 113 geïdentificeerde verbindingen in marihuana. Sommige cannabinoïden zijn bekender, over andere wordt minder gesproken, vooral vanwege hun medicinale toepassingen. Onderzoek naar cannabinoïden is fascinerend omdat we steeds meer leren over hoe ze samenwerken met het endocannabinoïde systeem van het lichaam. Wat zijn cannabinoïden? Het is een diverse klasse van chemische stoffen die leiden tot een enorm scala aan effecten die geassocieerd worden met cannabis. THC en CBD staan bekend om hun gezondheidsvoordelen. Andere cannabinoïden, zoals CBC of cannabichromeen, werken echter ook in op het endocannabinoïde systeem. Deze interactie tussen cannabinoïden en cannabinoïdereceptoren bevordert het evenwicht in je lichaam.

Wat is de CBC?

CBC is een krachtige, niet-psychoactieve cannabinoïde. Het is aangetoond dat CBC, net als THC en CBD, de groei van de menselijke hersenen bevordert door de levensvatbaarheid van zich ontwikkelende hersencellen te verhogen in een proces dat bekend staat als neurogenese.

CBC speelt een belangrijke rol in de anti-kanker en anti-tumor eigenschappen van cannabis. CBC bestrijdt ook ontstekingen, maar zonder de endocannabinoïde receptoren in het lichaam te activeren. Daarom worden de geneeskrachtige eigenschappen van CBC aanzienlijk versterkt wanneer het gecombineerd wordt met andere cannabinoïden zoals THC of CBD’s, die endocannabinoïde receptoren in de hersenen en door het hele lichaam activeren. Hoewel CBC een van de belangrijkste cannabinoïden is, weten de meeste mensen niet eens dat het bestaat. Het werd voor het eerst ontdekt in 1966 en is een van de natuurlijk voorkomende fytocannabinoïden van cannabis.

Kanabichromes (CBC)

In sommige gevallen kan CBC tot 64% van het cannabinoïde profiel van een plant uitmaken. Ze selecteren echter vaak planten met een hoog THC-gehalte. Daarom bevatten maar heel weinig planten een hoog gehalte aan CBC. Qua functie heeft CBC verschillende overeenkomsten met THC en CBD. Net als de twee bekendste cannabinoïden, ontstaat CBC door de enzymatische omzetting van de voorloper CBG (cannabigerol). CBGA (cannabigerolzuur, dat decarboxyleert tot CBG) reageert met enzymen in een van de kliertrichomen van de plant. De resulterende reactie vormt CBCA (cannabichroomzuur), dat vervolgens decarboxyleert tot CBG. Decarboxylatie is de wetenschappelijke term voor “een chemische reactie waarbij een carboxylgroep wordt verwijderd en kooldioxide vrijkomt”.

Wat is het verschil tussen CBC en andere cannabinoïden?

Als de molecuulformule C21H30O2 je bekend in de oren klinkt, dan heb je gelijk. Het is de chemische formule van THC, CBD en CBC. Interessant genoeg hebben de atomen in het molecuul een iets andere ordening.

Hoewel verschillende cannabinoïden dezelfde formule hebben, zorgen subtiele veranderingen in de structuur ervoor dat ze op verschillende manieren werken. THC verschilt bijvoorbeeld van CBC en CBD in het vermogen om zich te binden aan CB1-receptoren. Dit helpt bij het bereiken van het beroemde psychoactieve effect dat geassocieerd wordt met het roken van marihuana.

CBC is vergelijkbaar met CBD omdat het zich niet goed bindt aan cannabinoïde receptoren zoals CB1 en CB2. Zoals je waarschijnlijk weet, bevinden CB1-receptoren zich voornamelijk in de hersenen. THC is een van de cannabinoïden die CB1 activeert, wat het beroemde euforische gevoel veroorzaakt. CBC bindt ook niet goed aan CB2 receptoren, maar heeft wel een wisselwerking met een aantal andere receptoren zoals TRPV1 en TRPA1.

Activering van deze receptoren verhoogt het niveau van endocannabinoïden in je lichaam. Een voorbeeld hiervan is een toename in de productie van anandamide, dat bekend staat als de geluksmolecule.

CBC bereikt dit door processen te verstoren die deze receptoren afbreken. CBC verhoogt de activiteit van cannabinoïde receptoren die van nature in cannabis voorkomen en activeert zo indirect de cannabinoïde receptoren van het lichaam.

THC en andere psychoactieve stoffen daarentegen binden direct aan de relevante receptoren en beïnvloeden deze, met name CB1 en CB2.

Waar wordt de CBC voor gebruikt?

CBC heeft verschillende voordelen als zelfstandige cannabinoïde. Onderzoek suggereert echter dat het het meest effectief is in combinatie met andere cannabinoïden vanwege het begeleidende effect. Het idee achter het entourage-effect is dat individuele cannabinoïden meer effect hebben als ze samenwerken dan wanneer ze afzonderlijk werken. THC en CBD combineren bijvoorbeeld goed. De CBD in marihuana voorkomt vergiftiging door THC.

CBC heeft veel van dezelfde therapeutische effecten als CBD. Omdat het niet bedwelmend is, vormt het een opwindend alternatief. Studies tonen aan dat CBC kan helpen bij veel gezondheidsproblemen, van chronische pijn tot acne.

Gezondheidsvoordelen van CBC

Verlichting van chronische pijn

Een onderzoek uit 2011 toonde aan dat CBC effectief pijn geassocieerd met collageen-geïnduceerde osteoartritis. Net als bij veel andere cannabinoïden is het effect van CBC op ontstekingen heel anders dan dat van NSAID’s.

Een onderzoek uit 2010 door DeLong et al. leverde ook enkele interessante bevindingen op. Het onderzoek toonde aan dat wanneer CBC werd gecombineerd met THC, het een additief effect had. Dit leidde tot een veel grotere ontstekingsreactie dan wanneer de cannabinoïde alleen werd gebruikt.

In het onderzoek analyseerde het onderzoeksteam de effecten van CBC op oedeem. Ze ontdekten dat de cannabinoïde de algehele zwelling verminderde. Interessant genoeg trad het effect onafhankelijk van CB-receptoren op. De antagonisten verhinderden namelijk dat THC op dezelfde manier werkte, maar blokkeerden CBC niet.

Neurogeneze

CBC verandert een dwaas misschien niet in een genie, maar het bevordert wel de neurogenese. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2013 van Shinjyo en Di Marzo. Het duo analyseerde de effecten van neurale stamprogenitorcellen (NSPC’s) van volwassen muizen buiten het lichaam. Ze ontdekten dat deze specifieke cellen differentiëren in vele andere cellen, waardoor ze de hersenen helpen groeien en regenereren. De resultaten toonden ook aan dat CBC de NSPC-functie verbeterde.

Waarom is dit belangrijk? Een van de cellen waarin NSPC’s zich differentiëren is een astrogliale cel. Deze cellen zijn essentieel voor het handhaven van de homeostase in de hersenen. Ze voeren een aantal functies uit, zoals het bieden van verdediging tegen oxidatieve stress en het sturen van neurotransmitters. Oxidatieve stress, toxiciteit en ontstekingen veroorzaken neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. In theorie verbetert de aanwezigheid van CBC’s dus de levensvatbaarheid van NSPC’s. NSPC’s differentiëren dan in astrogliale cellen, wat de problemen die leiden tot neurologische aandoeningen kan tegengaan.

Kanker

Cannabichromeen kan een krachtige kankerbestrijder zijn en de reden hiervoor is mogelijk de interactie met de natuurlijke endocannabinoïde van het lichaam, anandamide. CBC lijkt ook de absorptie van anandamide te remmen, waardoor het langer in de bloedbaan blijft. Een recent onderzoek waarbij tumorgroei werd geïnitieerd bij muizen (een tweefasenmodel voor huidcarcinogenese bij muizen) toonde aan dat cannabinoïden effectief kunnen zijn in het remmen van zowel ontsteking als tumorgroei. Aangezien is aangetoond dat anandamide borstkanker in vitro en in vivo bestrijdt, is het veelbelovend dat CBC en andere cannabinoïden op een dag chemopreventieve middelen kunnen worden.

CBC als potentiële kankerbestrijder werd voor het eerst gepubliceerd in een onderzoek uit 2006 waarin andere cannabinoïden dan THC en hun mogelijke effecten op kanker werden onderzocht. Hoewel THC bekend staat om zijn antikankereigenschappen voor verschillende vormen van kanker, kunnen de krachtige psychotrope eigenschappen het gebruik van chemotherapie bemoeilijken. Onderzoek heeft tot nu toe uitgewezen dat CBC de op één na krachtigste cannabinoïde is in het remmen van de groei van nieuwe kankercellen (CBG was het meest effectief).

Antidepresivum

Lange tijd hoorden we alleen maar over hoe THC en CBD kunnen helpen bij angststoornissen en depressed. CBC lijkt echter een vergelijkbaar positief effect te hebben. Een onderzoek uit 2010 door El-Alfy et al. toonde aan dat ratten beter presteerden op stresstesten na een CBC-belasting. Het is bekend dat chronische stress een van de belangrijkste triggers van depressie is. Het toont ook aan dat CBC het beste werkt tegen depressie wanneer het gecombineerd wordt met THC en CBD.

Antibacteriële eigenschappen

Het lijkt vreemd, maar het meeste van het beste CBC-onderzoek is gedaan in de jaren 1980. Uit een onderzoek dat Turner en Elsohly in 1981 publiceerden, bleek dat CBC indrukwekkende antibacteriële eigenschappen heeft. CBC heeft geholpen bij het bestrijden van een aantal Gram-negatieve en Gram-positieve bacteriën zoals stafylokokken en E. coli.

Een recenter onderzoek door onderzoekers in Italië en het Verenigd Koninkrijk in 2008 toonde aan dat CBC en andere cannabinoïden minstens zo effectief waren tegen MRSA als sterke medicijnen zoals Vancomycine. Bovendien straften cannabinoïden je niet met een heleboel ongewenste bijwerkingen.

Bestrijdt acne

Als je dure acne crèmes niet werken, wil je misschien CBC proberen. Uit een onderzoek van Olaha en co. uit september 2016 bleek dat CBC een uitstekende acne remmer is.

Zoals je misschien weet, zijn overmatige talgproductie en ontsteking van de talgklieren de belangrijkste boosdoeners bij het ontstaan van acne. CBC bestrijdt acne door zijn ontstekingsremmende eigenschappen en remt ook de productie van lipiden in de talgklier. Arachidonzuur (AA) is nodig voor lipogenese, maar CBC vermindert de AA-productie. Hoewel we meer gegevens nodig hebben, lijkt het erop dat CBC een van de beste middelen voor de behandeling van acne zou kunnen worden.

Zijn er CBC-specifieke producten op de markt?

Tegenwoordig wordt CBC meestal aangetroffen in jongere planten. De meeste kwekers kweken hun planten echter met een hoog CBD- of THC-gehalte. Dit maakt het moeilijk om marihuana te vinden met een significant CBC-gehalte. Tot nu toe zijn er geen marihuanasoorten die specifiek gekweekt zijn voor een hoog CBC-gehalte. Daardoor is het moeilijk om producten te vinden met een hoog CBC-gehalte. Een mogelijkheid is om de marihuanaplant zijn THC te laten afbreken tot cannabinol (CBN). CBN heeft vergelijkbare medicinale eigenschappen als CBC.

Tot slot

Een paar decennia geleden was CBC de tweede meest voorkomende stof in marihuana in een paar geselecteerde soorten. Tegenwoordig bevatten echter relatief weinig soorten de verbinding die het beste lijkt samen te werken met THC, CBD en andere stoffen. Toch heeft onderzoek aangetoond dat CBC zelf heilzaam kan zijn als ontstekingsremmer.

Het meeste nuttige onderzoek naar CBC werd gedaan in de jaren 1980. Sindsdien hebben THC en CBD de interesse van de wetenschappelijke gemeenschap overgenomen. De bekendheid van CBC neemt echter gestaag toe en het is waarschijnlijk dat het in de toekomst meer aandacht zal krijgen en misschien over een paar jaar in gewone gezondheidsproducten te vinden zal zijn.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?