Maca peruviana is een Zuid-Amerikaanse bron van gezondheid | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Maca peruviana is een Zuid-Amerikaanse bron van gezondheid

Ondanks het feit dat Macawortel, die al duizenden jaren wordt vereerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen, is een van de nieuwere medicijnen die relatief recent in de schijnwerpers is komen te staan. Maca verdient terecht de status van supervoedsel en wetenschappers ontdekken voortdurend nieuwe gezondheidsvoordelen van deze krachtige wortelgroente.

Wat is matzah?

Maca peruviana (Lepidium meyenii) wordt vaak Peruaanse waterkers en wordt meestal maca genoemd, of ook wel maka. Het is de enige plant in het rijke tuinkers geslacht die een knol heeft in plaats van een wortel. Het is een soort kruisbloemige groente die oorspronkelijk uit Peru komt. Maca lijkt qua uiterlijk en grootte op radijs of raap, met groene toppen en wortels die in kleur variëren van geel tot paars en zwart.

De aangenaam smakende wortels, of hypocotylen, worden na de oogst vermalen en zijn meestal verkrijgbaar in poedervorm. Het is niet alleen een natuurlijke bron van medicinale voeding, maar het heeft ook een lange geschiedenis als een veilig supervoedsel dat al duizenden jaren in de berggebieden van de Andes wordt geconsumeerd vanwege de gezondheidsvoordelen.

Het wordt ook beschouwd als een “adaptogeen”, wat de naam is voor bepaalde kruiden, planten en natuurlijke stoffen die het lichaam helpen zich op natuurlijke wijze aan te passen aan stressfactoren zoals een hectisch leven, een veeleisende baan of ziekte. Niet alleen dat, maca levert een aantal belangrijke micronutriënten en zit vol antioxidanten. Het is aangetoond dat het de seksuele gezondheid verbetert, hormoonspiegels in balans brengt en energie, stemming en geheugen stimuleert.

Gezondheidsvoordelen van maca wortel

1. Rijk aan antioxidanten

Macawortel werkt als een natuurlijke antioxidant en verhoogt het niveau van antioxidanten zoals glutathion en superoxide dismutase in het lichaam. Antioxidanten helpen schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, chronische ziekten te bestrijden en celbeschadiging te voorkomen. Een reageerbuisstudie in 2014 toonde aan dat polysachariden geëxtraheerd uit maca een hoge antioxidantactiviteit hebben en effectief zijn in het bestrijden van schade door vrije radicalen. (link naar het onderzoek)

Uit een dierstudie in Tsjechië bleek zelfs dat het geven van een geconcentreerde dosis maca aan ratten niet alleen hun antioxidantstatus verbeterde, maar ook het cholesterol- en triglyceridengehalte in de lever aanzienlijk verlaagde en de bloedsuikerspiegel verlaagde, wat de ontwikkeling van chronische ziekten helpt voorkomen.link naar studie) Ondertussen toonde een andere reageerbuisstudie aan dat het antioxidantgehalte van maca-extract zelfs kan beschermen tegen neurologische schade. (link naar het onderzoek)

Het verbeteren van de antioxidantstatus kan gunstig zijn bij het voorkomen van ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes door oxidatieve stress en celschade te voorkomen. Ondanks deze veelbelovende resultaten zijn er meer onderzoeken nodig om te begrijpen hoe de antioxidanten in de maca wortel mensen kunnen beïnvloeden.

2. Verbetert energie, stemming en geheugen.

Mensen die regelmatig maca-wortelpoeder gebruiken, melden dat ze zich er wakkerder en energieker door voelen, vaak relatief snel nadat ze ermee begonnen zijn. Bovendien kan maca helpen de energie te verhogen zonder dat het je een “tintelend” of beverig gevoel geeft zoals cafeïne dat kan doen.

Klinische studies hebben aangetoond dat maca een positief effect kan hebben op energie en uithoudingsvermogen. Het behouden van positieve energieniveaus kan ook helpen om de stemming te verbeteren, en sommige eerdere onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat maca symptomen van depressie kan verminderen. (link naar studie)

Het blijft onduidelijk hoe maca precies het energieniveau verhoogt, maar er wordt aangenomen dat het helpt bloedsuikerpieken en -dalingen te voorkomen en de bijnier gezond te houden, wat de stemming en energie gedurende de dag reguleert. Het op peil houden van het energieniveau kan ook helpen gewichtstoename te voorkomen.

Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat de maca wortel het geheugen en de concentratie verbetert. Uit een dierstudie in 2011 bleek dat zwarte maca geheugenstoornissen bij muizen kon verbeteren, waarschijnlijk door het hoge gehalte aan antioxidanten. (link naar studie)

3. Verbetert de vrouwelijke seksuele gezondheid

Veel onderzoeken hebben bevestigd dat maca via verschillende mechanismen goed is voor de seksuele gezondheid van vrouwen. Macawortel kan mogelijk seksuele disfunctie verbeteren en het seksueel verlangen bij vrouwen verhogen. Eén onderzoek keek naar de effecten van maca wortel op postmenopauzale vrouwen met seksuele disfunctie veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva. Vergeleken met placebo kon maca wortel de seksuele functie aanzienlijk verbeteren.(referentie en studie) Een andere studie had soortgelijke bevindingen, die suggereerden dat maca goed werd verdragen en in staat was om het libido en de seksuele functie te verbeteren.

Een onderzoek uit 2008 toonde ook aan dat de maca wortel zowel psychologische symptomen als de seksuele functie bij postmenopauzale vrouwen bevordert. In feite was maca in staat om depressie en angst gerelateerd aan de menopauze te verminderen na een behandeling van zes weken. (link naar studie)

Maca is ook in staat om de vrouwelijke geslachtshormonen in balans te brengen en er is zelfs aangetoond dat het de symptomen van de menopauze kan verlichten. Het in balans brengen van de hormoonspiegels is essentieel voor veel aspecten van de reproductieve gezondheid en kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals onvruchtbaarheid, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel.

4. Brengt oestrogeenspiegels in balans

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het voortplantingssysteem. Een onbalans van dit belangrijke hormoon kan een reeks symptomen veroorzaken, van een opgeblazen gevoel tot onregelmatige menstruatie en stemmingswisselingen. Een te hoog of te laag oestrogeengehalte kan het voor een vrouw ook moeilijk maken om te ovuleren en zwanger te worden.

Macawortel kan helpen de hormoonspiegels in balans te brengen en de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam te reguleren. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Biomedical Science (study reference) gaven 34 vroege postmenopauzale vrouwen vier maanden lang tweemaal daags een tablet met maca of een placebo. Niet alleen hielp maca de hormoonspiegels in balans te brengen, het verlichtte ook symptomen van de menopauze, zoals nachtelijk zweten en opvliegers, en het verhoogde zelfs de botdichtheid.

Naast het verminderen van symptomen van de menopauze, kan het reguleren van de oestrogeenspiegel ook helpen bij het verbeteren van de reproductieve gezondheid en vruchtbaarheid en het verminderen van symptomen die geassocieerd worden met aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom, zoals overmatige haargroei, gewichtstoename en acne.

5. Verhoogt de mannelijke vruchtbaarheid

Hoe zit het met maca wortel voor mannen? Hoewel studies de bewering dat maca het testosteronniveau verhoogt niet ondersteunen, tonen ze wel aan dat macapoeder de seksuele gezondheid en vruchtbaarheid van mannen ten goede komt.

Uit een onderzoek in Peru bleek dat maca-supplementen gedurende acht weken het seksuele verlangen van mannen verhoogden. (link naar studie) Ondertussen bleek uit een andere studie uit 2001 dat maca de kwaliteit en beweeglijkheid van sperma helpt verbeteren, twee belangrijke factoren als het gaat om onvruchtbaarheid bij mannen. (link naar studie)

Maca kan ook een gunstig effect hebben op seksuele disfunctie. Een review uit 2010 gaf een samenvatting van de resultaten van vier klinische onderzoeken naar de effecten van maca op het libido en meldde dat twee van de onderzoeken verbeteringen lieten zien in seksuele disfunctie en seksueel verlangen bij zowel mannen als vrouwen. In de andere twee onderzoeken werd echter geen positief resultaat gevonden, dus er is nog meer onderzoek nodig (link naar het onderzoek)

Voedingsrijke feesten

Macawortelpoeder is een uitstekende bron van eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, koper en ijzer. Het bevat ook meer dan 20 aminozuren, waaronder alle acht essentiële aminozuren, en veel gezondheidsbevorderende fytonutriënten. Het bevat ook veel heilzame plantaardige stoffen, waaronder glucosinolaten en polyfenolen, en is een populaire keuze voor een veganistisch dieet.

2 eetlepels maca wortelpoeder bevat:

 • 91 calorieën
 • 20 gram koolhydraten
 • 4 gram eiwit
 • 1 gram vet
 • 2 gram vezels
 • 79,8 milligram vitamine C (133 procent van de DDD)
 • 1,7 milligram koper (84 procent DDD)
 • 4,1 milligram ijzer (23 procent DDD)
 • 560 milligram kalium (16 procent DDD)
 • 0,3 milligram vitamine B6 (16 procent DDD)
 • 0,2 milligram mangaan (11 procent DDD)
 • 1,6 milligram niacine (8 procent DDD)
 • 70 milligram calcium (7 procent DDD)
 • 0,1 milligram riboflavine (6 procent DDD)

Maca kopen en doseren

Deze gezondheidsupplement in capsule-, vloeibare, poeder- of extractvorm. Alle vormen worden als even heilzaam beschouwd, maar het is het beste om 100% puur maca wortelpoeder te kopen. Vanwege de groeiende populariteit is maca overal verkrijgbaar in reformwinkels, apotheken en zelfs online winkels. Het is raadzaam om alleen op kwaliteitsproducten te vertrouwen, daarom vind je hier gelatine van hoge kwaliteit capsule met 100% matzo poeder.

Daarnaast wordt maca ingedeeld op basis van de kleur van de wortels, meestal geel, zwart of rood. Alle kleuren maca hebben vergelijkbare voordelen, hoewel men gelooft dat specifieke soorten en kleuren maca gunstiger zijn voor bepaalde gezondheidsaandoeningen. Rode maca is de meest voorkomende vorm van het supplement.

Maca heeft een aardse, licht nootachtige smaak met een vleugje boteroogst die vooral goed werkt als je het toevoegt aan havermout of ontbijtgranen. De smaak kan ook variëren afhankelijk van het type maca, waarbij zwarte maca iets bitterder is en crèmekleurige wortels een nog zoetere smaak hebben. Macapoeder kan gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies en drankjes of worden gemengd in recepten.

Houd er rekening mee dat de meeste mensen macapoeder liever niet in de magnetron doen of verhitten tot hoge temperaturen, omdat het verhittingsproces sommige voedingsstoffen kan verminderen.

In het Andesgebergte waar maca wordt verbouwd, kan de lokale bevolking tot een halve kilo gedroogde of verse maca wortel per dag consumeren. De meeste mensen nemen tussen de één gram en 20 gram per dag in poedervorm. Hoewel er geen officiële aanbevolen dosering van macapoeder is, kun je het beste beginnen met ongeveer één eetlepel (in poedervorm) per dag en dan opwerken naar twee tot drie eetlepels verspreid over de dag. Aangezien maca bekend staat om het verhogen van energie en uithoudingsvermogen, nemen veel mensen het graag voor het sporten om een extra energiestoot te krijgen.

Geschiedenis

Het gebruik van de maca wortel gaat meer dan 3000 jaar terug. Historisch gezien werd deze wortelgroente door de oude Peruanen gebruikt als ruilmiddel en werd het ook gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het werd gebruikt om een aantal kwalen te behandelen, zoals menstruatieproblemen, menopauze, maagkanker, vermoeidheid, stress en bloedarmoede. Er wordt zelfs gezegd dat Inca-krijgers maca-wortel aten voordat ze ten strijde trokken om hun uithoudingsvermogen en kracht te vergroten.

In de periode dat de Inca beschaving floreerde in het Andes gebied, werd maca beschouwd als ongelooflijk waardevol. Het gebruik ervan was zelfs beperkt en alleen voorbehouden aan de koninklijke familie. Later werd het geïmporteerd naar Spanje en gebruikt door de Spaanse koninklijke familie om het energieniveau te verhogen en extra voedingsstoffen te leveren.

Tegenwoordig wordt maca voornamelijk geconsumeerd in poeder- of capsulevorm. Traditioneel werd de verse wortel echter gekookt en daarna gegeten, omdat de Peruanen geloofden dat het eten van rauwe maca spijsverterings- en schildklierproblemen kon veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen van maca wortel en veiligheidsrisico’s

Maca is veilig voor de meeste mensen en kan worden geconsumeerd met een minimaal risico op bijwerkingen. Toch zijn er mensen die voorzichtig moeten zijn.

Als je schildklierproblemen hebt, moet je maca met mate consumeren en voorkomen dat je de wortel rauw eet. Dit komt omdat het goitrogenen bevat, stoffen die de schildklierfunctie kunnen aantasten, vooral bij mensen met schildklierproblemen. Als je hypothyreoïdie hebt of een geschiedenis van schildklierproblemen, raadpleeg dan je arts voordat je maca inneemt.

Vanwege de effecten van maca op de hormoonspiegels, zijn artsen van mening dat maca niet geconsumeerd moet worden door mensen die afhankelijk zijn van hormoonveranderingen voor de behandeling van ziekten zoals borst- of prostaatkanker, of voor andere ernstige aandoeningen. Mensen met een hoge bloeddruk wordt ook afgeraden om maca te consumeren om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Tot slot is er beperkt onderzoek gedaan naar de veiligheid van maca voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Totdat bevestigd is dat het veilig is, kunnen deze vrouwen maca beter vermijden.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?