Roze steenklokje en alles wat je erover moet weten. | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Roze steenklokje en alles wat je erover moet weten.

Hören Sie sich den Artikel an:

Het roze steengewas, of Rhodiola rosea, is een bloeiende plant waarvan de wortel kan worden gebruikt om stress te bestrijden, atletische prestaties en energie te stimuleren, en nog veel meer. Rhodiola, ook wel bekend als gouden wortel, poolwortel en koningskroon, wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese en Griekse geneeskunde, maar ook in Rusland, Scandinavië en andere koude berggebieden. De oorsprong gaat terug tot de eerste eeuw na Christus. Het groeit in koude gebieden in het hooggebergte.

Hoe ziet het roze steenklokje eruit?

R. rosea is een vaste plant met een sterke wortelstok en gele, geurige bloemen. Hij groeit op zanderige grond op grote hoogte in de Arctische gebieden van Europa en Azië, waaronder Oost-Siberië. De plant bereikt een hoogte van 30 tot 76 cm. Unieke chemische bestanddelen onderscheiden R. rosea van andere Rhodiola soorten. Hoewel sommige resultaten veelbelovend lijken, zijn veel onderzoeken klein, vertekend of gebrekkig. Deskundigen zeggen dat er meer onderzoek gedaan moet worden om te bepalen hoe effectief Rhodiola rosea is en of het opgenomen moet worden in behandelplannen. In de tussentijd heeft Rhodiola rosea een laag risico op bijwerkingen en lijkt het voordelen te bieden voor veel van deze aandoeningen. Daarom kan het een natuurlijke optie zijn die het proberen waard is voor zijn vermeende toepassingen.

Gebruiksgeschiedenis

De Griekse arts Dioscorides (40-90 na Christus) nam deze plant voor het eerst op in De Materia Medica en hernoemde hem van Rodia riza naar R. rosea, verwijzend naar het roze aroma van de vers gesneden wortel. De Zweedse naturalist Carl Linné (1707-1778) documenteerde het gebruik van R. rosea als samentrekkend middel tegen hernia, leucorroe, hysterie en hoofdpijn. Eeuwenlang werd de plant gebruikt in de Russische Federatie en Scandinavië, waar het meeste onderzoek plaatsvond. De plant werd ook gebruikt als bloedstelpend middel in de Tibetaanse volksgeneeskunde. Een extract van R. rosea is in de Russische Federatie geregistreerd als geneesmiddel voor mensen. Door de toegenomen vraag naar de plant staat R. rosea op de lijst van bedreigde diersoorten in veel delen van de wereld, waaronder delen van de Verenigde Staten.

We zullen je de voordelen en bijwerkingen van dit adaptogeen laten zien om je te helpen bepalen of dit voedingssupplement geschikt voor je is.

Wat zijn de voordelen van het gebruik ervan?

Er zijn veel gerapporteerde voordelen van steenkrop, waarvan sommige meer onderzocht zijn dan andere. Hier zijn er een paar die door de wetenschap worden ondersteund:

1. Helpt bij het beheersen van stress

Rhodiola rosea is in de eerste plaats een adaptogeen, dus per definitie helpt het je lichaam om zich aan te passen aan stress. Deze krachtige, vaak antioxidantrijke kruiden kunnen zich aanpassen aan wat je lichaam nodig heeft – of het nu een beetje energie is als je moe bent of een manier om een stressvolle situatie te kalmeren. Ze helpen ook het cortisolniveau onder controle te houden om vermoeidheid tegen te gaan. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat Rhodiola kan helpen bij het verlichten van symptomen van depressie. Rhodiola wordt door sommige artsen aanbevolen voor patiënten die ernstig gestrest zijn en iedereen die worstelt met bijniervermoeidheid, omdat het je sympathische zenuwstelsel ondersteunt – het stresscontrolecentrum van je lichaam.

Produkte, die für Sie von Interesse sein könnten

2. Kan vermoeidheid bestrijden.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen om rhodiola te nemen, is vanwege de energieverhogende en vermoeidheidsbestrijdende eigenschappen. Volgens een onderzoek waarbij studenten verpleegkunde tijdens ploegendienst werden gevolgd, hielp rhodiola hen hun vermoeidheid meer te verminderen dan een placebo. Rhodiola werkt ook op cellulair niveau om mentale vermoeidheid tegen te gaan. Rhodiola kan het energiemetabolisme verbeteren en de capaciteit van mitochondriën verhogen om energierijke verbindingen te produceren in de hersenen, de spieren, de lever en het bloed.

3. Het is goed voor de hersenen.

Het is ook aangetoond dat Rhodiola rosea goed is voor de hersenfunctie en het concentratievermogen. Een ander klinisch onderzoek toonde aan dat deelnemers die elke ochtend Rhodiola rosea namen beter in staat waren om het burn-out syndroom te bestrijden en hun concentratie gedurende de dag vast te houden.

4. Het kan atletisch uithoudingsvermogen bevorderen.

Rhodiola rosea wordt vaak gebruikt door duursporters vanwege zijn vermogen om vermoeidheid tegen te gaan. Een klinische studie die jonge, gezonde mensen volgde die het vier weken lang dagelijks innamen, toonde een verhoogd uithoudingsvermogen tijdens het sporten en er is zelfs aangetoond dat het adaptogeen de immuunfunctie versterkt tijdens langdurige fysieke activiteiten zoals marathonlopen.

5. Het kan helpen bij all-round restauratie

Rhodiola is niet alleen voor superatleten. Het kan heel effectief zijn voor mensen die voortdurend lichamelijk actief zijn. Niet alleen atleten, maar iedereen die het grootste deel van de dag staat, veel loopt, gewichten tilt en dergelijke. Als adaptogeen is het behoorlijk goed onderzocht op het gebied van fysieke en mentale prestaties, en als het het juiste kruid voor je is, dan zou je verbeterde prestaties of cognitieve functies moeten zien en ook herstel na fysieke inspanning. Dus voordat je naar de sportschool gaat, gaat hardlopen of een berg beklimt, overweeg dan een dosis rozenbottel voor extra ondersteuning.

Welke dosis moet ik nemen en in welke vorm?

Rhodiola rosea is verkrijgbaar in verschillende vormen – poeder, tinctuur, extract en pillen – en ook in supplementen met andere aanvullende ingrediënten. Wat betreft de dosering: begin klein en verhoog geleidelijk. Voor de meeste mensen ligt de ideale dosis tussen de 100 en 500 milligram per dag. Als je geen voordelen merkt, kan het de moeite waard zijn om andere opties te onderzoeken. Onze winkel biedt een koopjespakket – RHODIOLA ROSE 60 capsules 500 mg.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat adaptogenen over het algemeen na verloop van tijd in je lichaam werken, dus probeer ze in je dagelijkse routine op te nemen om er optimaal profijt van te hebben. De meeste mensen die rhodiola nemen zullen zich binnen een paar weken tot maanden beter beginnen te voelen, dus wees geduldig. Als je wilt, kun je af en toe een pauze inlassen om te zien of de kruiden echt werken.

Het wordt vaak aanbevolen om adaptogenen en kruiden te nemen met gezonde vetten zoals kokosolie om de opname te bevorderen.

Zijn er bijwerkingen van rhodiola?

Adaptogenen worden over het algemeen als veilig en laag risico beschouwd, maar er zijn zeker een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je ze dagelijks inneemt. De bijwerkingen van Rhodiola rosea zijn vrij beperkt, maar een kleine groep deelnemers aan één onderzoek vertoonde milde bijwerkingen zoals hoofdpijn en slapeloosheid.

Andere bijwerkingen waren een droge mond en duizeligheid. Als je deze effecten of algehele ongemakken ervaart na inname, stop er dan mee. Misschien is er een kruid dat vergelijkbare voordelen biedt waar je lichaam meer blij mee is. Mensen die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken, moeten ook het gebruik van steenkrop vermijden.

Conclusie.

Rhodiola rosea is een adaptogeen dat al lang gewaardeerd wordt om zijn vermogen om energie te geven, de stemming te verbeteren en te helpen bij herstel. Het is nu verkrijgbaar in vele vormen en wordt over het algemeen als veilig beschouwd, hoewel je altijd je arts moet raadplegen voordat je een nieuw supplement aan je routine toevoegt.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?