Ashwagandha is een van de juwelen van de traditionele Indiase geneeskunde. | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Ashwagandha is een van de juwelen van de traditionele Indiase geneeskunde.

Hören Sie sich den Artikel an:

Als Ashwagandha voor jou klinkt als de naam van een Indiase plant, dan zit je niet ver van de waarheid. Het is een overblijvende subtropische tot tropische plant uit de Withania familie en wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. De Engelse naam is Withania snodarna (Withania somnifera) en het wordt ook vaak Ashvaganda genoemd.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een kleine groenblijvende struik die inheems is in delen van India, het Midden-Oosten en Afrika. De ongebruikelijke naam heeft te maken met de geur – de wortels van ashwagandha ruiken naar paard, met ‘ashwa’ dat paard betekent. Deze buisvormige wortels worden geoogst, gedroogd en vermalen tot een poeder. Behalve dat het een oeroud kruid is, staat het ook bekend als een adaptogeen – het bevat een mix van aminozuren, kruiden en vitamines die het lichaam kunnen helpen om met stress om te gaan.

Ashwagandha wordt vaak “Indiase ginseng” genoemd vanwege zijn verjongende eigenschappen, hoewel ginseng en ashwagandha botanisch gezien niet verwant zijn.

Wat is ashwagandha-extract?

Verschillende delen van de ashwagandha plant worden gebruikt voor medicinale doeleinden, maar in de meeste supplementen wordt ashwagandha extract, een extract van de wortels van de plant, gebruikt. Meer traditionele Ayurvedische behandelingen gebruiken de hele gedroogde wortel van de ashwagandha plant, die tot poeder wordt gemaakt en meestal in melk wordt geweekt. Ashwagandha extracten zijn verfijnder dan het poeder en kunnen gemaakt worden met water of chemicaliën.

Hoe werkt ashwagandha?

Ashwagandha is een adaptogeen, een natuurlijke stof die het lichaam helpt om te gaan met stress. Daarom wordt aangenomen dat het effectief is in het verminderen van het niveau van het stresshormoon cortisol. Het kan dus mogelijk ook helpen bij angst en depressie. Ashwagandha bevat ook grote hoeveelheden Withanolides.

Wat zijn Withanolides? Voor degenen onder jullie die deze uitdrukking nog niet zijn tegengekomen, Withanolides zijn het primaire actieve ingrediënt in ashwagandha. Het gehalte aan Withanolides, die voornamelijk gevonden worden in de wortels van ashwagandha, varieert van extract tot extract.

Toepassingen van ashwagandha.

Het wordt al 3000 jaar gebruikt voor vele gezondheidsvoordelen, om stress te verlichten, slaap te bevorderen, energieniveaus te verhogen en concentratie te verbeteren. Over het algemeen heeft het in de loop der jaren een zekere reputatie gekregen voor het omgaan met stress (dankzij adaptogenen) en het verbeteren van het denkvermogen (bijv. aandachts- en concentratieniveau). In India wordt het al bijna 5000 jaar gebruikt voor kwalen als reuma, constipatie, slapeloosheid, artritis, chronische stress, parasieten en hormonale onevenwichtigheden.

Het wordt algemeen erkend als een kruidenremedie die het energieniveau verhoogt en een algemeen gevoel van welzijn creëert. Als gevolg hiervan wordt het tot ver buiten India gebruikt voor een verscheidenheid aan problemen, waaronder:

 • Stress
 • Vermoeidheid
 • Moeilijk trainingskamp
 • Slecht geheugen
 • Moeite met slapen
 • Laag libido
 • Een veelvoorkomende ziekte
 • Ängste
 • Laag uithoudingsvermogen (mentaal of fysiek)
 • Gewrichtspijn
 • Neurologische aandoeningen

Voordelen voor mannen

Het kan spiergroei en kracht bevorderen;

Ashwagandha wordt in verband gebracht met het vergroten van spiermassa en spierkracht bij mannen. In een onderzoek met 57 mannen verhoogde ashwagandha hun spiermassa en spierkracht aanzienlijk. Het zorgde ook voor meer dan een verdubbeling van hun vermindering in lichaamsvetpercentage in vergelijking met de placebogroep.

Ondertussen bleek uit een ander onderzoek dat mannen die dagelijks ongeveer 1 g ashwagandha namen na 30 dagen een verbetering in spierkracht ondervonden.

Het kan de hersenfunctie en het geheugen ondersteunen.

Ashwagandha’s vermogen om antioxidanten te produceren helpt zenuwcellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen, waardoor de hersenfunctie en het geheugen verbeteren. Volwassenen die tweemaal daags 300 mg ashwagandha-wortelextract namen, ondervonden significante verbeteringen in het algemene geheugen, de taakprestaties en de aandachtsspanne. Ondertussen rapporteerde ander onderzoek bij gezonde mannen dat het supplement de reactietijd en taakprestaties aanzienlijk verbeterde.

Het kan het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van sperma verhogen.

Ashwagandha je široce uznávána pro své vlastnosti zvyšující plodnost v několika studiích. Studie 75 neplodných mužů zjistila, že ti, kteří denně doplňovali 5 g ašvagandy, hlásili zvýšení počtu a pohyblivosti spermií.Het kan het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van sperma verhogen.

Voordelen voor vrouwen

Het kan helpen de seksuele activiteit te verbeteren.

Studies hebben aangetoond dat ashwagandha kan helpen bij seksuele disfunctie van vrouwen. Volgens een onderzoek uit 2015 rapporteerden vrouwen die geconcentreerde orale doses ashwagandha innamen meer orgasmes en meer bevredigende seks, waarschijnlijk door de stressverlagende effecten.

Het kan problemen in verband met de menopauze helpen voorkomen

De menopauze kan bij sommige vrouwen hormonale onevenwichtigheden veroorzaken, wat kan resulteren in opvliegers, depressie, slaapproblemen en angst. Ashwagandha kan helpen omdat het de hormoonafscheiding in balans brengt, wat kan helpen bij het verlichten van veel van de symptomen die geassocieerd worden met de menopauze.

7 gezondheidsvoordelen van ashwagandha

De voordelen van het gebruik van ashwagandha zijn wijdverspreid en omvatten:

 • Bloedglucose verlagen – door de insulinesecretie te verhogen en de insulinegevoeligheid in spiercellen te verbeteren.
 • Spiermassa vergroten – Studies hebben aangetoond dat het de spiermassa kan vergroten, het lichaamsvet kan verminderen en de kracht bij mannen kan vergroten.
 • Ashwagandha voor slaap – ashwagandha kan ook de slaapkwaliteit verbeteren. De bladeren van de ashwagandha plant bevatten de slaapverwekkende stof triethyleenglycol.
 • Het handhaven van een normaal cholesterolgehalte – Uit een onderzoek bij ratten bleek dat het totale cholesterol- en triglyceridengehalte met respectievelijk 53% en bijna 45% daalde.
 • Concentratie en geheugenondersteuning – Een 8 weken durend onderzoek met 50 volwassenen toonde aan dat het tweemaal daags innemen van 300 mg ashwagandha-wortelextract het algemene geheugen, de taakprestaties en de aandacht aanzienlijk verbeterde.
 • Ashwagandha tegen stress – In een onderzoek onder chronisch gestreste volwassenen rapporteerden degenen die ashwagandha namen significant grotere verlagingen van cortisol in vergelijking met een controlegroep. Degenen die de hoogste dosis namen, rapporteerden een gemiddelde vermindering van 30%
 • Fysiek uithoudingsvermogen – In een onderzoek met 49 gezonde volwassen atleten verbeterde ashwagandha-extract het uithoudingsvermogen en de fysieke gezondheid na 12 weken gebruik.

Hoe gebruik je ashwagandha

Je kunt Ashwagandha op verschillende manieren innemen. Je kunt ook capsules en vloeibare vorm krijgen. In onze winkel kun je hoge kwaliteit Ashwagandha capsule voor een spotprijs.

Hoe je ashwagandha inneemt hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur, en de hoeveelheid die je neemt hangt af van waarvoor je het neemt.

Dosering van ashwagandha

De meeste klinische studies raden aan om ashwagandha twee tot drie keer per dag in te nemen gedurende 1 tot 3 maanden. Qua dosering kun je het beste beginnen met een lagere dosering of de dosering die aanbevolen wordt door je behandelaar en kijken hoe je lichaam hierop reageert. Standaard ashwagandha wortel extract wordt meestal ingenomen in capsules van 450 mg tot 500 mg één of twee keer per dag. De aanbevolen richtlijn voor volwassenen is één keer per dag, bij voorkeur met voedsel of water.

 • Wortelextract: in de meeste klinische onderzoeken werd 120 tot 1000 mg per dag gebruikt, waarbij de meest gebruikelijke dosis tweemaal daags 300 mg was.
 • gehele wortel: klinische doses variëren tussen 2 en 10 g wortelpoeder per dag, met een gemiddelde van 5 g per dag.

En als je ashwagandha neemt om te verminderen:

 • Cortisol (stresshormoon) niveaus– het wordt aanbevolen om dagelijks 500 tot 600 mg te nemen gedurende 6 tot 12 weken.
 • Bloedsuikerspiegel – Je moet 250 mg tot 300 mg verdeeld over twee tot drie gelijke doses gedurende de dag innemen.

Wanneer neem je ashwagandha supplementen?

Afhankelijk van de reden waarom je Ashwagandha neemt, zal bepaald worden hoe vaak je het neemt. Over het algemeen wordt het twee keer per dag na de maaltijd ingenomen. Capsules bevatten over het algemeen een hogere dosering van het kruid. 2 tot 3 capsules kunnen dagelijks worden ingenomen en na de lunch en het avondeten met water worden weggespoeld. De doses ashwagandha en het tijdstip waarop je het inneemt worden bepaald door waar je het voor neemt. Het is het beste om te beginnen met een lagere dosis of de dosis aanbevolen door je huisarts en te kijken hoe je lichaam erop reageert.

Ashwagandha en bijwerkingen

Zoals bij elk supplement is het belangrijk dat ashwagandha ingenomen wordt volgens de instructies van de fabrikant. Ashwagandha wordt als veilig beschouwd voor de meeste mensen, hoewel de lange termijn effecten onbekend zijn. Normale doseringen die op korte termijn genomen worden kunnen milde tot matige bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, slaperigheid en maagklachten.

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of aan een auto-immuunziekte lijdt, moet je het helemaal vermijden, tenzij je huisarts je anders adviseert.

Mensen die medicatie nemen voor schildklieraandoeningen moeten ook voorzichtig zijn met het nemen van ashwagandha, omdat het de schildklierhormoonspiegels kan verhogen.

Als je medicijnen gebruikt, vraag dan eerst aan je arts, aangezien het effect van ashwagandha op de bloedsuikerspiegel en bloeddruk de dosering kan beïnvloeden.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?