Hoe zit het met het gebruik van cannabis of CBD tijdens de zwangerschap? | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Hoe zit het met het gebruik van cannabis of CBD tijdens de zwangerschap?

De legalisatie van therapeutische en recreatieve marihuana geeft een groeiend aantal mensen vrije toegang tot cannabis. Dit roept vragen op over verschillende onderwerpen zoals de combinatie van marihuana met medicijnen, de combinatie van marihuana met verschillende gezondheidsproblemen en ook het gebruik van marihuana tijdens de zwangerschap.

Dit laatste punt baart artsen steeds meer zorgen. Zij zien dat steeds meer patiënten cannabis of concentraten daarvan gebruiken. Onder deze mensen zijn veel vrouwen die marihuana roken tijdens de zwangerschap (inclusief de consumptie van cannabis edibles of ander gebruik) om problemen zoals ochtendmisselijkheid etc. te verlichten. Omdat veel vrouwen volhouden dat marihuana effectief is bij het verlichten van veelvoorkomende zwangerschapsgerelateerde kwalen, suggereert onderzoek dat aanstaande moeders moeten stoppen met het gebruik ervan – zelfs tijdens de borstvoeding na de bevalling.

Marihuanagebruik tijdens de zwangerschap

Hoeveel vrouwen gebruiken marihuana tijdens de zwangerschap? Onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, hebben een uiteenlopend aantal resultaten opgeleverd. Eén onderzoek in de VS, uitgevoerd onder zwangere vrouwen in een overheidsprogramma over voedingssupplementen in Colorado, suggereerde dat bijna 20% van de vrouwen marihuana gebruikt tijdens de zwangerschap. Wat de werkelijke cijfers ook zijn, veel deskundigen zijn er zeker van dat de verkregen statistieken de werkelijkheid waarschijnlijk onderschatten, omdat veel zwangere vrouwen aarzelen om cannabis te gebruiken, vooral waar cannabis nog niet legaal is. Marihuana staat hoog op de lijst van stoffen die zwangere vrouwen gebruiken, waarschijnlijk net na alcohol en tabak, wat leidt tot grote bezorgdheid over de effecten ervan.

Waarom gebruiken vrouwen marihuana tijdens de zwangerschap?

Als het waar is dat een groot aantal vrouwen cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap, rijst de vraag waarom dit zo is. Terwijl sommige vrouwen die gewend zijn om te stoppen er zelfs tijdens de zwangerschap niet in slagen om te stoppen, wenden andere vrouwen zich tot cannabis om de moeilijkheden die ze ervaren tijdens de zwangerschap te verlichten. Sommige vrouwen vinden dat marihuana beter werkt dan voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicijnen.

Omdat vrouwen vaak aarzelen om hun arts te vragen naar de risico’s en voordelen van het roken van marihuana tijdens de zwangerschap, vertrouwen ze alleen op informatie en advies op internet. Marihuana en zwangerschap is een controversieel onderwerp geworden. Veel mensen verdedigen de veiligheid ervan. Door te zoeken op internet kom je veel social media sites en groepen tegen die zich inzetten voor vrouwen die om gezondheidsredenen cannabis gebruiken tijdens de zwangerschap. Enkele van de vele problemen zijn:

Ochtendmisselijkheid

Een van de meest voorkomende redenen voor vrouwen om marihuana te gebruiken tijdens de zwangerschap is om ochtendmisselijkheid en weinig eetlust tegen te gaan. Hoewel cannabis is onderzocht als een succesvolle behandeling voor ziekte bij patiënten die chemotherapie ondergaan, is het niet onderzocht als een anti-emeticum bij zwangere vrouwen.

Pijn

Sommige aanstaande moeders gebruiken marihuana om pijn te verlichten – pijn die ze voor de zwangerschap hadden of rugpijn die tijdens de zwangerschap is ontstaan of verergerd. Cannabis biedt verlichting voor deze vrouwen, zelfs als receptvrije zalfjes en pijnstillers hebben gefaald. Tegelijkertijd vinden ze dat cannabis een beter alternatief is voor opiaten en andere sterke voorgeschreven medicijnen.

Angst en slapeloosheid

Hormoonschommelingen en veranderingen in het lichaam kunnen leiden tot angst, irritatie en slapeloosheid als gevolg van de zwangerschap. Hierdoor is marihuana een aantrekkelijke behandeling geworden, omdat het vermogen om angst te verminderen en slaap te bevorderen voor langere perioden is onderzocht. Rassen met een hoog CBD’s zijn bijzonder effectief en sommige vrouwen die marihuana hebben gebruikt tijdens de zwangerschap melden dat het de enige oplossing is om hen te helpen om te gaan met de eerder genoemde problemen in deze periode.

Gebruiksmethoden

Het is al jaren bekend dat het roken van sigaretten tijdens de zwangerschap niet alleen schadelijk is voor de moeder, maar ook voor de zich ontwikkelende foetus. Sommige onderzoeken suggereren dat het roken van marihuana dezelfde risico’s met zich meebrengt op het gebied van kankerverwekkende stoffen en andere giftige stoffen, waardoor sommige vrouwen ervoor kiezen marihuana te vapen of edibles of tincturen te consumeren om te voorkomen dat ze de rook inademen.

Vaping, edibles en tincturen vereisen nog steeds de consumptie van THC, CBD en andere cannabinoïden. Deze cannabinoïden komen via de placenta in het bloed van de moeder en bij de foetus terecht. Veel experts geloven dat het gebruik van deze stoffen – vooral THC – gevaarlijk kan zijn voor moeder en kind.

Gevaren van marihuanagebruik tijdens de zwangerschap

Omdat marihuana op veel plaatsen is gelegaliseerd en vaak wordt gebruikt als behandeling voor verschillende ziekten en kwalen, hebben veel mensen de indruk gekregen dat het een natuurlijke stof is die onder alle omstandigheden veilig kan worden gebruikt, ook tijdens de zwangerschap. Marihuana is zowel een medicinale als recreatieve stof – net als elke andere stof kan het een negatieve invloed hebben op de moeder en haar baby. Wat zijn de effecten van marihuana roken tijdens de zwangerschap? Helaas is bewezen dat marihuanagebruik verre van onschadelijk is voor zwangere vrouwen en zich ontwikkelende foetussen. De American Academy of Pediatrics besprak de gevaren met richtlijnen uit 2018 die vrouwen waarschuwen om geen marihuana in welke vorm dan ook te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Gevaar voor zwangere vrouwen

Hoewel sommige vrouwen marihuana gebruiken om ochtendmisselijkheid en andere problemen tijdens de zwangerschap te behandelen, zijn er aanwijzingen dat cannabis andere problemen of zelfs gevaarlijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken of verergeren.

Uit een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in het British Medical Journal, bleek dat zwangere vrouwen met bloedarmoede een hoger risico op bloedarmoede hebben als ze marihuana gebruiken voor of tijdens de zwangerschap. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat cannabisgebruik het risico op een miskraam verhoogt.

Een ander mogelijk probleem veroorzaakt door marihuanagebruik tijdens de zwangerschap is het risico op flauwvallen en duizeligheid. Dit kan worden veroorzaakt door een verhoogde hartslag en een daling van de bloeddruk – twee bijwerkingen van tetrahydrocannabinol (THC). Naast deze problemen dragen een verminderd geheugen en een verminderde coördinatie bij aan een verminderde hersenfunctie bij vrouwen tijdens de zwangerschap.

Risico’s voor de ontwikkeling van de foetus

Als marihuana een zwangere moeder kan beïnvloeden, hoe zit het dan met haar baby? Heeft het roken van marihuana invloed op de zwangerschap? Onderzoek toont aan dat marihuanagebruik tijdens de zwangerschap de doorbloeding en zuurstof in de placenta kan verminderen. Er is bezorgdheid over hoe THC en andere cannabinoïden de baby zelf kunnen beïnvloeden. Nadat de moeder cannabis heeft gebruikt, passeren de stoffen de placenta, waardoor het THC-gehalte in het bloed van de baby met een derde tot een tiende stijgt van het THC-gehalte van de moeder.

Hetzelfde onderzoek in het British Medical Journal dat bloedarmoede, marihuana en zwangerschap onderzocht, ontdekte ook dat baby’s van vrouwen die marihuana gebruikten tijdens de zwangerschap vaak intensieve neonatale zorg nodig hadden.

Talloze onderzoeken tonen aan dat marihuana schadelijk is voor de hersenen van adolescenten, waarbij sommige onderzoeken cannabisgebruik bij adolescenten koppelen aan een lager IQ. Op basis van deze bevindingen suggereren onderzoekers ook dat het niet gezond is voor de hersenen van ongeboren kinderen.

Studies tonen aan dat blootstelling van de foetus aan marihuana blijvende effecten kan hebben na de geboorte. In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Future Neurology, schreven onderzoekers over hoe prenatale blootstelling aan cannabis een reeks nadelige effecten veroorzaakt bij zuigelingen – van overreacties tot slechte gewoonten. Studies hebben ook aangetoond dat kinderen van moeders die marihuana gebruikten tijdens de zwangerschap last hadden van abnormale slaappatronen en verhoogde spierspanning. Toen de kinderen ouder werden, ondervonden ze verminderde prestaties, gebrek aan concentratie en hyperactiviteit.

Na de zwangerschap: marihuana tijdens borstvoeding

Zelfs als een vrouw zich onthoudt van marihuanagebruik tijdens de zwangerschap, gaan veel vrouwen ervan uit dat het veilig is om weer te gaan gebruiken nadat de baby is geboren – zelfs als ze borstvoeding geeft. Er zijn maar een paar onderzoeken naar de effecten van marihuanagebruik op borstvoeding, en de onderzoeken die zijn uitgevoerd hebben zeer tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Twee kleine onderzoeken uit de jaren 80 leverden tegenstrijdige resultaten op: het ene toonde geen bewijs van groeiachterstand en het andere toonde een ontwikkelingsachterstand bij baby’s waarvan de moeders cannabis gebruikten tijdens de borstvoeding. (Let op: in het tweede onderzoek gebruikten de moeders ook marihuana tijdens de zwangerschap).

Eén ding is zeker: marihuana gaat over in de moedermelk. Omdat THC zich bindt aan vet, is moedermelk een bijzonder goede bron. In een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Paediatrics, werd beschreven hoe in 34 moedermelkmonsters van 54 vrouwen die marihuana gebruikten THC werd aangetroffen. Ontlastingmonsters van baby’s van moeders die marihuana gebruikten, vertoonden accumulatie van THC-metabolieten.

Hoewel de hoeveelheid THC in moedermelk laag is, weten wetenschappers niet zeker of zelfs lage niveaus schadelijk zijn. Dr. Christina Chambers, de hoofdonderzoeker van het onderzoek, zei dat de hoeveelheid THC die een baby mogelijk binnenkrijgt relatief laag is, maar ze weten nog steeds niet genoeg over de drug om te zeggen of er een schadelijke dosis voor de baby is of niet. Of dat er een veilig doseringsniveau is.

Ze wees er ook op dat het THC-gehalte van de marihuana van tegenwoordig veel hoger is dan in de jaren tachtig, toen de oorspronkelijke onderzoeken werden uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat het THC-gehalte in de jaren 90 – een decennium na de eerste borstvoedingsonderzoeken – gemiddeld 4% bedroeg, terwijl het gemiddelde THC-gehalte in 2014 12% was.

CBD en zwangerschap

Als het consumeren van THC specifieke risico’s met zich meebrengt, denken veel vrouwen na over het innemen van cannabidiol (CBD), een niet-psychoactieve cannabinoïde. CBD is onderzocht op zijn vermogen om misselijkheid te verminderen, pijn te onderdrukken, angst te kalmeren en een goede nachtrust te bevorderen – veel van de problemen waar vrouwen tijdens de zwangerschap last van hebben.

Helaas zijn wetenschappelijke onderzoeken naar CBD-olie en het effect ervan op de ontwikkeling van de zwangerschap te schaars voor artsen om duidelijk voor of tegen het gebruik ervan te zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat CBD baarmoedersamentrekkingen kan verminderen. Het onderzoek werd echter uitgevoerd op cellen buiten het lichaam en er zijn vragen gerezen over de vraag of CBD de weeën kan verminderen terwijl een vrouw aan het persen is. Ondertussen hebben andere onderzoeken naar CBD en zwangerschap aangetoond dat CBD de verdedigingsfuncties van de placenta kan verminderen, wat betekent dat stoffen van buitenaf gemakkelijker de placentabarrière kunnen passeren en de foetus kunnen bereiken.

Tenzij er meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten van CBD olie op de ontwikkeling van de foetus – en dan specifiek onderzoek bij zwangere vrouwen – zullen veel artsen terughoudend zijn in het gebruik van CBD, maar ze zullen ook terughoudend zijn in het adviseren van patiënten om CBD te vermijden.

Is het dan aan te raden om CBD te nemen tijdens de zwangerschap? Nee, hoewel het veel voordelen heeft voor de gezondheid, kun je CBD beter niet gebruiken tijdens de zwangerschap totdat er meer onderzoek is gedaan naar de invloed van CBD op zwangere vrouwen en de zich ontwikkelende baby.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?