CBD en astma | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

CBD en astma

Hören Sie sich den Artikel an:

Astma is een longziekte die ontstekingen in de luchtwegen veroorzaakt en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt. Vandaag de dag lijdt wereldwijd 5-10% van de kinderen aan deze ziekte. Omdat het zo vaak voorkomt, hebben we gelukkig goede behandelingsmogelijkheden voor astma. Maar als mensen op zoek gaan naar natuurlijke geneeswijzen voor astma, merken ze vaak dat deze niet goed gedocumenteerd zijn. Dat is jammer, want we weten dat planten zoals cannabis een grote invloed kunnen hebben op de luchtwegen. In dit artikel nemen we het cannabisderivaat CBD en hoe het mensen met astma zou kunnen helpen.

Wat is astma?

Om te begrijpen waarom CBD mensen met astma kan helpen, moet je begrijpen hoe astma werkt. Wanneer mensen met astma ademen, kan de bekleding van de luchtwegen in hun longen opzwellen. Als gevolg daarvan vult slijm de luchtwegen, die veel kleiner worden. Dit is wat een astma-aanval veroorzaakt: als de luchtwegen niet genoeg lucht doorlaten, krijgt het hele lichaam een tekort aan zuurstof, wat bekend staat als een astma-aanval.

Als je astma hebt, weet je dat waarschijnlijk meteen. De symptomen kunnen hevig zijn en zijn gemakkelijk te herkennen. Ze omvatten hoesten (vooral bij lachen of sporten), een piepende ademhaling en kortademigheid.

Over het algemeen gaan deze symptomen ook gepaard met een gevoel van pijn, ontsteking en druk op de borst. Astma is echter ook een complexe aandoening die veel verschillende subtypes kent. Ze identificeren is belangrijk om de juiste verlichting te vinden.

Wat zijn de verschillende soorten astma?

Er zijn veel verschillende soorten astma, gekenmerkt door de intensiteit van de aanvallen en de triggers. Mensen die bijvoorbeeld aan allergische astma lijden, hebben meestal verschillende erkende of niet erkende allergieën voor pollen, stof, bepaald voedsel of bepaalde huisdieren. Hun astma-aanvallen worden uitgelokt door deze allergenen en ze moeten altijd een inhalator bij zich hebben voor het geval ze in contact komen met een van deze allergenen.

De overgrote meerderheid van de andere gevallen van astma wordt gekenmerkt als niet-allergische astma. Bij mensen met deze aandoening kan een astma-aanval op elk moment optreden en het is moeilijk om de werkelijke triggers te identificeren.

Beroepsastma wordt gekenmerkt door astma-aanvallen die op het werk optreden. Mensen die bijvoorbeeld werken in een omgeving vol stof, bloem of een andere vorm van poeder kunnen deze aandoening ontwikkelen. Om de diagnose beroepsastma te krijgen, moeten je astma-aanvallen alleen optreden wanneer je aan het werk bent.

Tot slot is ernstige astma een zeldzame aandoening die betekent dat je meer last hebt van astma. Mensen die hieraan lijden hebben regelmatig astma-aanvallen, moeten hun inhalator een paar keer per week gebruiken en/of andere vormen van medicatie hebben niet het gewenste effect.

Wat is de belangrijkste oorzaak van astma?

Zoals we gezien hebben, hebben verschillende vormen van astma verschillende triggers. Mensen met allergische astma kunnen bijvoorbeeld getriggerd worden door kattenhaar of pollen. Mensen met beroepsastma kunnen getriggerd worden door stof of poeder dat ze inademen op het werk. En natuurlijk weten veel mensen niet wat hun triggers zijn

Maar als het aankomt op de oorzaak van astma, zijn de dingen een beetje troebeler. Wetenschappers geloven dat genetica een belangrijke rol speelt. Maar dingen waaraan je in je vroege jaren bent blootgesteld, kunnen een nog grotere rol spelen. Als je bijvoorbeeld als kind een virusinfectie hebt gehad, ben je vatbaarder voor astma. Blootstelling aan allergenen in je vroege jeugd kan ook je kansen op het ontwikkelen van astma verhogen. Tot slot geloven sommige onderzoekers dat mensen die in hun vroege jeugd niet genoeg zijn blootgesteld aan ziektekiemen een zwakker immuunsysteem hebben, waardoor ze meer kans hebben op astma.

Kan astma verdwijnen? Behandelopties voor astmapatiënten

Veel mensen lijden als kind aan astma en merken dat de aandoening afneemt naarmate ze ouder worden. Astma gaat echter niet altijd vanzelf over. Gelukkig zijn er veel behandelingsmogelijkheden voor mensen die last hebben van astma-aanvallen. Er kunnen bijvoorbeeld inhalators en bronchusverwijdende medicijnen worden gebruikt wanneer zich een astma-aanval voordoet. Ze werken om de doorgangen in je longen wijder te maken en je te helpen beter te ademen.

Op de lange termijn kan het beoefenen van verschillende ademhalingsoefeningen de longcapaciteit verbeteren, wat de intensiteit van een astma-aanval kan verminderen. Als je geen last hebt van astma tijdens het sporten, dan kan fysieke activiteit ook de longcapaciteit verbeteren en verdere astma-aanvallen voorkomen.

Ten slotte moeten mensen met ernstiger astma soms elke dag preventieve medicatie nemen. Corticosteroïden bijvoorbeeld hebben een zeer sterke ontstekingsremmende werking en kunnen aanvallen op lange termijn helpen voorkomen.

Wat is CBD en kan het een andere behandelingsoptie zijn?

CBD is een molecuul afkomstig van de cannabisplant. In tegenstelling tot andere cannabismoleculen is CBD niet psychoactief. Het heeft veel voordelen voor de gezondheid van het hele lichaam. Het vermindert bijvoorbeeld pijn, ontstekingen en stress. Het kan aanvallen voorkomen bij mensen met epilepsie, de spijsvertering vergemakkelijken bij mensen met de ziekte van Crohn en zelfs mensen met angst, depressie, PTSS of bipolaire stoornis helpen zich beter te voelen. Alle voordelen van CBD komen voort uit één simpel feit: de werking op het endocannabinoïde systeem (ECS). Dit biologische systeem is verantwoordelijk voor het reguleren van veel verschillende lichaamsfuncties en wetenschappers leren steeds meer over het belang ervan in de geneeskunde.

Wanneer CBD wordt ingenomen, bindt het zich aan endocannabinoïde receptoren in het lichaam, wat het ECS stimuleert. Hierdoor kan het verlichting geven bij pijn, misselijkheid en huidirritatie. We weten nu dat het endocannabinoïde systeem ook een belangrijke rol speelt in het ademhalingssysteem, waardoor CBD nuttig zou kunnen zijn bij de behandeling van astma. Maar wat weten we er tot nu toe over?

Cannabis en astma

Vroege onderzoeken naar de potentiële voordelen van medicinale cannabis voor astma richtten zich niet op CBD. In plaats daarvan onderzochten ze de rol van zijn zustermolecuul THC.

In een studie uit 1978 (link naar studie), dienden onderzoekers doses THC van 50 tot 200 mg toe aan astmatische vrijwilligers in de vorm van een aërosol. Ze ontdekten dat het innemen van THC de doorstroming bij patiënten vrijwel onmiddellijk verhoogde. Ze concludeerden dat THC een bronchusverwijdend effect heeft, wat betekent dat het de luchtwegen verwijdt zoals de meeste astmamedicijnen.

Kan CBD-olie helpen bij ademhalingsproblemen?

Studies naar het gebruik van CBD olie of andere CBD producten om astma te behandelen zijn nog steeds erg beperkt. Tot nu toe hebben we slechts een paar dierstudies en we missen nog klinische studies bij astmapatiënten.

Wat we echter al weten over de rol van het endocannabinoïde systeem bij astmaregulatie is veelbelovend. Een overzicht uit 2012 (link), bijvoorbeeld, benadrukte dat activering van endocannabinoïde receptoren op bronchiën bronchusverwijdende en ontstekingsremmende effecten had. Hierdoor kunnen we aannemen dat een medicijn dat CBD afgeeft aan de luchtwegen (als een inhalator) deze receptoren zou kunnen activeren en verlichting zou kunnen bieden aan astmapatiënten.

Deze hypothesen zijn bevestigd door verschillende dierstudies. Een onderzoek uit 2019 (link naar studie) toonde aan dat CBD ontstekingen vermindert en de luchtstroom vergemakkelijkt bij muizen met astma. Zelfs een relatief kleine dosis gaf hen verlichting bij astma-aanvallen. Omdat muizen en mensen een endocannabinoïde systeem hebben dat grotendeels op dezelfde manier functioneert, geeft dit astmapatiënten hoop dat op CBD gebaseerde astmamedicijnen effectief zouden kunnen zijn.

Voordat we kunnen concluderen dat CBD een veilige en valide behandeling voor astma is, hebben we natuurlijk menselijke studies nodig. Maar inzicht in de rol die het endocannabinoïde systeem speelt in de bronchiën zal een belangrijk stukje van de puzzel zijn.

Is CBD gevaarlijk voor mensen met astma?

Produkte, die für Sie von Interesse sein könnten

Tot nu toe hebben we te weinig onderzoeken van mensen met astma die CBD gebruiken om te kunnen praten over eventuele bijwerkingen. We weten dat CBD als molecuul een goed veiligheidsprofiel heeft. En geen van de bijwerkingen lijkt invloed te hebben op de longen of het ademhalingsvermogen, hoewel astmapatiënten natuurlijk niet moeten roken of vapen met CBD-producten, omdat roken en vapen negatieve effecten kunnen hebben op de luchtwegen.

Het echte gevaar zou zijn om de bewezen astmabehandeling te vervangen door CBD, dat nog niet getest is voor dit gebruik. Als astma onbehandeld blijft, kan het ernstige complicaties en zelfs de dood veroorzaken. Het vervangen van astmamedicatie die je op dit moment neemt, kan dus ernstige gevolgen hebben en moet koste wat het kost worden vermeden – raadpleeg op zijn minst je arts voordat je CBD-medicatie vervangt.

Tot slot

Het gebruik van CBD is een van de meest veelbelovende potentiële natuurlijke behandelingen voor astma. Dit komt door wat we weten over de rol van het endocannabinoïde systeem bij astma-aanvallen – niet omdat we weten dat het werkt bij astmapatiënten. Voor een aandoening die zo ernstig is als astma hebben we veel klinisch onderzoek nodig voordat we kunnen concluderen dat CBD zelfs als een eenvoudige aanvullende optie kan worden gebruikt. Maar met de snelle toename van CBD onderzoeken in de afgelopen jaren, kunnen we hopen dat deze onderzoeken snel gepubliceerd zullen worden.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?