CBD vs obesitas | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

CBD vs obesitas

Hören Sie sich den Artikel an:

Obesitas is vandaag de dag ongekend hoog. Veel westerse landen beschouwen het zelfs als een soort epidemie die zich snel verspreidt en pijnlijke, gevaarlijke symptomen veroorzaakt. Zwaarlijvige mensen hebben meer kans op diabetes type 2, kanker, hartaandoeningen en andere ernstige aandoeningen. Ze hebben ook vaker last van een slecht lichaamsbeeld, angst en depressie. Het is dan ook geen wonder dat de dieetindustrie het afgelopen decennium een enorme vlucht heeft genomen. Maar terwijl de dieetgrillen één voor één worden onthuld, blijven beproefde methoden zoals gezond, onbewerkt voedsel eten en regelmatig bewegen een blijvertje. En vandaag de dag ontdekken we dat natuurlijke supplementen zoals CBD ook kunnen helpen door het makkelijker te maken om vet te verbranden en minder te eten. Hier lees je hoe het werkt en wat het zou kunnen betekenen voor mensen met obesitas.

Wat is obesitas?

Mensen worden als zwaarlijvig beschouwd als ze te zwaar zijn en te veel vet hebben. Artsen stellen de diagnose obesitas door het gewicht en de lengte van een persoon te beoordelen om hun BMI (body mass index) te bepalen. Iemand met een BMI hoger dan 30 is zwaarlijvig. Deze test is echter beperkt in zijn praktische toepassingen. Zo zou een atleet met veel spiermassa volgens deze normen als zwaarlijvig kunnen worden beschouwd. Daarom kan het nuttiger zijn om obesitas te beschouwen als een aandoening van mensen die te veel gewicht hebben in verhouding tot hun lengte en die een hoog percentage lichaamsvet hebben.

Wat zijn de verschillende soorten obesitas?

Obesitas beschrijft simpelweg overgewicht. Veel mensen vallen echter in de categorie obesitas, ook al hebben ze verschillende levensstijlen en symptomen. Veel mensen met obesitas hebben een zittende levensstijl en krijgen te veel calorieën binnen, vooral in de vorm van sterk bewerkte voedingsmiddelen. Dit wordt vaak obesitas door hun levensstijl genoemd. Andere mensen worden echter als zwaarlijvig beschouwd hoewel ze gezond eten en veel bewegen. Hun reden voor overgewicht kan een genetische aandoening, een hormonaal probleem of iets anders zijn. Dit wordt vaak ziektegerelateerde obesitas genoemd. Maar of obesitas nu veroorzaakt wordt door keuzes in levensstijl of door andere variabelen, het kan behandeld worden. Het hoeft geen levenslange aandoening te zijn.

Is obesitas een ziekte?

Ja, het wordt nu officieel als een ziekte beschouwd. Het heeft herkenbare symptomen en verstoort het normale functioneren. Het is ook een aandoening die behandeld kan worden met bepaalde medische procedures of medicijnen. Sommige mensen zijn het echter niet eens met deze categorisering. Zij beweren dat obesitas niet als een ziekte beschouwd moet worden omdat veel “zwaarlijvige” mensen geen negatieve symptomen ervaren. Bovendien beweren sommige mensen dat obesitas als een ziekte beschouwen mensen aanmoedigt om het als iets onbeheersbaars te zien, in plaats van als het resultaat van een slechte levensstijl. Dus hoewel obesitas in de meeste landen door medische autoriteiten als een ziekte wordt beschouwd, blijven veel mensen het eerder als een persoonlijke eigenschap zien dan als een ernstige aandoening.

Wat veroorzaakt obesitas?

Er is niet slechts één oorzaak van obesitas. De manier waarop het menselijk lichaam lichaamsvet aanmaakt en behoudt is erg complex en de factoren die ervoor zorgen dat iemand aankomt zijn divers. De bekendste oorzaak van obesitas is overeten. Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kan je lichaam nieuwe vetcellen aanmaken. Na verloop van tijd leidt dit tot obesitas. Niet bewegen is een andere factor omdat het je stofwisseling vertraagt. Hoe minder je beweegt, hoe minder calorieën je lichaam verbrandt. Dit maakt het gemakkelijker voor je om aan te komen.

Genetica speelt ook een belangrijke rol. Sommige mensen hebben de neiging om met hetzelfde dieet meer aan te komen dan anderen, en dit is vaak afhankelijk van je genen. Tot slot zijn aandoeningen die invloed hebben op hormonen verantwoordelijk voor obesitas bij veel mensen. Hypothyreoïdie, het syndroom van Cushing en het polycysteus ovariumsyndroom veroorzaken hormonale onevenwichtigheden. En omdat hormonen een belangrijke rol spelen bij insulineregulatie en vetopslag, kunnen deze aandoeningen gewichtsverlies extreem moeilijk maken, zelfs als je goed eet en beweegt.

Kan obesitas worden genezen?

Ja, obesitas kan in de meeste gevallen genezen worden. Mensen met obesitas kunnen hun aandoening vaak genezen door simpelweg meer te bewegen en een dieet aan te nemen dat beter bij hen past. Iets simpels als meer volwaardige voeding eten en wandelen in plaats van autorijden kan in de loop van een paar maanden een groot verschil maken in iemands gewicht.

Het probleem met veranderingen in levensstijl is dat ze moeilijk te maken kunnen zijn. Mensen die te veel eten lijden soms aan een eetstoornis of hebben het gevoel dat eten hun eigen manier is om met stress om te gaan. Dit betekent dat, hoewel veranderingen in leefstijl heel effectief kunnen zijn, het voor mensen heel moeilijk kan zijn om zich er op de lange termijn aan te houden. Eén ding dat kan helpen, is in therapie gaan terwijl je veranderingen in je leefstijl doorvoert. Voor mensen met genetische of hormonale aandoeningen zijn veranderingen in leefstijl niet altijd voldoende. In feite hebben veel mensen met deze ziekten al een gezonde levensstijl. In hun geval is het aanpakken van de onevenwichtigheden die gewichtstoename veroorzaken vaak de beste oplossing. Tot slot zijn er een aantal medische hulpmiddelen die kunnen helpen bij gewichtsverlies. Deze kunnen worden gebruikt wanneer andere oplossingen niet werken of wanneer obesitas ernstige symptomen veroorzaakt.

Medicijnen op recept kunnen je helpen afvallen door je eetlust te onderdrukken of vetopname te voorkomen. Deze medicijnen mogen echter alleen voor korte periodes en onder toezicht van een arts worden gebruikt. Chirurgie is ook een optie om mensen met ernstige obesitas te helpen minder te eten door hun maag te verkleinen. Dit is vaak een zeer effectieve optie, hoewel het net als elke andere operatie ernstige bijwerkingen kan hebben.

Kan CBD helpen?

Voor mensen die meer willen doen dan veranderingen in hun levensstijl doorvoeren en die niet het risico willen lopen op de bijwerkingen van medicijnen of operaties, zou CBD een nuttig alternatief kunnen zijn. Recent onderzoek toont aan dat deze molecule vet efficiënter helpt verbranden en ook je eetlust kan normaliseren.

Was ist CBD?

CBD staat voor cannabidiol en is een cannabinoïde verbinding. Deze verbindingen komen zowel in cannabis als in ons lichaam voor en spelen een belangrijke rol bij het handhaven van het evenwicht in het systeem. In tegenstelling tot de cannabinoïde THC is CBD niet psychoactief. De effecten op het lichaam en de geest zijn echter nog steeds diepgaand. Inname van CBD versterkt het endocannabinoïde systeem, wat leidt tot een vermindering van pijn, ontstekingen, misselijkheid en bloeddruk. Het kan ook de eetlust, stemming en angst normaliseren. Vandaag de dag weten we dat CBD zeer nuttig is op medisch gebied, bij de behandeling van verschillende aandoeningen zoals epilepsie, IBD en hoge bloeddruk. En volgens enkele recente onderzoeken kan het ook nuttig zijn bij de behandeling van obesitas.

Hoe CBD voor obesitas te gebruiken – producten en doses

CBD kan je eetlust normaliseren.

Het endocannabinoïde systeem speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de eetlust. Dit verklaart waarom cannabinoïde verbindingen je hongergevoel kunnen beïnvloeden. De manier waarop THC het endocannabinoïde systeem beïnvloedt, resulteert bijvoorbeeld in een sterke toename van de eetlust. Bij CBD treedt vaak het tegenovergestelde effect op.

In een onderzoek uit 2012 (link naar studie), dienden onderzoekers dagelijkse doses CBD toe aan ratten en hielden hun voedselinname bij. Ze ontdekten dat de ratten na verloop van tijd steeds minder aten. Dit suggereert dat CBD hun eetlust beïnvloedde. Er zijn echter nog steeds geen onderzoeken bij mensen die deze waarneming ondersteunen, zodat we CBD kunnen beschouwen als een eetlustremmer.

CBD kan je lichaam helpen vet te verbranden

Of CBD helpt bij je eetlust is nog steeds een punt van discussie. Maar wat nog interessanter is, is dat CBD je lichaam helpt meer vet te verbranden en je metabolisme een boost geeft. In een onderzoek uit 2016 (link naar enquête) zagen onderzoekers hoe CBD menselijke vetcellen beïnvloedde. Ze ontdekten dat CBD de aard van de vetcellen veranderde, waardoor ze veranderden van witte vetcellen in bruine vetcellen. Witte vetcellen zijn verantwoordelijk voor obesitas, hartaandoeningen en diabetes. Hoe meer witte vetcellen je lichaam opslaat, hoe minder gezond je bent.

Aan de andere kant helpen bruine vetcellen je om meer vet te verbranden. Ze breken vetweefsel af, wat bijdraagt aan gewichtsverlies. Door witte vetcellen in bruine vetcellen te veranderen, kan CBD je helpen je stofwisseling te verbeteren en meer vet te verbranden. Natuurlijk krijg je de beste resultaten als je beweegt en goed eet terwijl je CBD neemt. In feite versnelt CBD het proces alleen maar.

CBD kan helpen bij je geestelijke gezondheid.

Tot slot is gewichtsverlies een emotioneel onderwerp voor mensen met obesitas. Minder eten, het beperken van calorieën en het beperken van bepaalde voedingsmiddelen kan leiden tot angst en een slecht humeur. Daarom zouden de angstremmende effecten van CBD gebruikt kunnen worden als aanvulling op veranderingen in levensstijl.

In een onderzoek uit 2019 (link naar studie), kreeg een grote groep patiënten gedurende meerdere maanden dagelijkse doses CBD toegediend. Ze rapporteerden veel lagere angstscores aan het einde van de eerste maand. Dit laat ons weten dat CBD het potentieel heeft om angst te bestrijden en het algehele welzijn te verhogen.

In één studie (link naar studie) dat CBD als antidepressivum zou kunnen werken en een gezonde hersenchemie zou kunnen bevorderen. Dit onderzoek werd gedaan bij muizen, maar we hebben nog geen langetermijnonderzoek gezien naar de antidepressieve effecten van CBD bij mensen. Getuigenissen en anekdotisch bewijs laten ons echter weten dat CBD een krachtig middel kan zijn om de stemming te verbeteren en emoties te beheersen. Als een veelzijdige stof die zou kunnen werken op de eetlust, vetverbranding en mentale gezondheid, toont CBD een groot potentieel in de strijd tegen obesitas op vele fronten.

Hoe CBD te gebruiken voor obesitas

Als je zwaarlijvig bent en je afvraagt hoe je CBD kunt gebruiken, dan is dit gedeelte voor jou. Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten CBD die je kunt vinden. CBD producten kunnen worden onderverdeeld in 3 grote categorieën: producten die je eet, producten die je rookt en producten die je op je huid aanbrengt. Voor gewichtsverlies zijn de eerste twee categorieën het belangrijkst.

Het innemen van CBD-capsules kan een goede manier zijn om de stof regelmatig in het lichaam te krijgen, en het plaatsen van druppels CBD-olie onder de tong kan zelfs nog beter zijn wat betreft biologische beschikbaarheid.

Vaping of het roken van CBD kan ook een goede optie zijn, vooral als je worstelt met angst of een eetstoornis. Met deze producten kun je CBD meerdere keren per dag doseren, waardoor je verlichting krijgt van moeilijke gevoelens en emoties wanneer je die nodig hebt. Vaping CBD wanneer je trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen die je probeert te vermijden kan ook een nieuwe, gezondere gewoonte creëren. Houd er wel rekening mee dat roken en vaping je luchtwegen in mindere mate negatief kunnen beïnvloeden. Wat de dosering betreft, ontbreekt het ons aan klinisch onderzoek naar zwaarlijvigen om nauwkeurige aanbevelingen te kunnen doen. Voor de meeste langdurige aandoeningen werkt CBD beter in kleinere hoeveelheden, maar wel dagelijks ingenomen. We raden aan te beginnen met een lage dosis van minder dan 10 mg en deze geleidelijk te verhogen.

Tot slot

Van de vele voordelen van CBD hebben we ontdekt dat het kan helpen bij het bestrijden van obesitas. Het reguleert niet alleen je eetlust, maar beïnvloedt ook de werking van je vetcellen en je stemming op een manier die je kan helpen gewicht te verliezen. Dus als je op zoek bent naar een effectief alternatief voor medische afslankstrategieën zoals chirurgie en medicatie, kan het een goede optie zijn.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?