Veroorzaakt langdurig gebruik van CBD tolerantie? | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Veroorzaakt langdurig gebruik van CBD tolerantie?

Hören Sie sich den Artikel an:

Van sommige drugs is aangetoond dat ze tolerantie of verdraagzaamheid veroorzaken bij langdurig gebruik. In dit artikel beschrijven we hoe dit het geval is voor CBD. De cannabisplant bevat tientallen moleculaire verbindingen, cannabinoïden genaamd, die alle aspecten van de gezondheid kunnen veranderen, waaronder slaap, stemming, eetlust en zelfs pijn. Helaas worden sommige van deze verbindingen minder effectief naarmate je ze meer gebruikt. Mensen die bijvoorbeeld cannabis gebruiken met een hoog gehalte aan THC om pijn te behandelen, merken ze dat ze de dosis moeten blijven verhogen om dezelfde verlichting te voelen. In sommige gevallen moeten ze periodieke “tolerantiepauzes” nemen om de effecten weer normaal te krijgen.

Tolerantie CBD

Dit is iets waar nieuwe CBD-gebruikers zich zorgen over maken. Ze vragen zich af: Is CBD echt een goede oplossing voor de lange termijn? Moet ik de dosis blijven verhogen om dezelfde effecten te voelen? In feite is het tegenovergestelde waar. Hoe langer je CBD gebruikt, hoe minder je het nodig hebt om de effecten te voelen. Dus hoe werkt deze “omgekeerde tolerantie” en wat betekent het voor jou? Laten we eens kijken wat onderzoek ons vertelt over de relatie tussen CBD en tolerantie.

Veroorzaakt CBD tolerantie?

In 2017 combineerden twee onderzoekers jarenlange studies in een wetenschappelijke review met de titel “Update on the Safety and Side Effects of Cannabidiol” (hier is de link naar het onderzoek). Dit onderzoek heeft ons een paar belangrijke dingen geleerd over CBD. Het liet ons bijvoorbeeld zien dat CBD biologisch beter beschikbaar wordt naarmate je een hogere dosis neemt. Het toonde ook aan dat CBD weinig bijwerkingen heeft en beschouwd kan worden als een veilige stof. Tot slot werd er een belangrijke ontdekking gedaan: geen van de onderzochte onderzoeken toonde aan dat CBD tolerantie veroorzaakt. Na meer dan tien jaar onderzoek naar de effecten van CBD op dieren en mensen, heeft geen enkel onderzoek aangetoond dat het tolerantie veroorzaakt.

Omgekeerde tolerantie

In feite kan CBD iets veroorzaken dat “omgekeerde tolerantie” wordt genoemd. Hoe langer je CBD neemt, hoe ontvankelijker je lichaam wordt voor de molecule. Als gevolg daarvan kun je steeds kleinere doses nemen en toch dezelfde voordelen krijgen. Sommige mensen beweren dat CBD “omgekeerde tolerantie” veroorzaakt omdat het een tekort aan endocannabinoïden corrigeert. We weten dat sommige mensen lagere niveaus van cannabinoïden in hun lichaam hebben. Dit kan leiden tot een tekort dat een storing in het endocannabinoïde systeem veroorzaakt.

Dus wanneer deze mensen CBD beginnen te nemen, worden hun cannabinoïdenvoorraden weer normaal en verbeteren hun symptomen snel. Na verloop van tijd hebben ze minder CBD nodig om dezelfde effecten te voelen omdat hun cannabinoïdenvoorraden minder uitgeput zijn. Er treedt dus omgekeerde CBD-tolerantie op en dat betekent dat ze in staat zijn om de dosis geleidelijk te verlagen en toch de effecten te behouden.

De voordelen van omgekeerde tolerantie CBD

Omgekeerde tolerantie is een van de dingen die CBD zo nuttig maakt als vervanging voor veel soorten medicijnen. CBD kan bijvoorbeeld sommige pijnstillers vervangen omdat het effectief is bij de behandeling van ontstekingspijn en neuropathische pijn. Maar terwijl conventionele pijnstillers na verloop van tijd minder effectief worden, kan CBD jaar na jaar dezelfde verlichting bieden. Dit is heel goed nieuws voor chronische pijnpatiënten, die vaak weinig goede opties hebben: ze krijgen meestal medicijnen voorgeschreven die tolerantie veroorzaken, afhankelijkheid veroorzaken (zoals medicijnen op basis van opioïden) of leverschade veroorzaken. CBD is een betere keuze omdat het geen van deze negatieve effecten heeft.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van CBD als slaapmiddel. Veel slaappillen die traditioneel worden voorgeschreven bij slapeloosheid werken maar een tijdje. Als je ze jarenlang elke avond neemt, worden ze steeds minder effectief. Een beter alternatief zou dus iets als CBD kunnen zijn, dat de slaap bevordert maar geen tolerantie veroorzaakt. En in een veel praktischer zin is tolerantie CBD oliën goed nieuws omdat het je geld kan besparen. CBD is niet goedkoop, vooral niet als je grote hoeveelheden moet gebruiken. Maar het is goed om te weten dat hoe langer je het gebruikt, hoe meer je de dosis kunt verlagen. Na verloop van tijd kun je de gezondheidsvoordelen van CBD olie al voelen na een paar milligram per dag.

Waarom veroorzaakt THC tolerantie en CBD niet?

THC is een andere cannabinoïde in de cannabisplant die ook veel voordelen heeft voor de gezondheid. Daarnaast is THC de “psychoactieve” verbinding in cannabis, wat betekent dat het je een veranderde bewustzijnstoestand geeft. Mensen die THC om gezondheids- of recreatieve redenen gebruiken, merken vaak dat ze hun dosering moeten blijven verhogen als ze dezelfde effecten willen behouden. Hoe komt het dan dat sommige cannabinoïden zoals THC tolerantie veroorzaken en CBD niet? Een deel van het antwoord ligt in de manier waarop deze moleculen zich binden aan onze receptoren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat THC tolerantie veroorzaakt omdat regelmatig gebruik de gevoeligheid van CB1-receptoren vermindert. Na verloop van tijd triggert THC steeds minder CB1-receptoren, waardoor dezelfde dosis minder effectief wordt. CBD bindt zich aan dezelfde receptoren als THC, maar op een iets andere manier. De twee moleculen hebben bijna dezelfde structuur, op één groot verschil na: CBD heeft een hydroxylgroep waar THC een cyclische ring heeft. We denken dat dit verschil in structuur verklaart waarom ze verschillende effecten hebben op CB1 receptoren. Als gevolg daarvan heeft THC het vermogen om de gevoeligheid van CB1 receptoren te verminderen, terwijl CBD dat niet doet.

Tot slot

Het lijkt erop dat hoe meer we CBD bestuderen, hoe meer we ons realiseren hoe heilzaam het is in vergelijking met conventionele synthetische medicijnen. Vandaag de dag toont onderzoek aan dat CBD geen tolerantie veroorzaakt, zelfs niet bij dagelijks gebruik. Sterker nog, veel mensen melden dat ze “omgekeerde tolerantie” ervaren wanneer ze CBD nemen. Voor mensen die verlichting nodig hebben bij chronische ziekten, is CBD een aantrekkelijke optie.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?