CBD en menopauze | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

CBD en menopauze

De menopauze is een periode van verandering in het leven van elke vrouw. Voor sommigen verloopt het proces vrij soepel, maar voor anderen uit het zich in gewichtstoename, stemmingswisselingen en opvliegers. Omdat de menopauze een natuurlijke fase in het leven is, willen veel vrouwen geen synthetische medicijnen gebruiken om met de symptomen van de menopauze om te gaan. In plaats daarvan zoeken ze liever naar oplossingen in de natuurgeneeskunde, zoals kruidensupplementen, acupunctuur en ademhalingsoefeningen. Als jij tot deze groep behoort, dan is CBD een andere optie om te overwegen. In dit artikel bekijken we wat de menopauze met je lichaam doet en hoe CBD kan helpen.

Wat gebeurt er tijdens de menopauze?

Alle vrouwen worden geboren met een bepaald aantal eicellen die hun eierstokken kunnen produceren. Vanaf de puberteit produceren ze gemiddeld één eicel per maand. Rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar raakt de voorraad eicellen op. Dit is het moment waarop de menopauze optreedt. In deze periode stoppen vrouwen met menstrueren. Dit kan enkele jaren duren, wanneer de menstruatie steeds onregelmatiger wordt. Maar dit is lang niet het meest opvallende symptoom van de menopauze. Vrouwen hebben vaak last van opvliegers en nachtelijk zweten, waardoor ze weten dat ze de menopauze ingaan. Het komt ook vaak voor:

 • Gewichtstoename
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Droge huid en droge ogen
 • Vaginale droogheid
 • Haaruitval
 • Haargroei of hirsutisme
 • Stemmingswisselingen
 • Depressie en angst
 • Hersenmist
 • Minder zin in seks

De symptomen van de menopauze zijn voor elke vrouw een beetje anders. Ze zijn het gevolg van snel schommelende hormoonspiegels. En zoals veel vrouwen zich al realiseren, hebben onze hormoonspiegels een enorme invloed op hoe we ons voelen in ons lichaam en in onze geest.

Hoe lang duurt de menopauze?

De menopauze is geen duidelijke periode. Bij de meeste vrouwen beginnen menopauzesymptomen zoals hierboven beschreven ongeveer 4 tot 5 jaar voor de laatste menstruatie. Dit staat bekend als perimenopauze.

Strikt genomen is de menopauze de eerste 12 opeenvolgende maanden van je volwassen leven waarin je geen menstruatie meer hebt. Maar deze periode is niet erg betekenisvol. Bij de meeste vrouwen worden de menopauzesymptomen jaren voor de eigenlijke menopauze duidelijk en ze kunnen nog jaren daarna aanhouden tot de hormoonspiegels zich stabiliseren. De hele menopauze duurt dus gemiddeld 7 tot 8 jaar.

Wat zijn de eerste tekenen van de menopauze?

Het eerste teken van de menopauze is het ontbreken van een paar menstruaties hier en daar of de vaststelling dat de menstruatie minder frequent is. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt en die bijhoudt, is dit een waarschuwingssignaal dat je heel gemakkelijk opmerkt. Voor andere vrouwen die al een onregelmatige menstruatie hebben, kan het moeilijker zijn om dit op te merken. Maar het volgende meest voorkomende eerste teken van de menopauze is moeilijk te missen: nachtelijk zweten en opvliegers. Dit gebeurt omdat je hormonen verantwoordelijk zijn voor het regelen van je lichaamstemperatuur. Als je hormoonspiegels snel beginnen te veranderen, voel je je vaak te warm tot de niveaus zich weer stabiliseren.

Wat kan helpen bij de symptomen van de menopauze?

De menopauze is een normale levensfase en veel artsen zullen je adviseren om het gewoon af te wachten. Maar als symptomen zoals opvliegers, vaginale droogheid of stemmingswisselingen je grote problemen bezorgen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ze te verlichten.

Topische geneesmiddelen kunnen bijvoorbeeld haaruitval of haargroei helpen voorkomen en behandelen. Ze kunnen ook worden gebruikt om de huid te hydrateren, vooral als je last hebt van vaginale droogheid. Als je symptomen je leven echt belemmeren, kun je ook overwegen om hormoonsupplementen te nemen, die kunnen helpen bij opvliegers en andere soortgelijke symptomen. Tot slot kunnen psychiatrische medicijnen zoals SSRI’s en slaappillen je helpen om te gaan met de psychologische symptomen van de menopauze, waaronder depressie, angst en slapeloosheid.

Maar net als bij de meeste andere hormonale problemen is een gezond dieet en een gezonde levensstijl vaak het belangrijkste wat je kunt doen. Tijdens de menopauze kunnen je hormonale veranderingen gewichtstoename veroorzaken. Dit kan verontrustend zijn en ook een aantal complicaties veroorzaken in de toekomst. In deze fase van je leven is het belangrijk om je porties te beperken. Postmenopauzale vrouwen hebben lang niet zoveel calorieën nodig als vrouwen in de vruchtbare leeftijd, en minder eten is een gemakkelijke manier om je lichter en energieker te voelen. Probeer veel vers fruit en verse groenten in je dieet op te nemen, evenals veel bronnen van omega-3 vetzuren, die je hormonen in balans kunnen helpen brengen. Fyto-oestrogenen zoals soja, lijnzaad en tarwekiemen kunnen ook helpen de oestrogeenspiegel te verhogen.

Aanvulling met vitamine E, vitamine D en calcium kan ook helpen om sommige van je symptomen onder controle te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen je stemming in balans te brengen, je huid te hydrateren en je botten gezond te houden.

Kan CBD je helpen tijdens de menopauze?

Ja, vrouwen die last hebben van pijnlijke overgangsverschijnselen kunnen veel baat hebben bij CBD. Zonder noodzakelijkerwijs de hormoonspiegels in balans te brengen, kan CBD verlichting bieden bij symptomen zoals:

 • Opvliegers.
 • Gewichtstoename
 • Osteoporose
 • Slapeloosheid
 • Depressie en stemmingswisselingen

Wat is CBD en hoe werkt het?

CBD is een molecuul dat ook bekend staat als cannabidiol. Het komt voor in de cannabisplant, samen met tientallen andere cannabinoïden. Cannabinoïden zijn moleculaire verbindingen die een zeer belangrijke rol spelen in ons lichaam. Ze dragen boodschappen over en maken deel uit van het endocannabinoïde systeem. Het endocannabinoïde systeem is een biologisch systeem dat zaken als stemming, eetlust, pijn en ontstekingen in het lichaam kan reguleren. Als het endocannabinoïde systeem goed werkt, houdt het ons gezond en energiek. Maar als er iets misgaat, kan dat veel pijnlijke symptomen veroorzaken. Twee dingen kunnen ons endocannabinoïde systeem beïnvloeden: endocannabinoïden en fytocannabinoïden. Endocannabinoïden zijn cannabinoïde verbindingen die ons lichaam van nature produceert. Fytocannabinoïden zijn cannabinoïde verbindingen die door planten worden geproduceerd (CBD is bijvoorbeeld een fytocannabinoïde).

Wanneer CBD wordt geconsumeerd, bindt het zich aan de CB1 en CB2 receptoren van het endocannabinoïde systeem. Het resultaat is een versterking van het hele systeem, wat resulteert in minder pijn, ontstekingen, depressie, angst, bloeddruk… en de lijst gaat maar door.

Veel van de voordelen van CBD kunnen zeer nuttig zijn voor vrouwen in de menopauze. Hier lees je hoe het van invloed is op vijf verschillende symptomen van de menopauze.

Opvliegers.

Opvliegers behoren tot de meest onaangename symptomen van de menopauze en komen het vaakst voor. Tot driekwart van alle vrouwen in de menopauze heeft er regelmatig last van. De oplossing? Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ze op een natuurlijke manier te voorkomen. Bijvoorbeeld door ‘s nachts de temperatuur in je slaapkamer te verlagen, een ventilator te gebruiken en lichte kleding te dragen. Misschien wil je bepaalde triggers zoals koffie, sigaretten en gekruid eten vermijden. CBD kan ook helpen bij opvliegers omdat het een direct effect heeft op de chemie van je hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat antidepressiva opvliegers kunnen verlichten door onevenwichtigheden in de hersenen te reguleren. Als natuurlijk antidepressivum kan CBD een goed alternatief zijn voor deze psychiatrische medicijnen.

Gewichtstoename

Téměř každá žena přibírá v období menopauzy. Ve skutečnosti dokonce některé ženy, které byly celý život hubené, zjistily, že hormonální změny během menopauzy mohou způsobit, že tloustnou. To se děje proto, že ztráta estrogenu během menopauzy znamená, že vaše tělo nyní spaluje méně kalorií. Nejlepším řešením pro přibírání na váze v menopauze je jednoduše jíst méně, protože vaše tělo nyní může fungovat s méně živinami. Zůstat aktivní a cvičit párkrát týdně může také znamenat velký rozdíl a zabránit tomu, abyste příliš přibrali. Studie o výhodách CBD pro hubnutí jsou stále v raných fázích – ale jsou velmi slibné. Například tato studie z roku 2016 ukázala, že CBD by mohlo ovlivnit způsob, jakým vaše buňky fungují, takže začnou rychleji spalovat více tuku. Studie z roku 2008 také ukázala, že endokanabinoidní systém hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu a že endokanabinoidy nám pomáhají regulovat naši chuť k jídlu a způsob, jakým naše tělo využívá energii.

Osteoporose

Een van de gevaarlijkste gevolgen van de menopauze is dat ze vaak leidt tot een verlies aan botdichtheid. Na het wegvallen van de menstruatie merken veel vrouwen dat hun botten brozer zijn. Hierdoor lopen ze een groter risico op breuken en ongelukken die ernstige gevolgen kunnen hebben. Om osteoporose te voorkomen, is het belangrijk voor vrouwen in de menopauze om mineraalbronnen zoals calcium in hun dieet op te nemen. Weerstandstraining kan ook je botdichtheid verhogen, dus dit kan een goed moment zijn om wat gewichten te heffen of op een loopband te gaan trainen.

En omdat het endocannabinoïde systeem zo’n belangrijke rol speelt bij de botaanmaak, kan suppletie met cannabinoïden zoals CBD ook helpen. Uit een onderzoek uit 2015 bleek zelfs dat CBD kan helpen botten te versterken en breuken sneller te genezen door bepaalde enzymen te stimuleren.

Slapeloosheid

Hormonen spelen een belangrijke rol om ons te helpen elke nacht voldoende herstellende slaap te krijgen. Tijdens de menopauze kunnen je hormonen slapeloosheid veroorzaken door angstniveaus te verhogen of nachtelijk zweten te veroorzaken. In een tijd waarin je lichaam meer dan ooit rust nodig heeft, zou het aanpassen van je slaapschema een prioriteit moeten zijn. Supplementen zoals melatonine kunnen je helpen om beter te slapen, zelfs tijdens nachtelijk zweten of angstige periodes. Eenvoudige veranderingen zoals slapen met een lichte deken kunnen je ook comfortabeler maken.

Als dat nog niet genoeg is, kan CBD-supplementatie ook een geweldige manier zijn om weer in slaap te komen. Van CBD is aangetoond dat het slaappatronen verbetert bij mensen die aan slapeloosheid lijden, waardoor ze gemakkelijker in slaap vallen en meer uren herstellende slaap krijgen. En omdat het van nature ook angst vermindert, is het een supplement dat je kunt nemen als je door je zorgen niet in slaap kunt vallen. Om meer te weten te komen over hoe CBD je kan helpen met slapen, kun je ons diepgaande artikel over CBD en slaapstoornissen hier lezen.

Depressie en stemmingswisselingen

Tot slot merken veel vrouwen dat ze zich door hormonale veranderingen tijdens de menopauze depressief, angstig of prikkelbaar voelen. Dit is niet verwonderlijk. Een gezonde hormoonhuishouding is immers de sleutel tot de behandeling van veel mentale aandoeningen, vooral bij vrouwen. Voordat je begint met het nemen van psychiatrische medicijnen zoals antidepressiva voor je mentale gezondheidsklachten, wil je CBD misschien een kans geven. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat het je stemming kan verbeteren, angst kan verlichten en je kan helpen je evenwichtiger te voelen. Bijvoorbeeld, dit overzicht van onderzoeken uit 2018 (link naar studie) stelt dat CBD nuttig kan zijn bij uiteenlopende aandoeningen zoals depressie, angst, sociale fobie, slaapstoornissen, drugsmisbruik, posttraumatische stressstoornis en bipolaire stoornis.

Hoeveel CBD moet ik nemen tijdens de menopauze?

De vraag naar de dosering is altijd moeilijk te beantwoorden. CBD heeft op iedereen een ander effect. We hebben allemaal verschillende behoeften, afhankelijk van onze lengte, gewicht, leeftijd en gezondheid. Het is aan te raden om te beginnen met de minimale dosis en deze te verhogen totdat je het gevoel hebt dat het je helpt.

Zijn er contra-indicaties?

Als stof is CBD erg veilig en heeft het weinig bijwerkingen. Dat gezegd hebbende, kan het een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Als je op dit moment medicijnen gebruikt om een chronische of acute medische aandoening te behandelen, raden we je daarom aan je arts te raadplegen voordat je CBD gaat gebruiken.

CBD nemen tijdens de menopauze of niet?

Veel vrouwen vinden hormonale veranderingen tijdens de menopauze een probleem. Naast het veroorzaken van lichamelijke symptomen zoals opvliegers, een droge huid en zwakke botten, kan de menopauze je ook in een depressie of angst storten, of er zelfs voor zorgen dat je niet goed kunt slapen. Als molecuul met een holistisch effect op je hele lichaam, kan CBD helpen bij veel van deze problemen: het kan opvliegers verminderen, je helpen afvallen, je botten beschermen, je helpen slapen en je stemming verbeteren. Wij denken dat dit genoeg redenen zijn om het eens te proberen.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?