Cordyceps kan ouderdom en verschillende ziekten bestrijden. | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Cordyceps kan ouderdom en verschillende ziekten bestrijden.

Hören Sie sich den Artikel an:

Cordyceps sinensis, of Chinese paddenstoel, is een soort paddenstoel die veel aandacht heeft gekregen vanwege zijn grote gezondheidsvoordelen. Hij behoort tot een geslacht van meer dan 400 soorten eruptieschimmels die over de hele wereld voorkomen. Het is een schimmel die vooral voorkomt in de hoogten van het Tibetaanse Plateau in China en die parasiteert op rupsen van nachtvlinders. In de herfst infecteren de mycelia van de schimmel de rups, die hem dan in de vroege zomer van het volgende jaar doodt en sporen vrijlaat uit het vruchtlichaam. De wilde vorm van C. sinensis is zeldzaam en duur; daarom wordt een stam geïsoleerd uit de wilde vorm industrieel en vaker gebruikt.

Geschiedenis

De Tibetaanse geschiedenis vermeldt het eerste gebruik van yartsa gunbu (zoals de lokale bevolking de paddenstoel noemt) in de 15e eeuw. Cordyceps is afgeleid van het Latijnse cord (koord), ceps (hoofd) en sinesis (uit China). De vruchtlichamen en het mycelium van cordyceps worden al eeuwenlang gebruikt in de Chinese cultuur en traditionele Chinese geneeskunde. Cordyceps wordt gewaardeerd om zijn werking bij het herstellen van energie, het bevorderen van een lang leven en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Voedingswaarde

De nucleosiden adenine, adenosine, uracil, uridine, guanidine, guanosine, hypoxanthine, inosine, thymine, thymidine en deoxyuridine zijn de hoofdbestanddelen van cordyceps en kunnen gebruikt worden als soortmarker. Verse, natuurlijke cordyceps bevatten een lager nucleoside gehalte dan droge, bewerkte of gekweekte cordyceps.

Andere klassen van bestanddelen die gevonden worden in wilde C. sinensis zijn onder andere: proteïnen, peptiden, alle essentiële aminozuren en polyaminen, koolhydraten en suikerderivaten, sterolen, vetzuren en andere organische zuren, vitaminen (inclusief B 1 , B 2 , B 12 , E en K) en anorganische elementen.

Gezondheidsvoordelen van cordyceps

Dier- en reageerbuisstudies van cordyceps suggereren potentiële therapeutische toepassingen, maar ondanks het grote aantal klinische studies, was de methodologie van de overgrote meerderheid slecht. Er zijn maar heel weinig grote, gecontroleerde klinische onderzoeken geweest (waarvan er maar een paar cordyceps in combinatie met andere middelen evalueerden) die voortijdig definitieve uitspraken hebben gedaan over de werkzaamheid van cordyceps. Hieronder bespreken we de belangrijkste potentiële voordelen van het gebruik van cordyceps.

1. Veroudering

Cordyceps wordt traditioneel gebruikt bij ouderen om zwakte, impotentie en vermoeidheid die gepaard gaan met het ouder worden te verbeteren. Er zijn klinische onderzoeken uitgevoerd bij ouderen, maar de methodologie van dergelijke onderzoeken is vaak slecht gedocumenteerd. Verbetering van symptomen, een toename van superoxide dismutase activiteit in rode bloedcellen en een afname van malondialdehyde niveaus zijn beschreven. Er wordt verondersteld dat extra antioxidatieve effecten, het wegvangen van hydroxylradicalen en een vermindering van lipide peroxidatie verantwoordelijk zijn voor de antiverouderingseffecten, evenals effecten op het adrenerge en dopaminesysteem. In experimenten met muizen op leeftijd is aangetoond dat het leervermogen en het geheugen toenemen.

2. Kanker

Er zijn talloze in vitro- en dierexperimenten uitgevoerd met waterige en ethanolextracten van cordyceps, evenals met cordycepine en oxypiperazines geëxtraheerd uit mycelia. De extracten verhoogden de cytokineactiviteit en induceerden celcyclusstilstand en apoptose, waardoor de proliferatie van tumorcellen werd verminderd en de overlevingstijd werd verlengd.

Beperkte klinische onderzoeken maken melding van subjectieve verbetering van symptomen, verhoogde tolerantie voor bestraling en chemotherapie (waarschijnlijk als gevolg van een verhoogde immuunfunctie) en vermindering van de tumorgrootte bij gelijktijdige toediening van cordyceps. Dierexperimenten suggereren een beschermende rol van cordyceps bij door bestraling en chemotherapie veroorzaakt letsel, waarbij bij muizen een verlengde overleving werd aangetoond.

3. Cardiovasculaire effecten

Cordyceps kent een lange geschiedenis van traditioneel medisch gebruik bij hartaandoeningen. Men denkt dat adenosine en andere nucleosiden verantwoordelijk zijn voor de effecten die in dierstudies zijn waargenomen. Er is een vaatverwijdend effect gerapporteerd bij verdoofde honden en er zijn hypotensieve en vaatontspannende effecten aangetoond bij ratten. Verminderde hartslag en herstel van aritmieën zijn ook aangetoond bij dieren. Langdurige, open-label klinische onderzoeken bij hartfalen hebben het effect van cordyceps op de verbetering van de hartfunctie, hartritmestoornissen en de algehele kwaliteit van leven beschreven, maar zijn nog niet ondersteund door grote, kwalitatief hoogwaardige klinische onderzoeken. De fibrinolytische werking van cordyceps extract is aangetoond in vitro op runder- en humaan serum. Bloedplaatjesaggregatie werd in vitro geremd bij konijnen en menselijke bloedplaatjes.

4. Diabetes

Dierstudies suggereren dat cordyceps, met name polysaccharide extracten, de bloedsuikerspiegel verlaagt door het glucosemetabolisme te verbeteren en de insulinegevoeligheid te vergroten. Er zijn weinig klinische onderzoeken, maar één klein gerandomiseerd onderzoek toonde aan dat het innemen van C. sinensis in een dosis van 3 g per dag het bloedsuikerprofiel verbeterde in vergelijking met placebo.

5. Leverfunctie

De hepatoprotectieve effecten van cordyceps extracten zijn aangetoond in diermodellen. Open klinische onderzoeken bij patiënten met actieve hepatitis en posthepatische cirrose hebben verbeteringen in de leverfunctietesten gerapporteerd.

6. Immuunsysteem en ontstekingsremmende effecten

Afgezien van beperkte gegevens van klinische studies uitgevoerd bij niertransplantatie ontvangers en patiënten met chronische hepatitis, zijn de meeste studies uitgevoerd in vitro en in vivo bij muizen of ratten en waren gericht op het ophelderen van het werkingsmechanisme van de waargenomen effecten op het immuunsysteem. Verschillende fracties van cordyceps extracten (op waterbasis of op ethanolbasis) lijken verschillende effecten te hebben en daarom is er een immuunmodulerende functie voor cordyceps voorgesteld.

7. Lichaamsbeweging

Dierproeven, zoals de zwemtest met muizen, hebben over het algemeen een langere tijd tot uitputting aangetoond. Niet-gepubliceerde gegevens van onderzoeken bij oudere vrijwilligers toonden verhoogde energieniveaus en zuurstofdragende capaciteit na 6 weken behandeling met cordyceps in vergelijking met placebo. Kleine, gerandomiseerde, dubbelblinde klinische onderzoeken bij gezonde vrijwilligers en atleten hebben echter geen effect gerapporteerd op aërobe capaciteit, uithoudingsvermogen of prestaties.

8. Nierfunctie

De meeste klinische studies die het effect van cordyceps op de nierfunctie evalueren zijn methodologisch slecht of gebruiken cordyceps in combinatie met andere producten. Klinische studies bij oudere patiënten met langdurig nierfalen suggereren een verbeterde nierfunctie. Deze bevindingen worden ondersteund door histologische studies bij dieren. Vergelijkbare bevindingen werden gedocumenteerd in een Cochrane review uit 2014 bij patiënten met een chronische nierziekte die geen dialyse ondergingen, bij wie de nierparameters significant verbeterden,

9. Ademhalingseffecten

Geschikte extracten van C. sinensis hebben een stimulerend effect op het ionentransport in humane luchtwegepitheelcellen, waarschijnlijk door cordycepine en adenosine. Dierstudies suggereren dat de waargenomen effecten op de ademhaling te wijten zijn aan een verhoogde zuurstofbenuttingscapaciteit, wat het traditionele gebruik van cordyceps in Tibet en Nepal om hoogteziekte tegen te gaan ondersteunt. Klinische studies uitgevoerd bij astma, chronische obstructieve longziekte en bronchitis suggereren werkzaamheid voor cordyceps.

10. Seksuele disfunctie

Experimenten met gecastreerde ratten toonden een mild effect op de seksuele functie. Er werd een vermindering van de erectie aangetoond, maar er werd geen effect op de ejaculatievertraging gevonden. In klinische studies bij oudere populaties zijn verbeteringen in seksueel verlangen en viriliteit gerapporteerd.

Andere effecten

Er is remming van de differentiatie van osteoclasten bij muizen beschreven. Er is ook antibacteriële, schimmelwerende en antimicrobiële activiteit gemeld voor cordyceps bala.

Dosering

Doseringen ondersteund door productkwaliteitsgegevens zijn niet beschikbaar en veel kruidensupplementen bevatten verschillende ongedefinieerde hoeveelheden van dit product.

Hoewel de energiegevende voordelen van cordyceps het een ideaal supplement maken voor sporters, kan iedereen profiteren van de natuurlijke kracht. Neem cordyceps voor een zware training of wedstrijd of neem het daarna om het herstel te bevorderen. Neem het direct nadat je ‘s ochtends wakker wordt om je dag een jumpstart te geven, of neem het ‘s middags als je energieniveau daalt.

Een kwaliteitskeuze zijn onze capsules met cordyceps extract, die je direct in onze shop kunt vinden.

Bijwerkingen

Cordyceps moet vermeden worden door alle zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, omdat het de hormoonspiegels kan beïnvloeden. Er is één melding van overgevoeligheid bij het gebruik van cordyceps. Lichte gastro-intestinale verstoring, waaronder diarree, droge mond en misselijkheid, is gerapporteerd in klinische studies. Cordyceps wordt over het algemeen als veilig beschouwd.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?