Wat zijn terpenen en waarom zijn ze zo belangrijk in cannabis? | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Wat zijn terpenen en waarom zijn ze zo belangrijk in cannabis?

Terpenen zijn natuurlijke verbindingen die in alle vormen van cannabis voorkomen en die de plant zijn geur geven. Daarnaast werken terpenen samen met meer bekende stoffen die in de plant voorkomen, zoals de cannabinoïden THC en CBD om hun eigen unieke gezondheidsvoordelen te bieden. Er zit echt veel meer in de cannabisplant dan alleen CBD en THC.

Deze twee cannabinoïden, samen met andere natuurlijk, helpen bij veel processen in het lichaam en ondersteunen de andere eigenschappen van cannabis. Steeds meer wetenschappers geloven dat andere bestanddelen van de cannabisplant synergetisch werken met cannabinoïden om de medicinale eigenschappen te maximaliseren. We zullen ons nu richten op een van deze ingrediënten: terpenen. Hoewel alle vormen van cannabis terpenen bevatten, komen sommige vooral voor in psychoactieve cannabis (marihuana).

Wat zijn terpenen?

Cannabis is niet de enige plant die terpenen produceert. Terpenen zijn een grote en diverse klasse van organische verbindingen die worden geproduceerd door veel planten, vooral naaldbomen. Terpenen geven deze planten hun unieke geur en helpen de planten op verschillende manieren.

Terpenen trekken bestuivende insecten aan voor de voortplanting van planten. Ze schrikken ook roofdieren af of doden ze zelfs. Ze vertragen de rijping van planten en reguleren het metabolisme. Terpenen zijn het hoofdbestanddeel van essentiële plantenoliën. Aromatherapeutische behandelingen gebruiken terpenen vaak voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Sommige terpenen zijn geïntroduceerd vanwege stress bij de plant. Ja, zelfs planten hebben te lijden onder stress die hen vernietigt of zelfs doodt, zoals door overmatige warmte, licht, gebrek aan water, overtollig water, enz.

Het exacte aantal terpenen in de cannabisplant varieert tussen de 100-200, afhankelijk van verschillende varianten van wetenschappelijke classificatie.

Limoneen is bijvoorbeeld een terpeen dat citrusvruchten hun unieke aroma geeft. Het komt voor in zowel citroenen als sinaasappels, maar in verschillende concentraties, waardoor verschillende geuren of variaties ontstaan.

We zullen nu gedetailleerd kijken naar de negen primaire terpenen die in cannabis voorkomen en de medicinale eigenschappen van elk van hen introduceren.

Belangrijke terpenen in cannabis

Hieronder bekijken we de 9 belangrijkste terpenen in cannabis: myrceen, limoneen, carofyleen, pineen (alfa/beta), terpineol, borneol, linalool, eucalyptol en nerolidol.

Myrceen

Myrceen is de meest voorkomende terpeen in cannabis. Bij sommige soorten bestaat meer dan 60% van de essentiële olie uit myrceen. De geur lijkt erg op die van kruidnagel. Wetenschappers beschouwen myrceen als een krachtig pijnstillend, ontstekingsremmend en antibiotisch middel.

Myrceen blokkeert cytochroom, aflatoxine B en andere promutagene carcinogenen. Het heeft een ontspannend, kalmerend, anticonvulsief en kalmerend effect. Myrceen werkt synergetisch met THC en kan ook het psychoactieve potentieel verhogen.

De essentiële olie van citrusvruchten bevat een hoog gehalte aan myrceen. Veel mensen beweren dat het consumeren van mango’s 45 minuten voor het consumeren van psychoactieve cannabis resulteert in een sneller begin en een grotere intensiteit.

Limonen

Limoneen is vaak het tweede, derde of vierde terpeen in cannabishars en produceert de geur die in citrusvruchten te vinden is. Net als myrceen heeft limoneen schimmelwerende, antibacteriële en kankerverwekkende eigenschappen. Het zou ook beschermen tegen Aspergillus-toxinen en kankerverwekkende stoffen in rook.

Uit een kankeronderzoek uit 2013 bleek zelfs dat terpenen tumoren verminderden bij vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium. Limoneen dringt snel en gemakkelijk door de bloedbarrière, waardoor de systolische druk toeneemt. Bovendien beweren sommige experts dat limoneen de aandacht, mentale focus, welzijn en seksdrift verhoogt.

Citrusschillen, rozemarijn, jeneverbes, pepermunt en verschillende oliën uit dennennaalden bevatten ook limoneen.

Caryofylleen

Veel kruiden en specerijen bevatten caryofylleen. Zwarte peper bevat een grote hoeveelheid, waardoor het een pittige smaak heeft. Net als de vorige twee terpenen heeft caryofylleen ontstekingsremmende, pijnstillende en schimmelwerende eigenschappen. Het heeft een affiniteit voor de CB2 receptoren in ons lichaam, waardoor het een veelgebruikt ingrediënt is voor ontstekingsremmers en crèmes. Plaatselijke toepassing van caryofylleen verlicht ook tandpijn.

Caryophyllene terpeen geeft zwarte peper een kruidig aroma. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Een interessante opmerking over deze terpeen is zijn veelbelovende rol bij alcoholrehabilitatie. In een onderzoek bij muizen ontdekten onderzoekers dat caryofylleen de vrijwillige alcoholinname verminderde. Naast zwarte peper bevatten kruidnagel en kaneel het. Lavendel produceert ook caryofylleen in kleine hoeveelheden.

Pinen

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt pineen voor een geur die geassocieerd wordt met dennen en sparren. Artsen gebruiken pineen in medicijnen als slijmoplossend middel, bronchodilatator, het wordt ook gebruikt in ontstekingsremmende middelen en als plaatselijk antisepticum. Pinene verbetert ook de concentratie, persoonlijke voldoening en energie. Patiënten die lijden aan artritis, de ziekte van Crohn en kanker kunnen baat hebben bij pineen.

Een uniek feitje over pineen: Het roken van cannabis met een hoog pineengehalte kan je het gevoel geven dat je meer lucht naar binnen zuigt, wat kan leiden tot hoesten of hyperventilatie.

Veel naald- en andere planten, balsamicohars, dennenbossen en sommige citrusvruchten produceren pineen.

Terpineol

Terpineol ruikt naar sering, appel en limoen bloemen. Planten met een hoog gehalte aan pineen produceren vaak ook terpineol. Als je ooit Lapsang souchong thee hebt gedronken, komt een deel van de smaak van de terpineol in de dennenrook die gebruikt wordt bij de verwerking.

Terpineol produceert het kalmerende effect dat vaak wordt geassocieerd met soorten van de psychoactieve cannabis indica. In proeven met muizen verminderde terpineol de mobiliteit met 45 procent. Experts geloven ook dat terpineol antibiotische en antioxiderende eigenschappen heeft. Commerciële producenten van terpineol halen deze terpeen vaak uit de Monterey cipres.

Borneol

Borneol ruikt naar munt en kamfer. Chinese kruidendokters gebruiken borneol in remedies tegen vermoeidheid, stress en hardnekkige ziekte. Sommige wetenschappers geloven dat deze terpeen natuurlijke insectenwerende eigenschappen heeft en gebruikt kan worden tegen ziektes veroorzaakt door teken, vlooien en muggen, zoals het West-Nijl virus. Een gepubliceerd onderzoek toont zelfs aan dat borneol borstkankercellen doodt.

Linalool

Linalool heeft een bloemige geur die lijkt op lavendel en lentebloemen. Het wordt momenteel gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker. Linalool heeft een kalmerend effect, gaat angst tegen en heeft kalmerende effecten. Linalool is verantwoordelijk voor de kalmerende effecten van bepaalde psychoactieve cannabissoorten. In tests op muizen werd hun activiteit met 75% verminderd. Het heeft ook pijnstillende en anti-epileptische eigenschappen.

De mintfamilie, die vaak voorkomt in hennep en cannabis, produceert ook de terpeen linalool.

Patiënten die lijden aan artritis, depressie, aanvallen, slapeloosheid en kanker hebben verlichting gevonden bij deze terpeen.

De Lamiaceae planten- en kruidenfamilie, waartoe ook laurier, kaneel, rozenhout en berk behoren, produceert linalool. Linalool is een voorloper in de vorming van vitamine E.

Eucalyptol

Eucalyptol is het hoofdbestanddeel van eucalyptus etherische olie. Het heeft een muntachtige geur en wordt in kleine hoeveelheden gevonden in psychoactieve cannabis. Eucalyptol verlicht pijn en verbetert de concentratie en innerlijke balans. Planten die eucalyptol bevatten verhogen de meditatie en concentratie. Het vertoont veelbelovende effecten voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer, maar alles bevindt zich nog in het beginstadium van onderzoek.

De eucalyptusplant, laurierbladeren, salie, basilicum en kardemom bevatten opmerkelijke hoeveelheden eucalyptol.

Nerolidol

Nerolidol heeft een unieke houtachtige en frisse schorsgeur. Deze terpeen heeft mogelijk schimmelwerende, kankerwerende en antimalaria eigenschappen. Het zou ook bepaalde soorten parasieten kunnen voorkomen.

Neroli, gember, jasmijn, lavendel en tea tree olie bevatten nerolidol.

Terpenen begrijpen en gebruiken

Nogmaals, dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende terpenen in cannabis. Er zijn er nog veel meer.

Na het lezen van dit artikel hopen we dat je begrijpt hoe de voordelen van terpenen perfect te combineren zijn met die van CBD en alle andere cannabinoïden. We hopen dat je ze begint op te nemen in je dagelijkse CBD-regime.

Als je de gewenste terpenen niet kunt vinden in je cannabissupplementen, kun je ze aanvullen door andere natuurlijke planten toe te voegen, zoals lavendel, dat een hoog nerolidolgehalte heeft.

Steeds meer CBD-bedrijven erkennen het belang van terpenen en voegen nu verschillende terpenen aan hun producten toe als aanvulling op de terpenen die al in cannabis zitten. Sommige merken verkopen zelfs terpeenconcentraten die klanten zelf kunnen toevoegen.

Als je het volledige effect van specifieke terpenen wilt zien, probeer dan een plantensoort te zoeken die geen cannabis is en combineer deze eenvoudigweg met CBD. Je krijgt misschien niet hetzelfde synergetische effect als wanneer de terpenen van nature aanwezig zijn, maar je zou nog steeds de helende eigenschappen van de terpenen zelf en de medicinale eigenschappen van CBD moeten krijgen.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?