Alles wat je moet weten over Omega 3 | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Alles wat je moet weten over Omega 3

Hoewel te veel vette voedingsmiddelen het cholesterol- en triglyceridengehalte kunnen verhogen, zijn niet alle vetten ongezond. Omega-3 vetzuren kunnen aanzienlijke voordelen hebben bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen, de grootste moordenaar van het land. Ze kunnen ook beschermen tegen depressie, dementie, kanker en artritis. Omega-3 vetzuren komen in grotere hoeveelheden voor in zalm, walnoten en spinazie. Hieronder bekijken we hoe omega-3 ziekten bestrijden en welke voedingsmiddelen ze bevatten.

Er zijn veel vormen van omega-3 vetzuren.

Er zijn vele vormen van omega-3 vetzuren. De types die in vis worden gevonden, DHA en EPA genaamd, zijn het meest uitgebreid bestudeerd en lijken de grootste voordelen voor de gezondheid te hebben. Een andere vorm van omega-3 vetzuren, bekend als ALA, zit in plantaardige oliën, lijnzaad, walnoten en donkere bladgroenten zoals spinazie.

Hoe Omega-3 ziekten bestrijdt

Van omega-3 vetzuren wordt gedacht dat ze ziekten helpen bestrijden door ontstekingen in bloedvaten, gewrichten en elders te verminderen. Hoge doses omega-3 vetzuren verminderen ook het risico op abnormale hartritmes en verminderen ongezonde vetten in de bloedbaan, bekend als triglyceriden. Bovendien kunnen omega-3 vetzuren de vorming van plaque in bloedvaten vertragen. We moeten omega-3 vetzuren uit voeding of supplementen halen omdat ons lichaam ze niet kan aanmaken.

Omega-3 en hartaandoeningen

Voorgeschreven doses omega-3 worden gebruikt om het hart te beschermen na een hartaanval. Studies hebben minder hartaanvallen en minder sterfgevallen door hartaandoeningen aangetoond bij overlevenden die hun omega-3-niveaus verhoogden. Het kan ook het cognitieve vermogen beschermen bij mensen met hartaandoeningen. Wat is de aanbevolen dosering? De American Heart Association beveelt bijvoorbeeld 1 gram EPA plus DHA per dag aan voor mensen met hartaandoeningen. Je kunt het beste vis eten, maar je arts kan ook visoliecapsules aanbevelen.

Omega-3 en hartritmestoornissen

Omega-3 lijkt het risico op abnormale hartritmes (aritmieën), die levensbedreigend kunnen zijn, te verminderen. Veel voorkomende bronnen van omega-3 zijn vis, walnoten, broccoli en gestoomde groene sojabonen in een peul.

Omega-3 en triglyceriden

Omega-3 kan je triglyceriden verlagen, een vet in het bloed dat in verband wordt gebracht met hartaandoeningen. Raadpleeg je arts voordat je omega-3 supplementen neemt, omdat sommige soorten je “slechte” cholesterol kunnen verergeren. Je kunt je triglyceriden ook verlagen door te bewegen, minder alcohol te drinken en snoep en geraffineerde koolhydraten te beperken. Overleg met je arts voordat je omega-3 supplementen neemt.

Omega-3 en hoge bloeddruk

Omega-3 kan de bloeddruk verlagen, hoewel het effect klein lijkt te zijn. Eén dieetstrategie is om in sommige maaltijden rood vlees te vervangen door vis. Maar je kunt het beste zoute vis zoals gerookte zalm vermijden. Voor hoge bloeddruk kan je arts regelmatige lichaamsbeweging, medicatie en zoutbeperking aanbevelen.

Omega-3 en beroerte

Het bewijs dat omega-3 supplementen een beroerte kunnen helpen voorkomen is gemengd. Er is echter aangetoond dat omega-3 vetzuren de opbouw van plaque in bloedvaten voorkomen. Studies suggereren dat bij hoge doses omega-3 supplementen het risico op een minder vaak voorkomende soort beroerte, waarbij een bloeding in de hersenen optreedt, kunnen verhogen.

Omega-3 en reumatoïde artritis

Studies suggereren dat omega-3 gewrichtssymptomen zoals pijn en stijfheid bij reumatoïde artritis kunnen verbeteren. Daarnaast kan een dieet met veel omega-3 ook de effectiviteit van ontstekingsremmende medicijnen verhogen.

Omega-3 en depressie

Ze kunnen stemmingsstoornissen helpen kalmeren en de effectiviteit van antidepressiva verbeteren. De resultaten van studies tot nu toe zijn echter gemengd. Landen met hogere niveaus van omega-3 in het normale dieet hebben lagere niveaus van depressie, hoewel meer studies nodig zijn.

Omega-3 en ADHD

Studies suggereren dat omega-3 supplementen de symptomen van ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) kunnen verbeteren. Het bewijs is echter niet overtuigend; een voedingssupplement kan geen wondermiddel zijn voor ADHD. Omega-3 kan echter wel een aantal aanvullende voordelen bieden op traditionele behandelingen. We weten dat omega-3 vetzuren belangrijk zijn voor de ontwikkeling en functie van de hersenen.

Omega-3 en dementie

Er is voorlopig bewijs dat suggereert dat omega-3 kan beschermen tegen dementie en de mentale functie kan verbeteren. In één onderzoek hadden oudere mensen met een dieet hoog in omega-3 vetzuren een lager risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Er is meer onderzoek nodig om deze associatie te bevestigen.

Omega-3 en kanker

Er is meer onderzoek nodig om te zien of omega-3 kan helpen om het risico op darmkanker, borstkanker en gevorderde prostaatkanker te verminderen.

Omega-3 en kinderen

Ouders, pas op voor beloftes, want omega-3 kan de hersenen van kinderen “versterken”. De American Academy of Pediatrics raadt kinderen aan om meer vis te eten – zolang het maar niet gepaneerd en gebakken is. Kinderartsen waarschuwen ook voor vissoorten met veel kwik.

Wat is de beste bron?

De beste bron van omega-3 vetzuren is vis, hoewel verschillende vissen verschillende gehaltes hebben. De beste keuzes zijn zalm, makreel, haring, meerforel, sardines, ansjovis en tonijn. Vooral tonijn is voor veel mensen een hoofdbestanddeel van de voorraadkast en kan een goede bron van omega-3 vetzuren zijn. Tonijn bevat meer omega-3 dan tonijn uit blik, maar heeft ook een hogere concentratie kwik. Verschillende soorten tonijn hebben verschillende hoeveelheden omega-3 vetzuren.

Omega-3 supplementen

Als je geen vis wilt eten, kun je omega-3 supplementen gebruiken. Voor mensen met hartaandoeningen wordt één gram per dag aanbevolen. Vraag je arts voordat je met de behandeling begint, omdat hoge doses kunnen interfereren met bepaalde medicijnen of het risico op bloedingen kunnen verhogen. Sommige mensen die visoliesupplementen gebruiken, merken een vissmaak en een visadem. Lees het etiket. De hoeveelheden EPA, DHA en ALA kunnen sterk variëren en daarom varieert de kwaliteit van de supplementen sterk. Houd bij het kiezen van supplementen rekening met de internationale aanbeveling: 650 mg per dag van een gecombineerd mengsel van EPA en DHA. In onze shop vind je een voordelige verpakking OMEGA 3 60 capsules 1000 mg.

Omega-3 voor vegetariërs

Als je geen vis of visolie eet, kun je een dosis DHA uit algensupplementen halen. Commercieel geproduceerde algen worden over het algemeen als veilig beschouwd, hoewel blauwgroene algen in het wild giftige stoffen kunnen bevatten. Vegetariërs kunnen de ALA-versie van omega-3 ook halen uit voedingsmiddelen zoals canolaolie, lijnzaad, walnoten, broccoli en spinazie. Sommige voedingsmiddelen zijn verrijkt met omega-3.

Kijk uit naar informatie over Omega-3

Het is nu gebruikelijk dat voedingsmiddelen opscheppen dat ze omega-3 bevatten. Maar de hoeveelheid omega-3 die ze bevatten kan minimaal zijn, dus controleer het etiket. Ze kunnen de ALA-vorm van omega-3 bevatten, die nog niet dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als EPA en DHA. Voor een regelmatige dosering van omega-3 is het nemen van visoliesupplementen betrouwbaarder.

Omega 6: Een ander gezond vet.

Een ander gezond vet staat bekend als omega-6. Omega-6 kan beschermen tegen hartaandoeningen, vooral wanneer het wordt gegeten in plaats van minder gezonde vetten. Het is aan te raden om tot 10% van je totale dagelijkse calorieën uit omega-6 vetten te halen. Omega-6 vetten zitten in plantaardige oliën en noten. De meeste Europeanen krijgen al genoeg omega-6 binnen via spijsoliën en saladedressings.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?