CBD-gebruik bij bipolaire stoornis | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

CBD-gebruik bij bipolaire stoornis

Hören Sie sich den Artikel an:

CBD is een molecuul met een groot potentieel op het gebied van geestelijke gezondheid. We hebben al ontdekt dat het mensen kan helpen die worstelen met depressie, angst, schizofrenie en PTSS. Omdat CBD reguleert de stemming, kunnen we komen over meerdere studies gericht op het gebruik ervan in bipolaire stoornis ook. Maar is CBD echt effectief in het verlichten van de symptomen van een bipolaire affectieve stoornis? Onderzoek heeft tot nu toe geen directe toepassing van CBD op bipolaire stoornis aangetoond. Maar wat we weten over de effecten op een laag humeur en slechte slaap zou nuttig kunnen zijn voor mensen die worstelen met de stoornis.

Bipolaire stoornis begrijpen

Produkte, die für Sie von Interesse sein könnten

Bipolaire stoornis (of bipolaire affectieve stoornis en vroeger manisch-depressieve stoornis) is een mentale ziekte die extreme stemmingswisselingen veroorzaakt. Mensen die aan deze stoornis lijden, wisselen lange periodes van een lage stemming of depressie af met manische periodes waarin hun stemming extreem goed is. Deze heftige wisselingen kunnen het voor hen moeilijk maken om consistente relaties te onderhouden en met hun dagelijks leven om te gaan. Mensen met deze stoornis moeten vaak in therapie en/of antidepressiva en antipsychotica nemen. In de meest extreme gevallen moeten ze misschien naar een ziekenhuis.

Behandeling van bipolaire stoornis

Omdat iedereen een bipolaire stoornis net iets anders ervaart, zijn er veel behandelmogelijkheden. De meest voorkomende zijn psychotherapie en medicatie. Psychotherapie stelt patiënten in staat over hun symptomen te praten, de patronen van hun stoornis te begrijpen en te leren er beter mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie kan patiënten bijvoorbeeld helpen om copingmechanismen en routines te ontwikkelen om met de symptomen van bipolaire stoornis om te gaan. Behandelingen kunnen bestaan uit stemmingsstabilisatoren, antipsychotica en antidepressivum. Het soort medicatie en de dosis die psychiaters voorschrijven hangt af van de intensiteit van de symptomen.

Wetenschappers die de effecten van cannabinoïden op bipolaire stoornissen bestuderen, begonnen met een observatie. Bipolaire affectieve stoornis wordt vaak slecht onder controle gehouden door voorgeschreven medicijnen. Het is waar dat het meestal veel vallen en opstaan kost voordat mensen met deze stoornis een behandeling vinden die voor hen werkt. In sommige gevallen vinden ze nooit echte verlichting van hun symptomen. Dit verklaart waarom velen cannabis gebruiken en CBD als alternatief voor conventionele behandelingsopties.

Hoe werkt CBD bij een bipolaire stoornis?

Hoe kan CBD nuttig zijn voor mensen met een bipolaire stoornis? Door in te werken op het endocannabinoïde systeem zou het hun stemming kunnen reguleren, waardoor zowel depressieve als manische symptomen afnemen. Dit is hoe het werkt.

Depressie

Onderzoekers ontdekten in verschillende onderzoeken dat CBD antidepressieve effecten heeft. Dit experiment uit 2014 (link naar experiment), bijvoorbeeld, ontdekte dat het geven van CBD aan muizen bepaalde gebieden van hun hersenen activeerde, waardoor het op dezelfde manier werkte als een antidepressivum. Een andere studie (link naar studie) bleek dat CBD potentie had als snelwerkend antidepressivum. Helaas zijn er veel meer onderzoeken gedaan op muizen dan op mensen. Dat gezegd hebbende, melden veel mensen dat CBD helpt om hun stemming te verbeteren. We hebben nog geen gegevens die suggereren dat CBD ooit de medicijnen zou kunnen vervangen die gebruikt worden om ernstige depressies te behandelen. Het zou echter wel een nuttig supplement kunnen zijn om diegenen te helpen die geen volledige verlichting krijgen van psychiatrische medicatie.

Verbeterde slaap

Slaap is een groot probleem voor mensen met een bipolaire stoornis. Terwijl depressieve episodes kunnen leiden tot lusteloosheid en een grotere behoefte aan rust, maken manische episodes het vaak erg moeilijk om in slaap te vallen. Als gevolg hiervan vinden mensen met deze stoornis het moeilijk om een stabiel slaapschema te ontwikkelen dat hen helpt in hun dagelijks leven. Met zijn vermogen om slaap op te wekken, kan CBD helpen. In een onderzoek uit 2019 (link naar studie) dienden onderzoekers gedurende een maand dagelijkse doses CBD toe aan psychiatrische patiënten. Ze ontdekten dat 66,7% positief reageerde op CBD en betere slaapscores rapporteerde in de eerste maand. Als je bedenkt dat slaapstoornissen zoals slapeloosheid nauw samenhangen met angst, is het niet verrassend dat patiënten goed reageerden op CBD. CBD is immers een stof met krachtige angstremmende effecten. Als gevolg daarvan kan het mensen helpen beter te slapen door stress en onrust te kalmeren.

Mania

CBD heeft antipsychotische effecten, die vooral zijn waargenomen bij patiënten met schizofrenie. Maar zouden deze effecten ook bipolaire patiënten kunnen helpen tijdens hun manische episodes? Het onderzoek is nog niet overtuigend. Volgens één klinische studie (link naar studie) CBD toont geen tekenen van het verlichten van manische stemmingen bij mensen met een bipolaire stoornis. Onderzoekers willen dit echter verder onderzoeken omdat ze denken dat andere vormen en doses CBD effectief kunnen zijn.

Risico’s van het gebruik van CBD voor bipolaire stoornis

CBD zou mensen met een bipolaire stoornis kunnen helpen om zich beter te voelen tijdens depressieve episodes en hen helpen om beter te slapen. Maar zijn er risico’s? Als stof heeft CBD een goed veiligheidsprofiel. In tientallen onderzoeken hebben we slechts enkele milde bijwerkingen van de molecule waargenomen. Het kan bijvoorbeeld lethargie veroorzaken bij sommige mensen, veranderingen in de eetlust veroorzaken en spijsverteringsproblemen zoals diarree of constipatie.

Het is een feit dat sommige mensen CBD beter verdragen dan anderen. Er zijn echter geen noemenswaardige gevaarlijke of levensbedreigende bijwerkingen bij het gebruik van CBD. Het grootste risico van het gebruik van CBD voor bipolaire stoornis is de vervanging van psychiatrische medicijnen door CBD. Hoewel CBD nuttig kan zijn bij het verlichten van psychische symptomen, is het misschien niet zo effectief als andere stoffen waar meer klinisch onderzoek naar is gedaan. Dus als je overweegt CBD te proberen bij een bipolaire stoornis, raadpleeg dan eerst een arts of psychiater. En wees heel voorzichtig met het vervangen van psychiatrische medicatie door CBD: het kan een aantal gevaarlijke effecten hebben op je bipolaire symptomen.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?