Wat is Brahmi en wat zijn de voordelen voor de gezondheid? | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Wat is Brahmi en wat zijn de voordelen voor de gezondheid?

Hören Sie sich den Artikel an:

Heb je wel eens van Brahmi gehoord? Het is een plant waarvan is ontdekt dat hij verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid heeft. De Engelse naam is Bakopa drobnolistá (Latijn Bacopa monnieri) en als je geïnteresseerd bent in gezond leven, moet je er zeker meer over leren. Het is een overblijvend kruid met nootropische en andere voordelen – en weinig bijwerkingen. Het wordt vaak gebruikt in de Indiase Ayurvedische geneeskunde, waar het gewoon “Brahmi” wordt genoemd. Het wordt gebruikt om mentale helderheid te verbeteren en zweren, spijsverteringsstoornissen, tumoren en mentale problemen te behandelen.

Vandaag de dag trekt bakopa de aandacht van wetenschappers als een krachtig nootropisch kruid dat de cognitieve functie kan verbeteren en de gezondheid van hersencellen kan bevorderen. Studies tonen aan dat het het menselijk geheugen kan verbeteren, stress en angst kan verminderen, neurotransmitters in balans kan brengen, neuronen kan beschermen, als antidepressivum kan werken en andere cognitieve voordelen biedt. Mensen gebruiken bakopa ook voor de behandeling van ADHD, dyslexie, Alzheimer dementie en om ontstekingen te verminderen.

Bacopa monnieri onder de loep

Bacopa monnieri is een meerjarig, niet-aromatisch kruid dat inheems is in waterrijke gebieden in Azië, Afrika, Australië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Bacopa bladeren zijn sappig, langwerpig en ongeveer 3-6 mm dik. De bloemen zijn klein en wit, met vier tot vijf bloemblaadjes. Het wordt ook commercieel gekweekt als medicinaal en nootropisch kruid. Het komt voor onder vele namen over de hele wereld, dus het is altijd aan te raden om de Latijnse naam te volgen zodat je niet in de war raakt als je het koopt. Het is een waterplant die niet voornamelijk in moerassen voorkomt en in brak water kan groeien. Bakopa kan worden gekweekt op hydrocultuur, als aquariumplant of in moerastuinen of vijvers.

Geschiedenis en traditioneel gebruik van bakopa

De vroegste vermelding staat in Indiase heilige teksten uit de 6e eeuw. Oude Vedische geleerden zouden bakopa hebben gebruikt om lange hymnen en geschriften uit het hoofd te leren. Bakopa wordt al minstens 1400 jaar gebruikt in Ayurveda, het oude Indiase systeem van geneeskunde. Zoals hierboven vermeld, wordt bakopa in de Ayurvedische geneeskunde “Brahmi” genoemd, naar Brahma, de scheppergod van het hindoeïsme.

De medicinale plant Gotu Kola wordt soms ook “Brahmi” genoemd, maar is geen familie van Bacopa monnieri. Volgens de Ayurveda is Bacopa heet, scherp, bitter, braakmiddel en heeft het een laxerende werking.

Ayurvedische beoefenaars vinden het nuttig als behandeling voor zweren, tumoren, vergrote milt, indigestie, ontstekingen, lepra en bloedarmoede. Voor mentale problemen wordt bakopa in ghee (geklaarde boter) gedaan om de absorptie te verbeteren. Indiase beoefenaars mengen bakopa ook met andere planten, in een preparaat genaamd Bramhi-Ghrita, om te helpen bij spraakstoornissen, mentale vermoeidheid, epilepsie en stuiptrekkingen, huidverzorging, verlaging van de bloedsuikerspiegel, spijsverteringsproblemen en kankerpreventie.

Het kruid wordt ook gebruikt in het Perzisch-Arabische Unani-systeem van traditionele geneeskunde, dat gebaseerd is op de leer van de Griekse arts-filosofen Hippocrates en Galen. In Unani staat Bacopa monnieri bekend als Jal Brahmi. Unani beschouwt bacopa als bitter en met afrodiserende eigenschappen. Het werd gebruikt om schurft, syfilis, diarree, koorts en als bloedzuiveraar te behandelen. In traditionele geneeskundige systemen heeft elk deel van de plant medicinale eigenschappen. In India gebruikt men het ook in de keuken voor zijn smaak en andere gezondheidsvoordelen.

Hoe werken bakopa producten?

Traditionele geneeskundige systemen gebruiken de hele plant of een emulsie op basis van ghee, maar mensen nemen bakopa ook in capsules, aanvullende mengsels of extracten. In onze winkel bieden we het aan als Brahmi extract capsule. De hoofdbestanddelen van bakopa extracten zijn chemische stoffen genaamd saponinen, ook wel bacosiden genoemd. Bakopa extracten zijn verkrijgbaar in water-, alcohol- en oliebasis.

Het kruid bevat een aantal actieve bestanddelen die je lichaam en hersenen kunnen beïnvloeden. Elke verbinding heeft zowel unieke effecten als synergetische effecten wanneer ze samen in een capsule of extract worden genomen. Bakopa werkt door de niveaus van neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en acetylcholine in je hersenen te veranderen. In dierstudies heeft het ook de niveaus van stresshormonen zoals noradrenaline en corticosteron in balans gebracht.

Het kan niet alleen de neurotransmitter niveaus moduleren, maar het kan ook de bloedstroom door de hersenen verhogen en de vertaling en expressie van specifieke receptoren in je zenuwstelsel veranderen. Op deze manier kan bakopa het leren, het geheugen, de slaap, de ontspanning en de stemming verbeteren. Volgens studies beïnvloedt het ook de niveaus en de werking van de hersenafgeleide neurotrofische factor (BDNF). BDNF wordt in verband gebracht met verhoogde neuroplasticiteit (het vermogen van je hersenen om te veranderen en nieuwe dingen te leren) en lagere niveaus van depressie. BDNF is ook neuroprotectief, wat betekent dat het beschermt tegen letsel of schade aan je hersenen en zenuwstelsel.

Een andere manier waarop bakopa zijn neuroprotectieve effecten uitoefent, is via antioxidante, ontstekingsremmende en immuunmechanismen. Het kan de functie van het natuurlijke antioxidant afweersysteem van je lichaam versterken en oxidatieve schade verminderen. Studies tonen aan dat bakopa waterstofperoxideniveaus, lipide peroxidatie en andere oxidatieve stressfactoren die geassocieerd worden met celbeschadiging en ontsteking vermindert.

14 gezondheidsvoordelen van bakopa

De gezondheidsvoordelen van bakopa variëren van een verbeterd geheugen en verminderde angst tot verbeterde lipidenniveaus en een verminderd risico op hartaandoeningen. Hier zijn 14 gezondheidsvoordelen van deze plant.

1. Verbeterd geheugen en cognitie

Talloze onderzoeken bevestigen dat bakopa een nootropisch effect heeft bij volwassenen en kinderen, en de gezondheid van de hersenen en het geheugen verbetert. De cognitieve effecten van bakopa zijn enorm. In doses van 320 of 640 mg kan het de stressreactiviteit bij multitasking verbeteren en angst verminderen tijdens veeleisende cognitieve taken, waardoor mensen tegelijkertijd kunnen multitasken.

Een meta-analyse van 437 gezonde menselijke proefpersonen toonde aan dat bakopa de cognitie verbeterde en de keuzereactietijd verkortte (link naar studie).

In een 90-daagse studie met 62 deelnemers die dagelijks 300 milligram bakopa-extract kregen toegediend, bleken verbeteringen in het ruimtelijk geheugen, het werkgeheugen en de snelle visuele verwerking (link naar studie).

Uit een overzicht van vijf studies bleek dat Bacopa monnieri de taalvaardigheden van kinderen verbetert, waaronder woordenschat, spelling, geluidsverwerking en woordbegrip. Het verhoogt ook het aantal items dat kinderen zich kunnen herinneren tijdens de test.

In een ander onderzoek bij 300 kinderen verbeterde bakopa het ruimtelijk werkgeheugen en de strategie (link naar studie).

2. Stress en angstremmende effecten

Bakopa vermindert de perceptie van stress en angst bij zowel gezonde mensen als mensen die lijden aan angst. In een dubbelblind onderzoek verlaagde het kruid het cortisolniveau en de perceptie van stress tijdens uitdagende taken (link naar studie).

Produkte, die für Sie von Interesse sein könnten

Bij mensen met angsten en neuroses verbeterde langdurige supplementatie met bakopa het geheugen en het leren (link naar studie).

Bakopa kan ook door stress veroorzaakte schade aan de hippocampus verminderen, het belangrijkste gebied van je hersenen dat betrokken is bij geheugenvorming. Studies bij ratten hebben ook de anti-stresseigenschappen van bakopa bevestigd (link naar studie).

3. Balanceren van neurotransmitters en antidepressieve effecten

Bakopa verhoogt de niveaus van BDNF en serotonine in de hersenen, die beide antidepressieve effecten hebben, evenals andere neurotransmitters zoals dopamine.

In één studie bleek bakopa aanvallen te helpen voorkomen bij epilepsiepatiënten die worden veroorzaakt door een onevenwicht in de niveaus van gamma-boterzuur (GABA) in de hersenen (link naar studie).

4. Voordelen voor ADHD en dyslexie

In een onderzoek onder 120 kinderen bij wie net een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) was vastgesteld, ontdekten onderzoekers dat een kruidenpreparaat met bakopa de aandacht verbeterde, cognitie en impulscontrole verbeterde (link naar studie).

In een ander vergelijkbaar onderzoek bij kinderen van 6-12 jaar (gediagnosticeerd met ADHD voor de leeftijd van 7 jaar) werd vastgesteld dat het ADHD-symptomen verlichtte en goed werd verdragen door de kinderen.

Hoewel de voordelen van bakopa voor dyslexie niet zijn onderzocht in klinische studies, suggereert voorlopig bewijs dat het veel voordelen kan bieden.

Uit een neurofarmacologisch overzicht van studies naar de effecten van bakopa op kinderen bleek dat het hun taalprestaties verbeterde (link naar studie).

5. Antioxidant en ontstekingsremmende effecten

Bakopa kan een breed scala aan ontstekingsremmende effecten hebben in je lichaam en hersenen, waarvan de meeste te danken zijn aan de antioxiderende effecten. Een kwaliteitsextract bevordert het opvangen van vrije radicalen en beschermt hersencellen tegen cytotoxiciteit (celtoxiciteit) en DNA-schade die kan leiden tot de ziekte van Alzheimer.

Bakopa heeft ook een dosis-afhankelijk vermogen om vrije radicalen op te vangen en DNA-schade te voorkomen in de prostaatklieren van ouder wordende muizen, wat zich kan manifesteren in prostaatproblemen bij mensen.

Bakopa kan ook ontstekingsprocessen in de hersenen remmen door het vrijkomen van ontstekingsbevorderende cytokinen te voorkomen. Vroeg in vitro bewijs suggereert dat het ontstekingen bij reumatoïde artritis kan verminderen (link naar studie).

6. Anti-verouderings- en neuroprotectie-effecten

Ontsteking en celbeschadiging lijken de belangrijkste oorzaken te zijn van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie en ouderdomsgerelateerde degeneratieve hersenziekten. Onderzoekers speculeren dat bakopa de kans op neurodegeneratieve en andere verouderingsgerelateerde ziekten zou kunnen verminderen of het begin ervan zou kunnen vertragen door chronische ontsteking en andere verouderingsgerelateerde effecten te verminderen.

Volgens een overzicht van zes verschillende onderzoeken verbeterde bakopa het herinneren en het geheugen bij mensen met dementie of een significante cognitieve stoornis.

Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat het de cognitieve prestaties bij gezonde oudere mensen verbetert. In een onderzoek met 136 gezonde ouderen zorgde 300 milligram van het extract voor significante verbeteringen in het vasthouden en ophalen van het geheugen (link naar studie).

In een onderzoek bij 35 mensen ouder dan 55 jaar verbeterde Bacopa monnieri extract hun algemene geheugenscores, met name het logische geheugen en de associatie van paren (link naar studie).

Bakopa vermindert de vorming van beta-amyloïde plaques. Bèta-amyloïde plaque is een belangrijke oorzaak van Alzheimer dementie. Celkweekstudies en diermodellen voorspellen dat het ook neuroprotectief kan zijn bij de ziekte van Huntington en Parkinson.

7. Lagere bloeddruk en preventie van hartaandoeningen

Er zijn nog geen grote gecontroleerde studies die hebben aangetoond dat bakopa effectief is in het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van hartaandoeningen. Er zijn echter beperkte gegevens bij mensen die deze mogelijkheid ondersteunen. Bij vrouwen na de overgang verlaagde het extract het LDL-cholesterol, de triglyceriden en de bloeddruk. Bakopa werkt via het stikstofmonoxide pad om de bloeddruk bij ratten te verlagen. Bakopa beschermde ook het hart van ratten tegen schade veroorzaakt door ischemie en reperfusie (link naar studie).

Bij ratten verlaagde een bakopa-extract op alcoholbasis het hoge cholesterolgehalte (link naar studie). Een ander onderzoek toonde aan dat wanneer dit kruid werd opgenomen als onderdeel van een kruidenpreparaat, het beschermde tegen hartschade bij ratten. Het leek ook te beschermen tegen biochemische veranderingen en hartklepproblemen bij ratten met een hoog cholesterolgehalte.

8. Voordelen voor astma en allergieën

Mastcellen produceren en geven histamine af, dat betrokken is bij de allergische reactie van je lichaam. Bakopa werkt als een mestcelstabilisator, die de histamineproductie vermindert. In de Ayurveda is het goed voor mensen met astma. Onderzoek bij ratten heeft uitgewezen dat het kruid bronchusverwijding induceert en de uitademingsdruk verlaagt, wat de traditionele rol van het kruid bij het verlichten van astma bevestigt (link naar studie).

9. Verbeterde immuunfunctie

Het traditionele Ayurvedische gebruik van dit kruid om de werking van het immuunsysteem te stimuleren, wordt bevestigd door studies die de effecten op de immuunfunctie onderzoeken (link naar studie).

10. Anti-kanker effecten

Studies van gezonde cellen en kankercellen voorspellen dat extracten van bakopa kanker kunnen helpen voorkomen door de replicatie van kankercellijnen te voorkomen. Dit kan celdood van kankercellen veroorzaken en de antioxidantspiegels verhogen. Bij muizen vertraagde het orale extract de ontwikkeling van solide tumoren. Bevindingen bij ratten voorspellen dat het darmkanker kan helpen voorkomen (link naar studie).

11. Antimicrobiële eigenschappen

Een van de voordelen is ook de antimicrobiële werking. Het remt Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), Vibro cholera, H. pylori, Salmonella en E. coli, evenals schimmelwerende activiteit tegen Candida en zwarte schimmel.

12. Verbeteren van de darmgezondheid

In de traditionele geneeskunde wordt het sap van de bladeren van de bakopa aan kinderen gegeven om diarree te verlichten. Het wordt ook traditioneel gebruikt voor constipatie en andere maagproblemen. Een studie met 169 deelnemers toonde een mogelijk voordeel aan bij het verlichten van symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS) (link naar studie).

Bij normale ratten en ratten met diabetes type 2 had bakopa een anti-ulcer en ulcer genezende werking (link naar studie). Bakopa versterkt de afweerfactoren van het slijmvlies in de darm, wat de anti-ulcer effecten kan verklaren.

13. Leverbescherming

Studies bij ratten tonen aan dat bakopa beschermt tegen door acetaminophen (Tylenol) veroorzaakte leverschade door de antioxidantspiegels te verhogen (link naar studie). Het kan ook beschermen tegen leverschade door morfine.

14. Effecten op menstruatiecycli en postmenopauzale problemen

In India wordt de hele verse plant geplet en met koemelk gegeten om te helpen bij onregelmatige menstruatiecycli. Bij vrouwen na de overgang verminderde bakopa-extract slapeloosheid, verlaagde de bloeddruk en verbeterde het cholesterol- en triglyceridengehalte (link naar studie).

Dosering en hoe het in te nemen

Bakopa is verkrijgbaar in verschillende vormen. De gedroogde plant wordt verkocht als poeder, in capsules, in oliën en in gemengde kruidenpreparaten. Extracten worden verkocht in poedervorm in capsules en als vloeibaar extract. Studies gebruiken gewoonlijk 300-450 milligram van het extract per dag voor gezonde volwassenen, maar sommige studies hebben 20-100 milligram gebruikt. Kinderen en andere gevoelige mensen moeten beginnen met lagere doses.

Neem supplementen met deze plant een of twee keer per dag, voor de maaltijd, met een vol glas water. Omdat bakopa in vet oplosbaar is, wordt het beter opgenomen als je er wat gezonde vetten bij eet. Je kunt ook je eigen bakopa planten kweken in een aquarium of in vochtige zure grond. Je kunt het ook proberen te gebruiken in recepten. Zoals altijd, raadpleeg je arts voordat je met een nieuw kruid of supplement begint.

Veiligheid, bijwerkingen en interacties

Bacopa monnieri heeft weinig bijwerkingen en een lage toxiciteit. Zelfs kinderen verdroegen het goed in onderzoeken. In veel onderzoeken verdroegen mensen 20-450 milligram per dag met minimale bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen op de korte termijn waren misselijkheid en maagklachten. Het lijkt geen negatieve chronische gezondheidseffecten te hebben. In één onderzoek met ratten ontdekten onderzoekers dat de bovengrens overeenkomt met een menselijke dosis van 25 gram van het hele blad van deze plant per dag.

Er is zeer weinig bewijs dat extracten van bakopa ernstige klinische, neurologische of hematologische complicaties of orgaanschade veroorzaken.

Uit een studie bij muizen bleek dat bakopa het aantal zaadcellen verminderde, maar verder geen invloed had op de vruchtbaarheid of het libido, en het effect was omkeerbaar (link naar studie). Als je een man bent met een laag aantal zaadcellen, of als je een vrouw bent die zwanger wil worden, is het misschien beter om deze plant te vermijden.

Interacties en waarschuwingen

Kruiden lijken misschien onschuldig, maar het zijn krachtige medicijnen. Omdat bakopa de serotoninespiegel kan verhogen, moet je medisch advies inwinnen bij je arts als je selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI’s) of andere antidepressiva gebruikt voordat je het product inneemt. Hoge serotoninespiegels kunnen leiden tot een gevaarlijke aandoening genaamd serotoninesyndroom.

Bakopa remt leverenzymen genaamd cytochroom enzymen, die betrokken zijn bij de stofwisseling van bepaalde geneesmiddelen, dus vraag uw arts om advies voor gebruik als u geneesmiddelen op recept gebruikt.

Een studie van bakopa met amitriptyline, een tricyclisch antidepressivum, toonde aan dat het medicijn de medicijnspiegels kan verhogen (link a studii).

Moet je bakopa proberen?

Het heeft een lange geschiedenis van medisch gebruik en een lange lijst van voordelen, maar als je een man bent met een laag aantal zaadcellen of een vrouw die graag zwanger wil worden, moet je bakopa waarschijnlijk vermijden omdat het tijdelijk (maar omkeerbaar) de vruchtbaarheid kan verminderen.

Omdat het onwaarschijnlijk is dat het ernstige bijwerkingen bij je veroorzaakt, is het de moeite waard om het te proberen als je je mentale scherpte wilt verbeteren, je stressniveau wilt verlagen of last hebt van angst of depressie.

Als je risico loopt op de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie, kan het je hersenfunctie en gezondheid verbeteren door ontstekingen te verminderen.

Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van de cognitieve voordelen, kan het helpen om je concentratie te verbeteren, je focus te verhogen en je door de middagdrums heen te helpen.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?