7 redenen waarom CBD het beste supplement is voor sporters | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

7 redenen waarom CBD het beste supplement is voor sporters

CBD’s vermogen om de gezondheid te bevorderen maakt deze verbinding tot een ideale keuze voor sporters. We zetten zeven redenen op een rij waarom CBD zo heilzaam voor hen is. De therapeutische waarde van CBD is al zeer goed vastgesteld. Het is aangetoond dat deze verbinding een effectieve pijnstiller is, de slaap bevordert en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

De voordelen van CBD gaan veel verder dan gezondheidsgerelateerd gebruik. Dezelfde gezondheidsherstellende eigenschappen maken CBD een uitstekende keuze voor regelmatig gebruik door sporters. Haar vermogen om stress te verminderen kan zelfs het burn-out syndroom voorkomen. Daarnaast kan CBD de hersteltijd verbeteren dankzij de slaapbevorderende eigenschappen. En last but not least kan de kracht van cannabidiol angst onderdrukken en leiden tot betere sportprestaties.

Klaar om uit te vinden hoe CBD jou en je sportprestaties ten goede kan komen? Zeven redenen waarom CBD-gebruik zeer gunstig is voor sporters:

– CBD vermindert stress

– CBD is een adaptogeen.

– CBD beschermt het centrale zenuwstelsel

– CBD verbetert de slaap

– CBD bevordert spierontspanning

– CBD vermindert angst

– CBD vermindert oxidatie en ontsteking

Voordeel #1: CBD vermindert stress

Misschien wel het belangrijkste voordeel van CBD voor sporters is stressvermindering. Het klinkt misschien geweldig – en dat is het trouwens ook – maar wat betekent het? Om dat te beantwoorden, moeten we eerst wat beter kijken naar wat stress is. We zullen meer ruimte geven aan het eerste voordeel dan aan de andere, omdat ze eruit volgen.

Dus wat is stress?

“Stress is een toestand van mentale of emotionele spanning als gevolg van ongunstige of uitdagende omstandigheden.” In 1936 ging de visionaire endocrinoloog Hans Selye nog een stap verder. Hij beschreef fysiologische stress als “Een niet-specifieke reactie van het lichaam op een voortdurende verandering”. In dierproeven ontdekte Selye bijvoorbeeld dat stress de algehele gezondheid van de darmen kan schaden en een vergroting van de bijnieren kan veroorzaken. De resultaten van chronische stress kwamen in zijn onderzoek zelfs nog slechter naar voren – dieren ontwikkelden artritis, kregen beroertes en hartaanvallen.

Het verband tussen sport en stress

Wat heeft stress met atleten te maken? Heel veel. Dat komt omdat sportactiviteiten een vorm van stress zijn die overwonnen en beheerst moet worden, net als al het andere. Als sporter heb je deze strijd waarschijnlijk al eens geleverd. Het beste trainingsplan brengt werk en rust zorgvuldig in evenwicht en maakt een duidelijk onderscheid tussen een goede persoonlijke vorm en overtraining.

Het vinden van zo’n optimaal punt is niet eenvoudig – maar CBD kan het gemakkelijker maken. Tijdens het scrollen naar nieuwe grenzen, een consistente dagelijkse dosis van 10 tot 20 milligram CBD kan atleten in staat hebben gesteld om eerdere door stress veroorzaakte beperkingen te overwinnen.

Voordeel nr. 2: CBD als adaptogeen

Traditionele adaptogenen zijn onder andere de reishi paddenstoel en echinacea. CBD heeft zich echter ook bij deze lijst van stressverminderende en prestatiebevorderende kruidenproducten gevoegd. Dit komt omdat het perfect past binnen de definitie van adaptogenen

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn niet-giftige planten en kruiden die de weerstand van het lichaam verhogen tegen stresssituaties zoals verwondingen, angst of fysieke vermoeidheid. Adaptogenen beschermen ook het zenuwstelsel en het neuro-endocriene systeem tegen overbelasting. Volgens een studie uit 1969 zijn adaptogenen stimulerend van aard zonder bijwerkingen te veroorzaken.

Klinkt dat bekend? Dat is precies wat CBD kan doen! Door het activeren van het endocannabinoïde systeem (ECS), een toe-eigeningsnetwerk van interne stoffen vergelijkbaar met die in cannabis, helpt CBD het evenwicht te bevorderen. Met ECS activatie komt een soort gezondheid en vitaliteit wanneer homeostase goed kan worden gehandhaafd.

Adaptogenen gebruiken voor sneller herstel

CBD en andere actieve ingrediënten in cannabis kunnen atleten helpen zich beter aan te passen aan hun trainingsschema. Denk aan de metabolische toestand die volgt op een zware training: de lichaamstemperatuur is hoog en het cortisolniveau is omhooggeschoten. Daarnaast zijn spiereiwitten afgebroken en is opgeslagen suiker in de vorm van glycogeen bijna volledig uitgeput. Dit is niet bepaald een beeld van een goede balans.

Wanneer dit soort stress wordt verwerkt, produceert het lichaam meer endocannabinoïden zoals anandamide om het herstelproces aan te pakken. Voeg een paar externe cannabinoïden toe, zoals natuurlijke CBD, en deze onbalans kan snel worden gecorrigeerd. Interessant is dat Hans Selye dit herstelproces ook beschreef, met name de “weerstandsfase” van aanpassing. Weerstand tegen stressoren die kunnen helpen bij een sneller herstel en het voorkomen van een burn-out.

Gelukkig helpt CBD. Eén onderzoek ging zelfs zo ver dat het vaststelde of cannabinoïden geclassificeerd zouden moeten worden als prestatieverhogende stoffen die verboden zouden moeten worden in de atletiek. En het kan zelfs nog beter zijn als CBD naast andere adaptogenen wordt gebruikt. Hoewel het onderzoek op dit gebied nog beperkt is, weten we dat de meeste plantaardige adaptogenen werken door enzymen zoals AMPK te activeren om de energiebalans te reguleren en de vetverbranding te stimuleren. Er wordt aangenomen dat de combinatie van CBD en andere adaptogenen leidt tot synergetische effecten! Met andere woorden, de twee soorten verbindingen zouden elkaar beter kunnen helpen.

Voordeel #3: CBD beschermt het centrale zenuwstelsel.

Het centrale zenuwstelsel (CZS) bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg en regelt de interne communicatie en de perceptie van doorgegeven signalen in zenuwen en neuronen. Het is eenvoudig: als er meer prikkels in het lichaam zijn, is het CZS actiever en omgekeerd. Sporten waarbij je beweegt tegen weerstand (krachttraining) zijn erg veeleisend voor het CZS. Doe dit lang genoeg en de initiële kick van prikkelende input naar het systeem begint af te nemen. Met dit verlies aan vuurkracht komt een minder efficiënte samentrekking van de spieren, wat resulteert in een afname van kracht.

Sporters met het CNS burnout syndroom zijn langzamer en tillen minder met dezelfde stressfactor. Als het herstelproces wordt genegeerd, kunnen spieren verkeerd reageren op standaard neurale signalen. Dit is natuurlijk niet wat je wilt.

Maar nu het positieve nieuws: CBD is de beste vriend van neurotransmissie. Het kan helpen bij de synchronisatie van neurale signalen en de balans tussen presynaptische en postsynaptische neurotransmitters. CBD kan zenuwen ook helpen hun myelinescheden te behouden.

In feite bevordert het Endocannabinoïde Systeem (ECS) direct de gezondheid van neuronen. Dit gebeurt echter allemaal na inname van CBD, waarvan keer op keer is aangetoond dat het nuttig is voor het versterken en revitaliseren van het ECS.

Zou CBD bij gebruik voor de training het CZS kunnen beschermen tegen overbelasting? Hoewel het nog niet bewezen is, gebruiken veel krachtsporters CBD omdat het hen helpt de schokken te voorkomen die soms gepaard gaan met het tillen van gewichten om topprestaties te leveren.

CBD kan zelfs een vermoeid zenuwstelsel helpen herstellen en de flexibiliteit verbeteren. Waarom? CBD ondersteunt endocannabinoïden in hun rol als belangrijke modulatoren van synaptische plasticiteit in het zenuwstelsel.

Voordeel #4: CBD verbetert de slaap.

Een van de eerste en meest opvallende effecten die nieuwe gebruikers opmerken is dat CBD helpt hen beter te slapen. Het is zelfs niet ongewoon dat de allereerste dosis leidt tot een meer rustgevende slaap.

Een transversaal onderzoek onder gebruikers van cannabidiol ondersteunt deze voorlopige rapporten. De studie concludeerde dat “consumenten CBD gebruiken als een specifieke behandeling voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen – waaronder slaapstoornissen.”

Volgens het onderzoek werkt het echt: “bijna 36% van de respondenten zei dat CBD hen erg hielp bij gezondheidsproblemen.” Aangezien intensieve sportroutines niet altijd het beste zijn voor de slaap, is dit veelbelovend voor sporters. CBD kan ook het niveau van stresshormonen zoals cortisol verlagen, die anders regelmatige slaapcycli zouden kunnen verstoren. Veel topatleten slapen veel. Meer slaap = meer tijd om vermoeide spieren te herstellen! Roger Federer zei bijvoorbeeld ooit: “Als ik niet elf tot twaalf uur per dag slaap, is dat niet genoeg.”

Als je niet genoeg slaap krijgt, maak je dan geen zorgen, CBD kan helpen. Maar als je overdag actief bent, activeert CBD, in tegenstelling tot conventionele slaapmedicatie, geen enkel receptorsysteem genoeg om onmiddellijk slaperigheid te veroorzaken. Als je bijvoorbeeld ‘s nachts 10 mg CBD neemt, zul je waarschijnlijk veel slaperiger zijn dan wanneer je dezelfde dosis aan het begin van de dag neemt. Laten we eens kijken waarom.

Nog een fantastisch feit: het endocannabinoïde systeem reageert op licht. Wat betekent dat? Het betekent dat de werking van het systeem varieert afhankelijk van het tijdstip van de dag. De productie van endocannabinoïden is over het algemeen hoger in de ochtenduren en neemt af in de avonduren. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat een gezond circadiaan ritme essentieel is. Het negeren van de natuurlijke staat, zoals bij nachtdiensten of overmatige blootstelling aan blauw licht, is schadelijk voor de mens.

Maar dit is een onderwerp dat buiten het bestek van dit artikel valt. Wel relevant is het feit dat veel sporters last hebben van slaapstoornissen. Deze sporters kunnen lusteloos worden wanneer ze vol energie zouden moeten zitten (en omgekeerd), waardoor ze overmatig koffie gaan drinken of andere stimulerende middelen gaan gebruiken. Verslaving aan deze middelen kan leiden tot nog meer bijnierstress. Het kan ook het zenuwstelsel verstoren. Het is geweldig dat deze holistische optie bestaat. Regelmatig gebruik van CBD kan een soort energiebalans bevorderen die samenwerkt met iemands omgevingsbehoeften – niet ertegen. Als een sporter slaapproblemen heeft, kan hij 10 tot 20 milligram CBD een uur of twee voor het slapen gaan innemen.

Voordeel #5: CBD bevordert spierontspanning

Sporters weten dat het bekende gevoel dat optreedt na een zware training al in boeken is beschreven. Wanneer suikers worden verbrand in afwezigheid van zuurstof (anaerobe modus), wordt lactaat geproduceerd in de spieren bij verhoogde inspanning. Het is dan niet gemakkelijk om zelfs de eenvoudigste activiteiten uit te voeren, zoals traplopen.

Op dit punt komt de moeilijke fase – herstel. Gelukkig is CBD een krachtig spierverslappend middel. Dit komt omdat de verbinding GABA (de primaire remmende neurotransmitter van het zenuwstelsel) beter lijkt te laten werken door in te werken op GABA-A receptoren. Met andere woorden, CBD kan spierontspanning bevorderen door in te werken op het systeem dat het lichaam kalmeert. Omgekeerd zijn lage GABA-niveaus in verband gebracht met spierkrampen, stijfheid en zelfs drugsmisbruik. De voorzichtige sporter wil deze dingen zeker vermijden! CBD kan actieve gebruikers ook helpen om spier- en gewrichtsproblemen te voorkomen. CBD wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met het rekken van spieren en het behandelen van knieblessures met ijs.

Als je wilt dat deze voordelen je goed van pas komen, probeer dan elke dag een matige hoeveelheid (10-20 mg) CBD te nemen. Zalfjes en crèmes met CBD die direct op de plekken worden aangebracht kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen. Houd er rekening mee dat de sterkte van CBD-preparaten voor uitwendig gebruik sterk varieert.

Voordeel #6: CBD vermindert angst.

De voordelen van CBD bij angst behoren tot de meest bekende effecten. Het lijkt geschikt te zijn voor chronische angst, acute angst en alles daar tussenin. CBD kan ook goed zijn voor mensen die verlichting nodig hebben bij plankenkoorts.

Deze zekerheid zou ook gunstig kunnen zijn voor sporters. De nervositeit van een training of wedstrijddruk kan een aanzienlijke last zijn. Hetzelfde onderzoek dat adviseerde om THC als prestatiebevorderend product te verbieden, prees CBD voor zijn effectiviteit in het verminderen van angst na orale toediening van CBD. Het zou “atletische prestaties kunnen verbeteren” zonder negatieve psychologische effecten. Het is echter van vitaal belang om een CBD-product met een volledig spectrum te nemen, dat vaak effectiever is dan CBD-isolaat. Dit komt omdat hele hennep extracten waardevolle verbindingen bevatten zoals terpenen en flavonoïden, die samen de toch al indrukwekkende effecten van CBD versterken.

Er zijn geen grote hoeveelheden CBD nodig om angst te verlichten. Veel sporters hebben geweldige resultaten geboekt met kleine maar consistente microdoses. Als CBD op de juiste manier wordt toegediend (bijvoorbeeld met een vaporizer), kan het voor een zware training of wedstrijd worden ingenomen. Een dosis tussen de 3 en 10 milligram is meestal voldoende om een gevoel van kalmte en een goed mentaal evenwicht te krijgen.

Voordeel #7: CBD vermindert ontstekingen en oxidatie

Ontsteking is voor ons allemaal een potentiële barrière voor een optimale gezondheid. Hoewel een beetje ontsteking eigenlijk heilzaam is, kunnen chronische aandoeningen leiden tot pijn, ziekte en gewichtstoename. Geen van deze dingen zijn goed voor sporters. Voor hen is ontsteking een van de grootste obstakels voor een snel herstel. Sommigen gebruiken conventionele niet-steroïde ontstekingsremmers om de pijn en andere symptomen te verlichten, maar dit is op de lange termijn niet vol te houden.

Er is iets meer holistisch nodig, en dat is CBD. Volgens een onderzoek uit 2010 zijn cannabinoïden “krachtige ontstekingsremmers die hun effecten aantonen door apoptose te induceren, celproliferatie te remmen, cytokineproductie te onderdrukken en T-regulerende lymfocyten te induceren.”

De ontstekingsremmende eigenschappen van CBD zijn in principe complex genoeg om ervoor te zorgen dat men slechts een kleine hoeveelheid adaptogene ontsteking opmerkt. Consequent gebruik van zelfs kleine doses CBD kan hiervoor al genoeg zijn. Sporters kunnen nog een type stress vermijden: oxidatieve stress. Iedereen weet dat voldoende inname van antioxidanten essentieel is. Maar wist je dat een betere manier is om te voorkomen dat oxidanten zich ophopen?

Hiervoor is een interne antioxidant nodig die glutathion heet. Onderzoeken bij knaagdieren suggereren dat CBD de niveaus van deze verbazingwekkende stof kan verhogen, waardoor oxidatieve stress zelfs effectiever wordt verminderd dan met vitamine C of E. Interessant genoeg kunnen andere adaptogenen (zoals mariadistel en ashwagandha) de productie van glutathion bevorderen.

Met minder oxidatie komt minder spierpijn, een betere immuunfunctie, regulatie van cellulaire recycling en andere voordelen. Glutathion kan ook de insulinegevoeligheid bevorderen, waardoor het lichaam koolhydraten effectiever kan gebruiken. Alleen het beste voor alle sportliefhebbers!

Hoe veeleisender de trainingsroutine, hoe meer ontstekingen er kunnen optreden en hoe meer CBD de sporter uiteindelijk nodig zal hebben. Over het algemeen is 10-20 mg CBD de ideale dosis, maar er kan meer nodig zijn om je zelfs door de meest veeleisende training heen te helpen. Het is echter essentieel om de CBD-dosis geleidelijk te verhogen en drastische veranderingen te vermijden. Dit komt omdat het farmacologische effect van CBD bifasisch is – nadat een bepaalde dosis is bereikt, begint het licht af te nemen.

Een lichte verhoging van de dosis en de gebruiksfrequentie zorgt ervoor dat de optimale dosis niet wordt overschreden. Diversificatie van CBD-inname kan ook worden overwogen. Als 20 mg CBD olie per dag niet genoeg is om ontstekingen te verminderen, kun je bijvoorbeeld proberen CBD zalven, pleisters of een vaping pen te gebruiken.

Professionele atleten begrijpen dit

Een klein maar groeiend aantal atleten gebruikt al CBD. Voormalig profwielrenner Floyd Landis is gestopt met opioïden. Golfer Bubba Watson promoot CBD ondanks een waarschuwing van de PGA-tour. Recordhouder powerlifter Eddy Hall benadrukt de effecten van CBD bij herstel op zijn YouTube-kanaal.

Er zijn ook veel UFC-vechters die CBD beginnen te gebruiken voor herstel. Sommigen worden zelfs gesponsord door grote CBD bedrijven. Zoals je kunt zien, zijn de vele verschillende soorten atleten die CBD gebruiken bijna net zo divers als de voordelen van CBD. Zullen anderen zich ook aansluiten?

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?