Gebruik van CBD en THC bij fibromyalgie | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Gebruik van CBD en THC bij fibromyalgie

Hören Sie sich den Artikel an:

CBD activeert serotoninereceptoren, die een rol spelen bij pijnperceptie, het op peil houden van de lichaamstemperatuur en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Volgens recente onderzoeken helpt CBD ook bij het verlichten van symptomen van depressie en kan het symptomen van psychose voorkomen. Deze voordelen maken CBD een aantrekkelijke alternatieve behandeling voor pijnaandoeningen zoals fibromyalgie.

CBD-onderzoek naar fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom dat gekenmerkt wordt door chronische en gegeneraliseerde pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slapeloosheid en cognitieve problemen. Fibromyalgie komt vooral voor bij vrouwen en er is momenteel geen behandeling voor bekend. Er zijn wel behandelingsmogelijkheden die zich richten op pijnbestrijding.

CBD wordt gebruikt om de symptomen van chronische pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Het wordt aangeboden als alternatief voor het nemen van opioïde medicijnen, die verslavend kunnen zijn. Er zijn momenteel geen gepubliceerde onderzoeken naar fibromyalgie die kijken naar de effecten van CBD alleen. Er is echter wel onderzoek gedaan naar de effecten van cannabis, dat mogelijk meer cannabinoïden bevat, op fibromyalgie.

De resultaten zijn gemengd en er zijn meer onderzoeken bij mensen nodig.

Eerdere studies

Een onderzoek uit 2009 (link naar studie) gevonden dat CBD kan worden gebruikt om neuropathische pijn te verlichten. Wetenschappers hebben geconcludeerd dat cannabinoïden zoals CBD een nuttige aanvulling kunnen zijn op andere pijnstillers.

Een onderzoek uit 2011 (link naar onderzoek) onderzocht 56 mensen met fibromyalgie. De meeste deelnemers waren vrouwen. De deelnemers aan het onderzoek bestonden uit twee groepen:

  • Eén groep bestond uit 28 deelnemers die geen cannabis gebruikten.
  • De tweede groep bestond uit 28 deelnemers die cannabis gebruikten. De frequentie van hun cannabisgebruik of de hoeveelheid cannabis die ze gebruikten varieerde.

Twee uur na het innemen van cannabis ervaarden cannabisgebruikers voordelen zoals minder pijn en stijfheid, meer slaperigheid. Ze hadden ook iets betere mentale gezondheidsresultaten dan degenen die geen cannabis gebruikten.

Produkte, die für Sie von Interesse sein könnten

Een Nederlandse studie uit 2019

Een Nederlandse studie uit 2019 (link naar studie) onderzocht het effect van cannabis op 20 vrouwen met fibromyalgie. Tijdens het onderzoek kreeg elke deelnemer vier soorten cannabis:

  • een niet nader gespecificeerde hoeveelheid van een placebovariant die geen CBD of THC bevatte.
  • 200 milligram van een variëteit met een hoge hoeveelheid CBD en THC (Bediol)
  • 200 mg van een CBD-rijke, THC-arme variëteit (Bedrolit)
  • 100 mg van een CBD-arme, THC-rijke variëteit (Bedrocan)

De onderzoekers ontdekten dat de spontane pijnscores van mensen die de placebovariant innamen vergelijkbaar waren met de spontane pijnscores van mensen die een van de niet-placebovarianten innamen.

Bediol, dat veel CBD en THC bevat, bracht echter verlichting bij meer mensen dan de placebo. Het veroorzaakte een vermindering van 30% van de spontane pijn bij 18 van de 20 deelnemers. De placebo zorgde voor een vermindering van 11 procent van de spontane pijn bij 11 deelnemers. Het gebruik van Bediol of Bedrocan, beide varianten met een hoog THC-gehalte, verbeterde de pijndrempels onder druk aanzienlijk in vergelijking met placebo.

Bedrolite, dat veel CBD en weinig THC bevat, toonde geen bewijs dat het spontane of geïnduceerde pijn kon verlichten.

Een Israëlische studie uit 2019

In een Israëlische studie uit 2019 (link naar studie) zijn honderden mensen met fibromyalgie gedurende ten minste 6 maanden geobserveerd. Van de deelnemers was 82 procent vrouw. Voor het gebruik van medicinale cannabis kregen de deelnemers aan het onderzoek instructies van verpleegkundigen. De verpleegkundigen gaven advies over de 14 beschikbare cannabissoorten, de gebruiksmethode en de dosering.

Alle deelnemers begonnen met een lage dosis cannabis en de doses werden geleidelijk verhoogd in de loop van het onderzoek. De mediane goedgekeurde cannabisdosis begon bij 670 mg per dag.

Na 6 maanden was de mediane goedgekeurde cannabisdosis 1000 mg per dag. De mediane goedgekeurde dosis THC was 140 mg en de mediane goedgekeurde dosis CBD was 39 mg per dag.

De onderzoekers erkenden dat het onderzoek beperkingen had. Ze konden bijvoorbeeld maar ongeveer 70 procent van de deelnemers volgen. Het gebruik van zoveel verschillende soorten maakte het ook moeilijk om de effecten van CBD- en THC-rijke soorten te vergelijken.

Onderzoekers hebben echter geconcludeerd dat medicinale cannabis een veilige en effectieve behandeling is voor fibromyalgie. Aan het begin van het onderzoek beschreef 52,5 procent van de deelnemers (193 mensen) hun pijnniveau als hoog. Bij de zes maanden follow-up rapporteerde slechts 7,9 procent van degenen die reageerden (19 mensen) een hoog pijnniveau.

CBD-behandelopties

Als je de psychoactieve effecten van marihuana wilt vermijden, kun je CBD-producten vinden die slechts sporen van THC bevatten. Als je op een plek woont waar recreatieve of medische marihuana legaal is, kun je CBD-producten krijgen die hogere concentraties THC bevatten.

Hoewel ze elk verschillende voordelen hebben, werken CBD en THC waarschijnlijk het beste wanneer ze gecombineerd worden. Deskundigen noemen deze synergie of interactie het “entourage-effect”.

CBD gaat ook de receptoren tegen waarop THC zich richt en vermindert de negatieve effecten van marihuana, zoals paranoia en angst.

Toekomstperspectief

Wetenschappers onderzoeken nog steeds of CBD chronische pijnstoornissen effectief kan behandelen. Verdere studies zijn nodig. Totdat er meer bekend is, wordt een traditionele behandeling voor fibromyalgie aanbevolen.

Als je besluit CBD-producten te gebruiken om je pijn te behandelen, raadpleeg dan eerst je arts, vooral als je medicijnen gebruikt die een wisselwerking met CBD kunnen hebben. Zo voorkom je negatieve bijwerkingen of schadelijke interacties met je huidige medicijnen.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?