CBD gebruiken bij psoriasis | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

CBD gebruiken bij psoriasis

Hoe kan deze cannabisverbinding het leven van mensen met psoriasis makkelijker maken? Psoriasis, ook wel bekend als psoriasis, is een auto-immuunziekte die leidt tot een overmatige ophoping van huidcellen. Mensen die eraan lijden ervaren ontstoken, geïrriteerde plekken op hun lichaam, meestal rond de knieën en ellebogen. Deze levenslange aandoening kan helaas niet genezen worden. Maar met topische crèmes, medicijnen en de juiste therapie kunnen de meeste mensen verlichting krijgen van hun symptomen. Tegenwoordig zijn er ook verschillende natuurlijke behandelingsmogelijkheden, waaronder CBD. In dit artikel bekijken we enkele van de gezondheidsvoordelen van CBD’s voor psoriasis en hoe ze nuttig kunnen zijn voor mensen met psoriasis.

Wat is psoriasis?

Hoewel de meeste mensen het zien als een huidziekte, is psoriasis beter te begrijpen als een auto-immuunziekte. Mensen die eraan lijden, hebben een overactief immuunsysteem dat ten onrechte hun eigen lichaam aanvalt. Hun immuunsysteem stuurt berichten naar hun huidcellen, waardoor deze zich heel snel vermenigvuldigen. Omdat hun lichaam de huidcellen sneller aanmaakt dan ze normaal kunnen afvallen, hopen ze zich op in de vorm van schilfers op het huidoppervlak. Het belangrijkste symptoom van psoriasis zijn schilfers, die gemakkelijk te herkennen zijn. Ze kunnen overal op het lichaam ontstaan, maar komen vaker voor rond de gewrichten, op de handen en voeten, ellebogen en knieën, hoofdhuid en gezicht. De aangetaste gebieden kunnen pijnlijk, rood en ontstoken zijn en een onaangenaam jeukend of brandend gevoel veroorzaken. Gelukkig komen en gaan deze symptomen meestal in cycli. Iemand met psoriasis kan een grote opflakkering ervaren die een week duurt, en daarna weer een paar weken niets.

Wat veroorzaakt psoriasis?

We begrijpen nog steeds niet helemaal wat psoriasis veroorzaakt, maar artsen denken dat het een combinatie is van stoornissen in het immuunsysteem, genetica en leefstijlfactoren. In sommige gevallen kan het ook worden veroorzaakt door medicijnen en andere stoffen die het immuunsysteem aantasten. Mensen met psoriasis hebben een gebrekkig immuunsysteem. Hun witte bloedcellen, die normaal verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van bacteriën en virussen, vallen in plaats daarvan hun huidcellen aan. Als gevolg daarvan beginnen de huidcellen zich veel sneller te ontwikkelen.

Zoals bij de meeste auto-immuunziekten is er een sterke genetische component. Mensen die deze aandoening krijgen, hebben ouders of voorouders die ook dezelfde aandoening hebben. In het geval van psoriasis is de kans groter dat je de aandoening krijgt als een van je ouders het heeft. Maar van alle mensen die een genetische aanleg voor psoriasis hebben, zal slechts een klein percentage de aandoening uiteindelijk ontwikkelen.

Psoriasis wordt meestal veroorzaakt door iets externs. Veel stress kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat psoriasis opvlamt. Andere mogelijke triggers zijn levensstijlelementen zoals alcohol drinken, roken en bepaalde medicijnen.

Dit kan ook verklaren waarom psoriasis geassocieerd wordt met andere aandoeningen die ook genetische en leefstijloorzaken hebben. Psoriasis komt bijvoorbeeld veel vaker voor bij mensen met diabetes type 2, hartaandoeningen, angst en depressie en inflammatoire darmziekten.

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Er bestaat geen genezing voor psoriasis, maar bepaalde behandelingen kunnen psoriasispatiënten helpen hun huidvlekken te verminderen en triggers te voorkomen. Mensen die vaak last hebben van psoriasisopflakkeringen wordt geadviseerd om mogelijke triggers te identificeren. Ze kunnen bijvoorbeeld merken dat overmatig drinken of overmatig gestrest zijn hun symptomen kan verergeren. Verschillende veranderingen in levensstijl kunnen hierbij helpen. Meditatie kan bijvoorbeeld helpen om stress te verminderen. Overschakelen op een plantaardig dieet op basis van volwaardige voeding kan veel triggers, zoals rood vlees en zuivelproducten, elimineren.

Maar in veel gevallen moeten deze veranderingen in levensstijl gepaard gaan met medicatie. Artsen kunnen twee soorten medicatie voorschrijven: topische medicatie en orale medicatie. Topische medicijnen, zoals corticosteroïden, retinoïden, salicylzuur en vochtinbrengende crèmes, kunnen rechtstreeks op de huid worden aangebracht, vooral op de psoriasisschubben. Ze kalmeren ontstekingen, verminderen de aanmaak van huidcellen en verminderen de reactie van het immuunsysteem.

Orale medicijnen zijn zeldzamer en worden alleen voorgeschreven bij matige tot ernstige vormen van psoriasis. Net als topische medicijnen dienen ze om de reactie van het immuunsysteem te verminderen en de aanmaak van nieuwe huidcellen te verminderen. Ze worden echter niet aanbevolen voor langdurig gebruik omdat ze een aantal gevaarlijke bijwerkingen hebben.

CBD gebruiken

Het zou CBD een alternatieve behandelingsoptie voor mensen met psoriasis? Hoewel er nog maar een paar onderzoeken zijn gedaan naar dit onderwerp, zijn ze veelbelovend. We weten ook dat CBD een direct effect kan hebben op het endocannabinoïde systeem, dat betrokken is bij de behandeling van psoriasis.

CBD of cannabidiol is een molecuul dat voorkomt in cannabis. Net als andere cannabinoïde verbindingen kan het zich binden aan receptoren in ons lichaam en de werking van het endocannabinoïde systeem (ECS) beïnvloeden. Het ECS is een biologisch systeem dat helpt bij het reguleren van basale lichaamsfuncties zoals eetlust, pijnbeheersing, stress en ontstekingen. Wanneer CBD wordt geslikt of op de huid wordt aangebracht, bindt het zich aan de receptoren van het ECS. Dit geeft informatie door aan dit systeem en laat het harder werken. Als gevolg hiervan zal het gebruik van CBD kan pijn en ontstekingen in het lichaam verminderen, de stressrespons van het lichaam verminderen en zelfs epileptische aanvallen voorkomen.

CBD en huidziekten

Enkele van de meest interessante eigenschappen van CBD zijn de effecten op de huid. We hebben bijvoorbeeld al ontdekt dat het kan helpen bij acne, eczeem en atopische dermatitis. Hoewel deze aandoeningen verschillende symptomen en oorzaken hebben, profiteren ze allemaal van het effect van CBD. Dit komt omdat CBD bij psoriasis de huidfunctie helpt reguleren. Als de huid ontstoken is, kan CBD deze ontsteking verminderen. Als de huid te veel talg produceert, kan CBD dit terugbrengen naar een normaal niveau. Als huidcellen zich te snel vermenigvuldigen, kan CBD ze afremmen. Met andere woorden, al deze aandoeningen komen voort uit een ontregeling van de huidfuncties, en CBD helpt deze ontregeling tegen te gaan met zijn effecten op het endocannabinoïde systeem.

Hoe kan CBD mensen met psoriasis helpen?

Wat zijn de mechanismen van CBD voor psoriasis? CBD kan psoriasissymptomen op vier manieren helpen verlichten:

  • Door de groei van nieuwe huidcellen te beperken
  • Door ontstekingen te verminderen
  • Door jeuk en pijn te verminderen
  • Door het verbeteren van de algehele gezondheid

CBD bij psoriasis beperkt de groei van huidcellen

Onderzoekers zeggen al dat CBD een nuttige behandelingsoptie kan zijn voor mensen met psoriasis (link naar studie). Gedeeltelijk komt dit doordat het het aantal huidcellen dat ons lichaam aanmaakt kan reguleren. En zoals we weten, hebben mensen met psoriasis een overactieve productie van huidcellen.

In een studie uit 2007 (link naar studie) ontdekte een groep onderzoekers dat verschillende cannabinoïden, waaronder CBD, de aanmaak van huidcellen kunnen vertragen. Hoewel het experiment niet echt werd uitgevoerd op psoriasispatiënten, toonde het aan dat cannabinoïden de proliferatie van keratinocyten kunnen remmen.

CBD voor psoriasis vermindert huidontsteking

Psoriasis is een ontstekingsaandoening die wordt gekenmerkt door huidschilfers die vaak rood zijn en een branderig gevoel geven. CBD staat bekend als een ontstekingsremmend medicijn. Het wordt gebruikt voor zijn ontstekingsremmende eigenschappen bij uiteenlopende aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, artritis en acne.

Het aanbrengen van CBD voor psoriasis op de huid zou een van de pijnlijkste symptomen van psoriasis kunnen verminderen door het niveau van ontsteking in de opperhuid te verlagen. Dat is iets wat een onderzoek uit 2019 bevestigt (link naar studie). Als onderdeel van het experiment gaven de onderzoekers patiënten met psoriasis of atopische dermatitis drie maanden lang tweemaal per dag een zalf om op de aangetaste huidzones aan te brengen. Na die tijd ontdekten ze dat de huid van de patiënten aanzienlijk verbeterde. Hun huid was beter gehydrateerd, minder ontstoken en elastischer. Ze concludeerden dat CBD een veilige en effectieve behandeling is tegen inflammatoire huidziekten.

CBD voor psoriasis verlicht pijn en jeuk

Verreweg een van de meest frustrerende symptomen van psoriasis is de pijn en jeuk die het kan veroorzaken. Gelukkig is CBD onderzocht op zijn effect op pijn (link naar studie). We weten dat het kan helpen bij chronische pijn, neuropathische pijn en ontstekingspijn. Mensen die CBD aanbrengen op gewrichten die lijden aan artritis kunnen onmiddellijk verlichting van hun pijn krijgen. Dit is iets wat psoriasispatiënten ook kunnen ervaren. We weten ook dat cannabinoïden jeuk kunnen verminderen (link naar studie), hoewel CBD in het bijzonder niet geïsoleerd werd in deze studies.

CBD zou kunnen helpen bij het voorkomen van triggers voor mentale gezondheidsverbeteringen

Ten slotte kan een opflakkering van psoriasis worden veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals slechte voeding of overmatige stress. Artsen die mensen met psoriasis behandelen, vragen hen vaak om niet alleen naar hun huid te kijken, maar ook naar hun levensstijl, om te begrijpen wat de oorzaak van hun aandoening is. Een van de belangrijkste factoren is mentale gezondheid. We weten dat overmatige stress, angst en depressie de kans op een psoriasisopflakkering kunnen vergroten. CBD is een stof die gunstig is voor een aantal psychische aandoeningen, waaronder angst, depressie, paniekstoornis, bipolaire stoornis en PTSS. CBD zou psychische triggers bij mensen met psoriasis kunnen helpen voorkomen.

Hoe CBD gebruiken bij psoriasis: praktische tips

Ben je geïnspireerd door de manier waarop CBD de meest voorkomende symptomen en triggers van psoriasis zou kunnen aanpakken? Wil je het zelf uitproberen? Gelukkig zijn er tegenwoordig veel CBD-producten online te koop en is er genoeg om uit te kiezen. Maar dat betekent ook dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken.

Als het gaat om huidaandoeningen zoals psoriasis, is CBD voor uitwendig gebruik waarschijnlijk de meest effectieve optie. Er zijn lotions, CBD crèmes of zalven die je direct op de huid aanbrengt. Ze staan bekend om hun snelle verlichting en richten zich op de endocannabinoïde receptoren in de huid, en dat is wat je wilt.

Als je denkt dat stress de belangrijkste trigger is voor je flare-ups, dan kan het oraal innemen van CBD ook een goede optie zijn. Of je nu dagelijks een CBD-capsule inneemt, druppels CBD-olie onder je tong druppelt of CBD-geïnfuseerde edibles eet, je moet elke dag CBD innemen om verlichting te krijgen van stress en angst. Het kan het beste zijn om te beginnen met een lage dosis (5 tot 10 mg) om te zien hoe je lichaam reageert. Daarna moet je de dosis heel langzaam verhogen totdat je de verlichting vindt die je nodig hebt. Voor preciezere informatie over de dosering raden we aan een gezondheidsdeskundige te raadplegen.

Tot slot

Psoriasis is een lastige aandoening en helaas bestaat er nog geen genezing. De vooruitgang in de wereld van cannabisonderzoek laat echter zien dat CBD een effectieve behandelingsoptie zou kunnen zijn die verlichting biedt bij ten minste enkele van de symptomen van psoriasis. Afhankelijk van de ernst van je huidaandoening kan CBD al dan niet voldoende zijn om je volledige verlichting te geven. Maar als aanvullende behandelingsoptie is het het proberen waard.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?