Kan CBD-olie helpen bij sportprestaties? | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Kan CBD-olie helpen bij sportprestaties?

Hören Sie sich den Artikel an:

Voor topsporters en degenen onder ons die topsport willen bedrijven, is de zoektocht naar prestatieverbeterende middelen eeuwig en uitdagend. Supplementen moeten voldoen aan de antidopingwetten, veilig en zo natuurlijk mogelijk zijn.

CBD of cannabidiol maakt momenteel furore onder sporters die voordelen claimen zoals sneller herstel na blessures, gezonder slapen en minder spierpijn.

Hoewel veel organisaties de andere belangrijkste cannabinoïde van cannabis, THC, als een illegale stof beschouwen, staat het Wereld Anti-Doping Agentschap het gebruik van puur CBD-isolaat toe. CBD is een niet-giftige cannabinoïde met ontstekingsremmende, neuroprotectieve, angstremmende en pijnstillende eigenschappen en zou een legaal supplement kunnen zijn dat de game verandert.

CBD-producten gericht op zowel recreatieve als topsporters, zoals cbdMD en fourfivecbd , zijn al door sporters van verschillende codes gebruikt.

Maar is de kracht van CBD slechts een hype? Is er substantieel bewijs dat CBD atleten een ongrijpbaar voordeel kan bieden? Of zijn deze claims gewoon marketing voor een trendy cannabinoïde?

Wat zeggen de onderzoeken over CBD?

Volgens recent onderzoek uit 2020 kan CBD atleten op veel manieren ondersteunen.

Vermindering van ontsteking en pijn

Review uit 2020 gepubliceerd in sportgeneeskunde analyseerde preklinische dierstudies en klinische onderzoeken naar CBD bij niet-atleten. De auteurs ontdekten dat CBD fysiologische, biochemische en psychologische effecten kan bevorderen die mogelijk gunstig zijn voor atleten.

Een van de belangrijkste bevindingen van de review is dat CBD zou kunnen helpen bij het verlichten van ontstekingspijn die gepaard gaat met weefselschade en neuropathische pijn die veroorzaakt wordt door zenuwbeschadiging of irritatie. Dit zou een belangrijk voordeel kunnen zijn voor duursporters: herhaalde langeafstandstraining kan ontsteking en irritatie van perifere zenuwen veroorzaken.

Bescherming tegen schade aan het maagdarmkanaal

De bovenstaande studie sportgeneeskunde heeft ook ontdekt dat CBD kan beschermen tegen gastro-intestinale schade. Sporters die regelmatig inspannende activiteiten ondernemen, kunnen de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar hun maagdarmkanaal verminderen.

GI-stress kan de prestaties en het herstel negatief beïnvloeden door misselijkheid, overgeven en een verminderde opname van voedingsstoffen. Preklinisch onderzoek heeft aangetoond dat CBD weefselschade kan verminderen en de darmdoorlaatbaarheid kan herstellen.

Gezondheid van botten

Daarnaast hebben de bovenstaande auteurs bewijs geleverd dat CBD gezonde botafzetting kan bevorderen en kan helpen bij de genezing van breuken. Gezonde botten zijn essentieel voor sporters en de gezondheid van de botten wordt soms aangetast door traumatische verwondingen of een gebrek aan energie.

Omgaan met angst voor sportprestaties

CBD kan atleten ook helpen bij het omgaan met prestatieangst, volgens een onderzoek van Sportgeneeskunde . Angst voor de wedstrijd kan slaapverlies veroorzaken, het energieverbruik verhogen en de inname van voedingsstoffen belemmeren.

Volgens de auteurs van de review hebben studies bij niet-sportende menselijke populaties aangetoond dat CBD angst in stressvolle situaties kan verlichten. CBD zou nog effectiever kunnen zijn in combinatie met psychologische interventies zoals cognitieve gedragstherapie.

Neuroprotectieve eigenschappen voor bescherming tegen hersenletsel

Volgende 2020 studie gepubliceerd in Pharmacological Research overwoog ook de geldigheid en toepasbaarheid van bestaand CBD-onderzoek voor atleten. Deze auteurs kwamen met vergelijkbare conclusies, maar met een iets andere nadruk.

De neuroprotectieve eigenschappen van CBD werden geselecteerd vanwege hun potentieel om de schade tegen te gaan die kan optreden na een sportgerelateerde hersenschudding. Deze hersenschuddingen worden beschouwd als een variant van licht traumatisch hersenletsel en kunnen leiden tot schadelijke complicaties op de lange termijn, zoals neuronale schade.

De auteurs van de studie benadrukken recent onderzoek in een diermodel waaruit blijkt dat CBD-olie zou kunnen helpen bij de behandeling van pijn, agressie en depressie die gepaard gaan met licht traumatisch hersenletsel. CBD olie hielp ook schade aan neuronen in de prefrontale cortex van de hersenen tegen te gaan. Daarnaast remt de cannabinoïde oxidatieve stress en neuroinflammatie, wat extra neuroprotectieve voordelen biedt.

Dit zijn veelbelovende bevindingen omdat er momenteel geen effectieve farmacologische therapieën beschikbaar zijn voor de behandeling van licht traumatisch hersenletsel. Herhaald traumatisch hersenletsel, dat vaak voorkomt bij contactsporten, kan ook leiden tot chronische neurodegeneratieve ziekten zoals chronische traumatische encefalopathie (CTE).

Slaap- en waakcycli

Een Pharmacology Research studie uit 2020 benadrukte ook het potentieel van CBD om de slaap te veranderen. Onderzoek in diermodellen heeft aangetoond dat CBD zowel een slaapverwekkende stof als een wekbevorderende stof kan zijn. Dit vermogen om tegengestelde effecten te produceren – bekend als bifasische effecten – hangt af van de gebruikte dosis en lijkt het meest succesvol te werken wanneer het natuurlijke ritme van slapen en waken wordt verstoord.

Niedrigere CBD-Dosen scheinen die Wachsamkeit zu fördern, während höhere Dosen eine beruhigende Wirkung haben und den Schlaf fördern. Beide Eigenschaften können von Vorteil sein: Während das Streben nach einem festen Schlaf vor dem großen Spiel von unschätzbarem Wert ist, kann das Wachbleiben auch ein Leistungsschub für Sportler sein, die Ultramarathons oder Ausdauerrennen bestreiten.

Maar zijn deze voordelen de prijs van de prestaties op het veld waard? Beter herstel en een goede nachtrust klinken misschien aantrekkelijk, maar niet als ze een verminderde balans of coördinatie betekenen.

Volgens studieSportgeneeskunde maar het antwoord is nee. Onderzoekers hebben klinische onderzoeken naar het effect van CBD op cognitieve en psychomotorische functies geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat de huidige gegevens suggereren dat het onwaarschijnlijk is dat CBD een negatief effect heeft op gezonde individuen.

Wat zeggen experts en atleten over CBD?

Voor Dr. Elaine Burns, medisch directeur van de Southwest Medical Marijuana Physicians Group en oprichter van Dr. Burns’ ReLeaf CBD producten, houdt CBD een belofte in voor sporters. Burns waarschuwt echter dat de huidige kennis beperkt is omdat de meeste gegevens gebaseerd zijn op dierstudies, waarbij dieren vaak hoge doses CBD toegediend kregen.

“Er valt nog veel te leren over het overbrengen van de dosering van dieren naar mensen”, zegt ze. Dat gezegd hebbende, zijn de potentiële voordelen overvloedig, vooral als het gaat om het behandelen en verminderen van ontstekingen.

“CBD kan atleten helpen bij hun herstel door ontstekingen te verminderen en spierontspanning te bevorderen,” zei Burns. “Het is een ontstekingsremmer die werkt door pro-inflammatoire markers in het lichaam te verminderen. Er is ook onderzoek dat aantoont dat CBD effectief is in het bestrijden van neuro-inflammatie, waardoor CBD interessant is voor atleten die sporten zoals voetbal of boksen beoefenen waar hersenschuddingen vaak voorkomen.

Voor sporters die willen experimenteren met CBD, raadt Burns aan om te kiezen voor sublinguale tincturen.

“Ik denk dat druppels die sublinguaal worden toegediend de voorkeur verdienen. Op deze manier komt de CBD sneller in je systeem en heeft het een hogere biologische beschikbaarheid, waardoor de dosis kan worden verlaagd.

Voor Stu Kam, jiu-jitsu atleet en eigenaar van ATH Organics , zijn CBD gummies een onmiskenbaar onderdeel van zijn supplementenregime.

“Als Braziliaans atleet en jiu-jitsu deelnemer is CBD een vast onderdeel van mijn trainingsschema om te helpen met herstel en vooral rust,” zei Kam.

Hij vervolgde: “Ik neem elke avond 25 mg CBD kauwgom om me te helpen slapen na mijn training. Voordat ik CBD gebruikte, kon ik moeilijk in slaap vallen na een training, wat uiteindelijk leidde tot een slecht herstel. Sinds ik CBD gebruik, heb ik gemerkt dat ik veel dieper slaap en de mogelijkheid om de volgende dag optimaal te trainen.”

Laatste woord

Zoals vaak het geval is bij cannabisonderzoek, zijn er meer gegevens over de menselijke populatie nodig voor meer overtuigende resultaten. Auteurs van de studie Sportgeneeskunde en Pharmacological Research benadrukken de voorlopige aard van hun bevindingen. Hoewel de huidige gegevens veelbelovend zijn, zal klinisch onderzoek bij atleten een definitief inzicht geven in het nut van CBD.

Gelukkig lijkt het erop dat dergelijke onderzoeksinitiatieven al aan de gang zijn. In 2019 is Aurora Cannabis een samenwerking aangegaan met UFC om klinisch onderzoek te doen naar CBD, de gezondheid en het herstel van atleten, en er komt zeker nog meer onderzoek. Verwacht meer onderzoeken in deze ruimte in de nabije toekomst.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?