Focus op THC: Wat zijn de voordelen en nadelen voor de gezondheid? | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Focus op THC: Wat zijn de voordelen en nadelen voor de gezondheid?

Hören Sie sich den Artikel an:

Als mensen het hebben over cannabinoïden, dan hebben ze het bewust over de stoffen die geen psychoactieve toestand veroorzaken. Kortom, de meeste mensen proberen THC te vermijden als de duivel. Het is vanwege deze cannabinoïde dat cannabis in veel landen als illegaal werd en nog steeds wordt beschouwd drog. Maar THC is niet alleen een geestverruimende stof, het heeft ook bewezen voordelen voor de gezondheid die door talloze onderzoeken zijn bevestigd. We keuren het gebruik van THC niet goed, maar het is goed om zowel de donkere als de lichte kant ervan te kennen.

Wat is THC?

THC, ook wel tetrahydrocannabinol, is een stof in cannabis die psychoactief is. De chemische formule van THC, C₂₁H₃₀O₂, lijkt echter erg op zijn tegenhanger CBD , die de effecten van THC juist tegengaat.

THC bootst echter de natuurlijke chemische stof anandamide (die in de hersenen wordt geproduceerd) na in structuur en verandert de functie van communicatie. Dus in plaats van de normale communicatie van de hersenen via neuronen, bindt de THC-verbinding zich aan neuronen en verandert dit proces.

Volgens het National Institute on Abuse drugs in de VS (NIDA) THC beïnvloedt zaken als denken, geheugen, plezier, beweging, concentratie, coördinatie en zintuiglijke en tijdelijke waarneming. Daarom kan het gevaarlijk zijn om onder invloed van deze drug zware machines te bedienen of auto te rijden.

Hoewel de nadelen van THC intensief worden belicht en cannabisplanten worden gekweekt met zo min mogelijk THC, worden de voordelen voor de gezondheid zelden besproken. In feite heeft THC verschillende gezondheidsvoordelen waarvan is aangetoond dat ze helpen bij de behandeling van bijvoorbeeld depressie, PTSS, epilepsie en zelfs eetstoornissen.

Gebruik van THC

THC kan op verschillende manieren gebruikt worden, zowel medicinaal als recreatief. Van de tientallen verschillende manieren waarop THC kan worden gebruikt, kan het worden gebruikt in siropen, edibles, oliën die worden gebruikt in tincturen, druppels, in medicijnen en topicale middelen, waaronder crèmes en balsems die worden gebruikt voor ontstekingsremmende doeleinden.

THC en cannabis kunnen ook worden gebruikt bij dieren, zoals honden, om pijnverlichting en kalmerende angst.

Er bestaat zelfs een drug met synthetische THC, de enige drug met THC die momenteel door de FDA is goedgekeurd, genaamd Marinol.

THC vs. CBD

Ondanks het feit dat deze twee bestanddelen bijna exact dezelfde chemische samenstelling hebben en deel uitmaken van de bestanddelen waaruit cannabis bestaat, hebben THC en CBD iets anders. THC is het psychoactieve ingrediënt in marihuana dat je het gevoel geeft van een veranderde bewustzijnstoestand – maar CBD compenseert de effecten van THC. CBD kan je energie juist stimuleren. CBD kan vaak helpen om de effecten van THC te verzachten door angst of stress te verminderen.

Bijwerkingen van THC

Hoewel veel wetenschappers en artsen THC prijzen, kan het een aantal negatieve bijwerkingen hebben waar rekening mee moet worden gehouden.

In 2017 publiceerde de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine een studie over de gezondheidseffecten van cannabis en cannabinoïden. Dr. William Checkley, M.D., Ph.D. van de Johns Hopkins University was een van de experts die aan het onderzoek hebben bijgedragen. Dr. Checkley stelt dat THC meer negatieve effecten kan hebben dan veel experts geloven.

“Een van de grootste problemen met cannabis is wanneer je het rookt. Het is niet alleen de drug, er zijn ook allerlei ingrediënten die bij het verbranden van welke stof dan ook komen kijken. Er is bewijs voor een verband tussen het roken van cannabis en ademhalingsproblemen. En mensen die rokers van cannabis hebben meer kans op episodes van de luchtwegen, vooral chronische bronchitis, wat een combinatie is van hoesten en slijm.”

Toch zei de arts dat het onderzoek niet overtuigend was over de omvang van deze effecten.

“Eén aspect van het rapport toonde aan dat er een sterk verband is tussen cannabisgebruik en de ontwikkeling van schizofrenie,” vervolgde Dr. Checkley. “En ook dat cannabisgebruik werd geassocieerd met manie of hypermanie bij mensen die de diagnose bipolaire stoornis hadden. En er was ook een klein verhoogd risico op depressie en een verhoogd aantal zelfmoordpogingen.”

Andere onderzoeken hebben soortgelijke conclusies laten zien, hoewel ze allemaal enigszins sceptisch blijven. De resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift Human Molecular Genetics van de Tel Aviv University (TAU) in Israël, kunnen meer licht werpen op de relatie tussen THC-gebruik en psychiatrische problemen.

“Ons onderzoek toont aan dat cannabis verschillende risico’s heeft bij vatbare en niet-vatbare individuen,” vertelde Dr. Ran Barzilay, een psychiater aan TAU’s Sackler School of Medicine, in 2017 aan Medical News. “Met andere woorden, jonge mensen met een genetische vatbaarheid voor schizofrenie – mensen met een familiegeschiedenis van psychiatrische stoornissen – moeten er rekening mee houden dat ze met vuur spelen als ze marihuana roken tijdens hun adolescentie.”

Naast psychiatrische problemen en twijfels over de voordelen bij het behandelen van symptomen, is THC-gebruik ook in verband gebracht met verminderde motorische vaardigheden, zegt Dr. Checkley. De studie gebruikte 21 studies uit verschillende landen met een steekproef van bijna 240.000 deelnemers, zegt Dr. Checkley.

“Een van de dingen die we vonden was dat sommigen rapporteerden dat cannabisgebruik met sporen van THC in hun bloed of speeksel geassocieerd werd met ongeveer 20% tot 30% meer kans op een auto-ongeluk,” legde Dr. Checkley uit. “En dat was vrij consistent, dus het maakte niet uit hoe je naar de gegevens keek. Ik denk dus dat de informatie behoorlijk robuust was, gezien het aantal onderzoeken en gezien het aantal landen en het aantal deelnemers dat de relatie tussen cannabisgebruik en een verhoogde kans op een auto-ongeluk ondersteunt. “

Gezondheidsvoordelen van THC

THC verzacht de pijn

Pijnverlichting is een van de belangrijkste medische voordelen van THC. Wereldwijd leven meer dan 1,5 miljard mensen met chronische pijn. Veel van deze mensen lijden aan neuropathische of zenuwgerelateerde pijn. Onderzoeken tonen aan dat bestanddelen van cannabis paden in het centrale zenuwstelsel activeren die pijnsignalen naar de hersenen blokkeren. Zelfs een door de FDA goedgekeurd onderzoek in 2013 bevestigde de effectiviteit van THC bij het verlichten van pijn. Mensen met neuropathische pijn kregen een lage dosis THC (1,29%) toegediend in de vorm van verdampte cannabis. Resultaten?

“Een lage dosis delta-9-tetrahydrocannabinol zorgde voor een statistisch significante vermindering van 30% van de pijnintensiteit in vergelijking met placebo.” Het is dus duidelijk dat er een positieve correlatie is tussen THC en pijnverlichting.

Verlicht misselijkheid en overgeven

Marinol (een door de FDA goedgekeurde THC-pil) voor de behandeling van misselijkheid en braken bij kankerpatiënten bestaat al sinds de jaren 1980. Marinol werd zelfs op de markt gebracht als een farmaceutisch alternatief voor cannabis. Maar hoewel Marinol delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) bevat, is de verbinding zowel synthetisch als geïsoleerd.

Marinol bevat dus geen nuttige bestanddelen zoals andere cannabinoïden, terpenen en flavonoïden, die allemaal beter samenwerken dan alleen.

Een interessant onderzoek uit 1995 toonde aan dat orale toediening van THC-8, een cannabinoïde die lijkt op gewone THC maar met minder psychotrope effecten, een effectieve behandeling was voor kinderen die leden aan misselijkheid als gevolg van chemotherapie. De enige waargenomen bijwerking was milde prikkelbaarheid.

Andere braakmiddelen zoals Zofran kunnen echter leiden tot bijwerkingen zoals: diarree, hoofdpijn, slaperigheid, wazig zien, spierkrampen, huiduitslag, koorts en constipatie.

Beschermt hersencellen

De waanzin van de gekken heeft veel mensen doen geloven dat cannabisgebruik hersencellen doodt. De realiteit is echter dat dit niet minder waar is. Terwijl de meeste drugs neurotoxisch zijn, wordt THC beschouwd als een neuroprotectant, wat betekent dat het hersencellen daadwerkelijk beschermt tegen schade.

Helpt bij het genezen van PTSS

PTSS kan symptomen omvatten als rusteloosheid, ernstige angst, depressie, slapeloosheid, nachtmerries en sociaal isolement – het kan een verlammende aandoening zijn. Desondanks heeft THC bewezen een zeer effectieve behandeling voor PTSS te zijn. Sommige psychiaters beweren dat THC-rijke cannabis de enige behandeling is voor PTSS.

Onderzoeken hebben bevestigd dat THC veel van de symptomen van PTSS verlicht, waaronder agitatie, depressie, slapeloosheid, flashbacks en nachtmerries. Dit betekent dat mensen die lijden aan PTSS eindelijk de rustgevende slaap kunnen ervaren die ze nodig hebben om te genezen en de balans in hun leven te herstellen.

Het enige wat ze nodig hebben is veilige toegang tot cannabis en begeleiding over hoe ze het het beste kunnen toepassen in hun leven.

Bevordert de groei van de hersenen

Geloof het of niet, maar de medische voordelen van THC voor de hersenen zijn misschien nog wel groter dan we dachten. De psychoactieve stof beschermt niet alleen hersencellen, maar stimuleert ook de groei van de hersenen. THC activeert de “CB1 receptor” in onze hersenen. Deze stimulatie bevordert een proces dat bekend staat als langetermijnpotentiëring, wat het leervermogen van de hersenen verbetert.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat THC, net als CBD, hersencellen in de hippocampus laat groeien. Daarom kunnen kleine doses cannabis ziekten zoals Alzheimer behandelen of zelfs vertragen.

THC verhoogt de eetlust

Aandoeningen zoals HIV, eetstoornissen, hepatitis en dementie kunnen leiden tot verlies van eetlust. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ernstige ondervoeding of zelfs de dood. Van THC is bekend dat het de eetlust bevordert. Wetenschappers hebben ontdekt dat THC inwerkt op dezelfde soort receptoren in de hypothalamus die het hormoon ghreline vrijgeven, dat honger stimuleert. THC kan zelfs de eetlust verbeteren. Met de juiste aanpak kunnen de hongeropwekkende effecten van THC de kwaliteit van leven drastisch verbeteren. En in sommige gevallen zelfs levens redden. Interessant is dat sommige cannabiscultivars ook de eetlust kunnen onderdrukken, wat voor veel mensen een extra voordeel kan zijn.

Antioxidant

Er is een reden waarom cannabis wordt aangeprezen als een middel tegen veroudering en stress. THC en andere cannabinoïden zijn krachtige antioxidanten. Dit is niet verwonderlijk, aangezien het kruid niet alleen cannabisplanten beschermt tegen ziekteverwekkers, maar ook de productie van THC verhoogt in reactie op UVB-licht.

UVB-licht is een type licht dat oxidatieve stress veroorzaakt bij mensen en bijdraagt aan zichtbare veroudering en andere huidziekten. Oxidatieve stress kan schade veroorzaken op cel- en DNA-niveau.

Ontstekingsremmende effecten

Ontsteking is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp in de wereld van de gezondheidszorg. Waarom? Chronische ontsteking wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor allerlei ziekten. Depressie? Er is een ontstekingscomponent. Artritis? Ontsteking draagt na verloop van tijd bij aan pijn, stijfheid en een slechte gezondheid.

Veel nieuwsgierige mensen kiezen voor CBD om ontstekingen te verlichten. THC speelt echter ook een rol.

Onderzoek suggereert dat deze cannabisverbinding in sommige gevallen de productie van cytokinen en chemokinen in het lichaam kan verminderen. Cytokinen en chemokinen zijn immuunverbindingen die ontstekingen veroorzaken.

Verder preklinisch onderzoek suggereert dat THC ontstekingen kan verminderen door genen te onderdrukken die gerelateerd zijn aan de ontstekingsreactie. Deze bevindingen kunnen verklaren waarom zoveel consumenten verlichting vinden in de vele gezondheidsvoordelen van THC.

Potentieel antikankermiddel

Cannabis staat ook in de belangstelling bij kankeronderzoek. Onderzoek in het laboratorium en in diermodellen heeft aangetoond dat het kruid kankercellen op verschillende manieren doodt. Hoewel meerdere cannabinoïden kankerremmend kunnen werken, is THC een van de grootste kanshebbers.

Dr. Gregory Smith, een arts die is opgeleid aan Harvard, ging in op nieuw bewijs dat suggereert dat psychoactieve en andere cannabisverbindingen een krachtig kankerremmend potentieel hebben.

Dr. Smith vertelde specifiek dat er drie verschillende manieren zijn waarop cannabis invloed heeft op kanker.

Het eerste is via een proces dat apoptose heet, een immuunfunctie die cellen aanzet tot zelfvernietiging wanneer ze beschadigd of ziek zijn. “Cannabis doet die apoptose, dat vreselijke woord dat een kankercel vertelt zichzelf te doden.”

In laboratoriummodellen kan cannabinoïde de vorming van tumoren in bloedvaten blokkeren. Hierdoor worden kankercellen in wezen uitgehongerd door hun toevoer van voedsel en zuurstof af te snijden. Daarnaast lijken cannabisverbindingen te voorkomen dat kankercellen uitzaaien. Zoals Dr. Smith uitlegde: “Het voorkomt dat de kankercel een kolonie van andere kankercellen verlaat en zijn eigen nieuwe uitzaaiingsgebied in het lichaam vormt.”

“Al deze drie dingen zijn bekend”, vervolgt Smith, “en de antikankereffecten zijn voornamelijk THC.”

Spierverslapper

Heb je ooit cannabis geprobeerd waarvan je slaperig of zwaar werd? De boosdoener kan THC zijn en sommige van de extra terpenen in bepaalde cannabissoorten. Het is algemeen bekend dat deze cannabinoïde spierontspannende eigenschappen kan hebben.

Deze eigenschap is misschien deels de reden waarom de verbinding zo heilzaam is voor patiënten met aandoeningen zoals multiple sclerose, die vaak last hebben van spierspasticiteit, pijn en kramp. Medicijnen op basis van cannabis voor precies deze symptomen zijn al in meer dan 30 landen op de markt. Het medicijn, Sativex genaamd, bevat zowel THC als CBD.

Hoewel THC zelf spierontspannende eigenschappen zou hebben, kan het vermogen van de molecule om spasmen en spanning te verlichten versterkt worden door bepaalde aromatische verbindingen in de plant.

Sommige experts suggereren dat myrceen, een terpeenmolecule met een muskusachtige geur, ook kan bijdragen aan het zware gevoel dat soms volgt op een nacht cannabisgebruik.

THC is een anticonvulsivum.

In de wereld van epilepsie krijgt CBD vaak alle lof. Cannabidiol (CBD) werkt niet oxiderend in vergelijking met THC, en de cannabinoïde heeft met succes aanvalsactiviteit verminderd in klinische onderzoeken. Velen realiseren zich echter niet dat THC ook anticonvulsieve eigenschappen heeft. Onderzoek naar de anticonvulsieve eigenschappen van THC is min of meer tot stilstand gekomen door alle interesse in CBD. Vroeg onderzoek naar cannabinoïden vertelt echter een ander verhaal.

Onderzoeken uit de jaren 1970 toonden aan dat de psychoactieve verbinding met succes aanvallen verminderde in diermodellen, waaronder bavianen.

Eén klein onderzoek uit de jaren 1940 toonde aan dat behandeling met THC met succes aanvallen verminderde bij twee van de vijf epileptische kinderen die niet reageerden op conventionele behandeling. Was THC 100% van de tijd effectief in dit vroege onderzoek? Nee. Maar dit vroege onderzoek suggereert dat de cannabinoïde zeker de moeite waard is om meer over te leren.

Dit artikel moedigt het gebruik van THC niet aan, maar het is wel aan te raden om alle mogelijke voor- en nadelen te kennen.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?