Bijwerkingen van CBD en andere cannabinoïden | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Bijwerkingen van CBD en andere cannabinoïden

Hören Sie sich den Artikel an:

Het zijn Accessoires CBD Schadelijk? Wat zijn de korte- en langetermijnbijwerkingen van CBD en andere cannabinoïden? Wie moet het gebruik van CBD helemaal vermijden? Cannabidiol (CBD) is tegenwoordig erg populair. Iedereen heeft het over de voordelen van dit niet-therapeutische supplement afkomstig van de cannabisplant, dat wordt gebruikt om angst, pijn, slaapstoornissen en nog veel meer te bestrijden.

Maar het is CBD Veilig? Is het getest op mensen? Wat zijn de bijwerkingen? In 2018 bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport uit over CBD: “CBD wordt over het algemeen goed verdragen met een goed veiligheidsprofiel.”

Dit rapport was een van de belangrijkste factoren die regeringen over de hele wereld ertoe hebben aangezet om de wetten op het gebruik van CBD te herzien – het is nu legaal en beschikbaar in de meeste ontwikkelde landen over de hele wereld. Hoewel het een veelbelovend veiligheidsprofiel heeft, is er nog steeds ruimte voor bijwerkingen. In slechts een paar gevallen zouden mensen CBD helemaal moeten vermijden.

In dit artikel bespreken we in detail de mogelijke lange en korte termijn bijwerkingen van CBD. We kijken ook naar de waarschijnlijke oorzaken van bijwerkingen, hoe je je risico kunt minimaliseren en wat je kunt doen als ze zich voordoen. Het is een breed onderwerp, laten we er eens naar kijken.

Heeft CBD bijwerkingen?

Het korte antwoord is ja. Hoewel het bewijs aantoont dat CBD veilig is, is het niet volledig vrij van bijwerkingen. Alle voedingssupplementen of medicijnen die fysiologische veranderingen in het lichaam veroorzaken, hebben potentiële bijwerkingen.

CBD heeft veel effecten op het menselijk lichaam – wat betekent dat sommigen waarschijnlijk bijwerkingen zullen ervaren. We noemen dit bijwerkingen. CBD heeft echter over het algemeen minder bijwerkingen. Problemen die gerelateerd zijn aan CBD bijwerkingen treden meestal op bij hoge doses CBD, wanneer CBD wordt gemengd met andere medicijnen, of wanneer CBD wordt ingenomen in combinatie met veel voorkomende medische aandoeningen.

Wat zijn de bijwerkingen van CBD?

Vijf veel voorkomende bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van CBD – lage bloeddruk, droge mond, diarree, gebrek aan eetlust en vermoeidheid. Al deze bijwerkingen worden als kortdurend beschouwd. Dit betekent dat ze slechts zo lang aanhouden als de CBD actief blijft in het systeem. Deze symptomen verdwijnen zodra de CBD is uitgewerkt.

Er zijn verschillende goedgekeurde farmaceutische producten op basis van CBD op de markt, zoals Epidoliex en Sativex. Er is veel onderzoek gedaan naar hun mogelijke bijwerkingen. Dit onderzoek heeft ons een veel beter inzicht gegeven in de mogelijke bijwerkingen van CBD en andere verwante cannabinoïden. De bijwerkingen van CBD kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën, korte termijn en lange termijn. We zullen ze allemaal in meer detail bekijken.

Bijwerkingen van CBD op korte termijn

Zodra CBD begint te werken, kunnen kortdurende bijwerkingen onmiddellijk optreden. Ze kunnen een paar minuten tot een paar uur duren. Zodra de CBD uitgewerkt is, verdwijnen de bijwerkingen meestal ook.

Bijwerkingen van CBD kunnen zijn:

– Lage bloeddruk (gedefinieerd als bloeddruk lager dan 110/80)

– Droge mond

– Vermoeidheid

– Diarree

– Gebrek aan eetlust

– Misselijkheid en braken

– Uitslag

Langetermijnbijwerkingen van CB

Bijwerkingen op lange termijn treden niet meteen op. Ze ontwikkelen zich na verloop van tijd bij voortdurend gebruik. Er zijn maar heel weinig langetermijnbijwerkingen gemeld van CBD. Veel van deze kunnen worden toegeschreven aan andere aspecten van CBD-gebruik, zoals roken, vaping of het combineren van CBD met andere farmaceutische medicijnen.

Langetermijnbijwerkingen van CBD kunnen zijn:

– Gewichtsveranderingen (verlies of toename)

– frequente infecties (lage immuniteit)

– abnormale leverfunctieresultaten

– je zwak of moe voelen

Huidig onderzoek naar de veiligheid van CBD

Er is momenteel een grote hoeveelheid onderzoek beschikbaar in de wetenschappelijke literatuur waarin het veiligheidsprofiel van CBD wordt onderzocht. Dit onderzoek is essentieel voor verdere tests om andere therapeutische toepassingen van CBD bij menselijke patiënten te onderzoeken. Desondanks kunnen wetenschappers CBD niet testen op ziekten zoals epilepsie totdat bewezen is dat het veilig is.

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste CBD-gerelateerde veiligheidsonderzoeken:

Bergamaschi et al., 2011 – Deze review richt zich op 132 onderzoekspapers die de veiligheid en verdraagbaarheid van CBD evalueerden. Deze studies omvatten in vitro onderzoek, dierproeven en klinische studies bij menselijke patiënten. De studies concludeerden dat CBD veilig is en goed verdragen wordt door mensen, zelfs bij hoge doses gedurende lange perioden. De onderzoekers merken op dat er potentiële bijwerkingen zijn als CBD wordt genomen in combinatie met andere medicijnen of in verband met bepaalde medische aandoeningen..

Iffland & Grotenhermen, 2017 – Het doel van deze review was om voort te bouwen op het onderzoek gepubliceerd door Bergamaschi et al. De resultaten van het onderzoek bevestigden de conclusie van de oorspronkelijke review en benadrukten CBD als een veilig en effectief therapeutisch supplement voor de overgrote meerderheid van de patiënten. Er werd ook gemeld dat de meest voorkomende bijwerkingen vermoeidheid, diarree en veranderingen in eetlust/gewicht waren. De onderzoekers merken ook op dat CBD veel beter te verdragen is dan andere medicijnen die voor vergelijkbare doeleinden worden gebruikt.

Johnson et al., 2013 – Deze studie onderzoekt de gezondheidseffecten op lange termijn van CBD en THC. Preparaten met deze twee cannabinoïden werden gedurende twee weken dagelijks aan 43 kankerpatiënten gegeven. De onderzoekers zeggen dat de bijwerkingen minimaal waren en concluderen dat de preparaten over het algemeen “goed werden verdragen”.

Devinksy et al., 2018 – Deze gerandomiseerde klinische studie onderzocht 13 weken lang de effecten van CBD bij de behandeling van een zeldzame vorm van epilepsie die bekend staat als het Dravetsyndroom. Vierendertig patiënten met de diagnose Dravetsyndroom (in de leeftijd van 4 tot 10 jaar) werden verdeeld in drie behandelgroepen – 5 mg/kg, 10 mg/kg, 20 mg/kg CBD en een inactieve placebogecontroleerde groep. Het onderzoek concludeerde dat de meerderheid van alle patiënten CBD goed verdroeg (94%). De veiligheidsbevindingen waren consistent met een ander onderzoek. Sommige patiënten hadden een verhoogde ALT of AST (een indicatie van veranderingen in de leverfunctie), maar deze verhogingen verdwenen na het staken van CBD. Dit is een van de beste studies tot nu toe over de veiligheid van CBD bij kinderen, vooral omdat de doses die in de studies werden gebruikt aanzienlijk hoger waren dan de standaard CBD doses.

Wat veroorzaakt de bijwerkingen van CBD?

De lijst van effecten van CBD op mensen is lang. Ze werken door verschillende receptoren in het lichaam te binden of te moduleren. Deze receptoren controleren andere chemische stoffen, cel- en orgaanfuncties. Zulke interacties met receptoren produceren de bekende voordelen van CBD’s effecten, maar ook sommige bijwerkingen.

Er zijn nog andere manieren waarop CBD bijwerkingen kan veroorzaken – sommige hebben te maken met de hoeveelheid CBD die is toegediend, welke andere medicijnen erbij zijn ingenomen, veelvoorkomende medische aandoeningen en de aanwezigheid van verontreinigingen in het CBD-extract zelf. We zullen elk van deze mogelijke oorzaken in meer detail behandelen, evenals wat je kunt doen om de kans op bijwerkingen te minimaliseren.

1. Inademen van rook of stoom

Verschillende vormen van CBD kunnen andere bijwerkingen veroorzaken. Roken, dabben of vaping van CBD kan bijvoorbeeld leiden tot kortdurende bijwerkingen door het inademen van de verbindingen via de longen. Rookinhalatie veroorzaakt schade aan de longen, samen met een verhoging van de concentratie kooldioxide en koolmonoxide in het bloed. Dit kan leiden tot bijwerkingen zoals hoesten, keelpijn, vermoeidheid en misselijkheid.

Er zijn ook recente meldingen van een aandoening die bekend staat als lipoïde longontsteking, die zelfs levensbedreigend kan zijn. Deze aandoening wordt veroorzaakt door het inademen van vettige stoffen in de longen, zoals verdampende oliën of vloeistoffen. Het is een zeldzame aandoening en kan veroorzaakt worden door alle vloeistoffen, inclusief CBD vaporizer oliën.

Hoe risico’s minimaliseren

De eenvoudigste manier om de kans op bijwerkingen van het inhaleren van rook of damp te minimaliseren is door CBD oraal in te nemen in de vorm van oliën, capsules, voedsel of uitwendige toediening van CBD.

Er zijn veel uitstekende CBD-producten die niet afhankelijk zijn van roken of vaping om CBD in het lichaam te brengen. Ze ontzien de longen en houden schadelijke stoffen zoals koolmonoxide uit het bloed.

2. Hoge doses CBD

Hoe meer CBD je neemt, hoe sterker de effecten zullen zijn. Dit geldt zowel voor de positieve als de negatieve effecten van CBD. Verschillende van de hierboven genoemde onderzoeken gebruikten hoge doses CBD (tot 20 mg/kg) in hun onderzoeken, wat aanzienlijk hoger is dan de standaard CBD-niveaus. Hoewel het zelfs op deze niveaus nog veilig is, is de kans op bijwerkingen groter naarmate de CBD-dosis hoger is.

Hoe risico’s minimaliseren

Als je nog nooit CBD hebt gebruikt, is het belangrijk dat je begrijpt hoe je de beste dosis voor jou kunt vinden. De effectieve dosis CBD verschilt voor iedereen, dus je moet uitproberen wat het beste werkt. De meeste mensen doen dit door te beginnen met een lage dosis en deze na verloop van tijd langzaam te verhogen. Als je eenmaal de gewenste effecten hebt bereikt met een bepaalde hoeveelheid, zul je je ideale dosis vinden. Sommige mensen gaan door met het verhogen van de dosis totdat ze milde bijwerkingen ervaren, gaan dan terug naar het laatste niveau dat geen bijwerkingen veroorzaakte en blijven daarbij. Dit wordt beschouwd als de maximaal getolereerde dosis – of de hoogste hoeveelheid voordat je bijwerkingen ontwikkelt.

3. Interactie van CBD met andere geneesmiddelen

Wanneer je medicijnen of voedingssupplementen neemt, moet je er rekening mee houden hoe de actieve ingrediënten in het lichaam kunnen werken. Zelfs als je ze apart inneemt, zullen ze zich uiteindelijk mengen in het spijsverteringskanaal en met elkaar reageren in de bloedbaan. CBD heeft zelden wisselwerkingen met andere medicijnen. Toch zijn er een paar uitzonderingen. Het kan de effecten van een medicijn verzwakken of versterken, wat kan leiden tot het optreden van de bijwerkingen ervan.

Hoe risico’s minimaliseren

Er zijn veel manieren waarop CBD kan interageren met andere medicijnen. Zelfs medicijnen die niets te maken lijken te hebben met de effecten van CBD kunnen leiden tot een negatieve interactie vanwege de manier waarop de lever of nieren ze verwerken. Als CBD en het medicijn vechten om dezelfde weg in de stofwisseling, kan dit ervoor zorgen dat ze zich ophopen in het systeem, wat uiteindelijk leidt tot de ontwikkeling van bijwerkingen. Daarom moet je met je arts praten over het innemen van CBD als je medicijnen gebruikt. Hij of zij zal je specifieker advies geven over de wisselwerking tussen CBD en de medicijnen die je gebruikt en wat je kunt doen om de kans op bijwerkingen te verkleinen.

4. Basis gezondheidsproblemen

Van CBD is bekend dat het voordelen biedt bij specifieke gezondheidsaandoeningen. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van deze cannabinoïde op ziekten zoals epilepsie, multiple sclerose, kanker, artritis en vele andere. Sommige mensen kunnen echter een verslechtering van hun gezondheidstoestand ervaren na het consumeren van CBD.

Enkele voorbeelden zijn de ziekte van Parkinson of hypotensie (lage bloeddruk). Leverproblemen kunnen ook leiden tot CBD-geïnduceerde bijwerkingen. De meeste chemicaliën die door het lichaam gaan moeten in de lever worden gemetaboliseerd voordat ze kunnen worden uitgescheiden. Als de leverfunctie op wat voor manier dan ook negatief wordt beïnvloed, kunnen CBD en zijn metabolieten zich ophopen in het bloed, wat uiteindelijk kan leiden tot bijwerkingen.

Hypotensie (lage bloeddruk) is een van de meest onderschatte gezondheidskwesties waar mensen rekening mee moeten houden voordat ze CBD gaan gebruiken. Cannabidiol kan een verlaging van de bloeddruk veroorzaken. Voor velen kan dit een voordeel zijn. Als de bloeddruk van een patiënt echter te laag is, kan dit effect ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt tot gevaarlijke niveaus. In dat geval kan het hart niet genoeg bloed naar de hersenen pompen, wat kan leiden tot duizeligheid, verwarring of flauwvallen.

Hoe risico’s minimaliseren

Als je lijdt aan een aantal kleine gezondheidsproblemen, kun je het beste je arts raadplegen voordat je CBD gaat gebruiken om bijwerkingen te voorkomen.

5. CBD-producten die van slechte kwaliteit of vervuild zijn.

Bij het bespreken van de bijwerkingen van CBD moet ook rekening worden gehouden met de herkomst. CBD olie kan vervuild raken tijdens het groei- en productieproces. Deze verontreinigingen kunnen leiden tot bijwerkingen op zowel de korte als lange termijn – sommige kunnen zelfs behoorlijk ernstig zijn. Daarom zouden mensen alleen CBD-producten moeten kopen van bedrijven die onafhankelijke laboratoriumanalyses publiceren van elke partij die ze te koop aanbieden.

Laboratoriumtests moeten alle mogelijke verontreinigingen in CBD-producten identificeren, zoals:

– Zware metalen

– Bestrijdingsmiddelen

– Organische oplosmiddelen (zoals propaan, butaan of hexaan)

– Microbiële verontreinigingen (mycotoxinen, bacteriën, schimmels)

– Psychoactieve cannabinoïden (THC, THCV)

Synthetische cannabinoïden

Het voorkomen van vervuilde CBD-producten is niet ongewoon. Het is daarom essentieel om de leverancier te controleren voordat je een bestelling plaatst. Pas op als CBD olie verdacht veel goedkoper is dan de concurrentie. Dit is meestal te mooi om waar te zijn. Veel van deze oliën worden gemaakt van goedkope hennep die wordt verbouwd in plaatsen als China of India, waar bodemverontreiniging veel voorkomt – wat leidt tot de ophoping van zware metalen of andere schadelijke stoffen in de eindproducten.

Verontreinigingen kunnen leiden tot bijwerkingen zoals:

– Hoofdpijn

– Allergische reacties

– Huiduitslag en -aandoeningen

– Verduistering

– Verwarring

– Misselijkheid en braken

– Verlies van gezichtsvermogen

Sommige CBD-oliën van lage kwaliteit kunnen ook de psychoactieve cannabinoïde THC bevatten. Als het THC-gehalte hoog genoeg is, zal het ongewenste bijwerkingen veroorzaken die leiden tot dezelfde resultaten die sommige gebruikers bewust nastreven.

Hoe risico’s minimaliseren

Koop CBD altijd van een gerenommeerde fabrikant die duidelijk bewijs levert dat elke partij die ze produceren vrij is van deze verontreinigingen. Er zijn geen veilige grenzen voor zware metalen, pesticiden of organische oplosmiddelen, dus het is belangrijk dat tests hier geen sporen van aantonen.

6. Allergische reacties

Sommige bijwerkingen zijn het gevolg van allergieën. Dit kan worden veroorzaakt door allergieën voor CBD zelf, andere cannabinoïden of ingrediënten zoals oliën, synthetische smaakstoffen of vloeistoffen voor vaping.

Allergieën activeren het immuunsysteem, dat het lichaam voortdurend controleert om alles wat een bedreiging vormt te identificeren en te vernietigen. Het immuunsysteem beoordeelt soms een veilige stof als een bedreiging, wat leidt tot wat we een allergische reactie noemen.

Wanneer een bedreiging wordt gedetecteerd (zelfs als dit per ongeluk gebeurt), stuurt het immuunsysteem onmiddellijk een vloot witte bloedcellen en chemicaliën naar het getroffen gebied om de indringer te bestrijden. Dit kan leiden tot bijwerkingen zoals huiduitslag, zwelling, zwelling van de keel, inclusief ernstigere afsluiting van de ademhaling, tachycardie (verhoogde hartslag), verhoogde bloeddruk en bewustzijnsverlies. De meeste allergieën voor CBD-producten worden veroorzaakt door chemische toevoegingen van synthetische smaakstoffen of conserveringsmiddelen en niet door CBD zelf.

Hoe risico’s minimaliseren

Allergieën zijn moeilijk te voorkomen en nog moeilijker te voorspellen. Daarom is het een goed idee om een kleine hoeveelheid CBD supplement te testen voordat je de volledige dosis neemt om te zien of je bijwerkingen ervaart. Wat betreft producten voor uitwendig gebruik, breng een kleine hoeveelheid aan op de huid en wacht ongeveer 30 tot 45 minuten om te zien of er bijwerkingen optreden. Zo niet, dan kun je het product veilig op een groter gebied aanbrengen.

De procedure is vergelijkbaar met die voor voedsel. Begin met het eten van kleine hoeveelheden. Houd het indien mogelijk een tijdje in je mond. Wacht 30-45 minuten om je immuunsysteem de tijd te geven om te reageren. Als er geen bijwerkingen zijn (meestal zwelling of jeuk), kun je veilig een grotere dosis eten.

Wat kan ik doen als ik bijwerkingen ervaar van CBD?

Wat gebeurt er als je bijwerkingen begint te krijgen CBD? Wanneer moet je je zorgen gaan maken? De overgrote meerderheid van CBD bijwerkingen zijn mild van aard – wat betekent dat zelfs als je je ongemakkelijk voelt, de bijwerkingen vanzelf weggaan. Afhankelijk van welke bijwerkingen je ervaart, zullen bepaalde maatregelen helpen om ze veel sneller te laten verdwijnen.

1. Droge mond

De beste manier om deze bijwerking te elimineren is door iets fruitigs te drinken, zoals sinaasappel- of ananassap, water te drinken of kauwgom te kauwen. Als je goed gehydrateerd bent voordat je CBD neemt, is de kans op deze bijwerking veel kleiner.

2. Duizeligheid

Deze bijwerking komt vaak voor en betekent meestal niets ernstigs. Duizeligheid kan echter ook wijzen op een ernstiger probleem. De oorzaak is meestal een lage bloeddruk. Het is dus beter als je even gaat zitten of liggen en uitrust. Zo kan het bloed gemakkelijk naar de hersenen stromen. Het helpt ook als je wat elektrolyten drinkt voordat je CBD neemt. Dit bevordert een goede bloeddruk.

Als je het bewustzijn verliest of overmatige duizeligheid ervaart, stop dan onmiddellijk met het innemen van CBD en raadpleeg een arts over je symptomen.

3. Diarree

Deze bijwerking is moeilijk te stoppen als ze zich eenmaal voordoet. Je kunt wat medicatie nemen, maar tegen de tijd dat het begint, is de bijwerking waarschijnlijk toch al weg. Het helpt om CBD met voedsel in te nemen om de kans op diarree te minimaliseren. Als de diarree aanhoudt, is het verstandig om je arts te raadplegen voordat je CBD weer inneemt.

4. Vermoeidheid

Inname van CBD is vaak het doel van het gebruik, vooral voor mensen met slaapproblemen. Niet iedereen is echter blij met deze uitkomst. De eenvoudigste preventie is om CBD in te nemen met cafeïne, wat de kalmerende effecten tegengaat.

5. Gebrek aan eetlust

CBD kan de eetlust verminderen. Hoewel dit meestal geen ernstig probleem is, kan het leiden tot voedingstekorten, zwakte, prikkelbaarheid en gewichtsverlies. CBD met voedsel innemen kan helpen.

Hebben andere cannabinoïden bijwerkingen?

CBD is niet de enige cannabinoïde in de cannabisplant. Er worden ook meer dan honderd andere cannabinoïden gevormd in de plant, waarvan er veel in CBD olie terechtkomen. Dit geldt vooral voor CBD-extracten met een volledig spectrum. Hebben deze cannabinoïden bijwerkingen waar we ons zorgen over moeten maken? Over het algemeen lijken de bijwerkingen van andere cannabinoïden erg op de bijwerkingen van CBD, met kleine verschillen.

1. Bijwerkingen van THC

THC (tetrahydrocannabinol) je de primaire psychoactieve cannabinoïde in de cannabisplant. Industriële hennepproducten hebben een zeer laag THC-gehalte. Ze blijven meestal binnen de wettelijke grenzen om psychoactieve bijwerkingen te voorkomen. Producten met een hoog THC-gehalte kunnen bijwerkingen hebben die geassocieerd worden met de psychoactiviteit ervan.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van THC:

– visuele beperking

– verhoogde eetlust

– droge mond

– paranoia

– duizeligheid

– hoofdpijn

– vermoeidheid

– veranderingen in emoties en stemmingen;

2. Bijwerkingen van THCV

THCV betekent tetrahydrocannabivarine. Het is nauw verwant aan THC, maar heeft veel minder psychoactiviteit en komt in veel lagere concentraties voor in de plant. Deze cannabinoïde veroorzaakt waarschijnlijk geen echte bijwerkingen van CBD-producten, simpelweg vanwege de lage concentraties.

Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van THCV:

– Visuele beperking

– Paranoia

– Misselijkheid en braken

– Stemmingswisselingen

– Vermoeidheid

3. Bijwerkingen van CBC

CBC staat voor cannabichromene – Het is de op twee na meest voorkomende cannabinoïde naast CBD en THC. Sommige variëteiten hebben een hoog CBC-gehalte. Daarom is er een potentieel grotere kans dat deze cannabinoïde bijwerkingen heeft.

Mogelijke bijwerkingen van CBC zijn:

– Duizeligheid

– Vermoeidheid

– Zitplaatsen

– Misselijkheid

– Verminderde eetlust

4. Bijwerkingen van CBG

CBG staat voor cannabigerol. Het is de voorloper van zowel CBD als THC. Planten die te vroeg worden geoogst hebben daarom een hoog CBG-gehalte. CBG vertoont verschillende bijwerkingen en gaat naar verluidt veel van de psychoactieve effecten van THC tegen.

Bijwerkingen van CBG zijn onder andere:

– Zitplaatsen

– Spierzwakte

– Misselijkheid en braken

– Duizeligheid

5. Bijwerkingen van CBN

CBN ligt aan de andere kant van de schaal dan CBG. Het is een metaboliet van THC in plaats van een voorloper ervan. Als THC uit elkaar valt, stijgen de CBN-niveaus. CBN staat voor cannabinol. Het is niet in hoge concentraties aangetroffen in industriële hennep door een gebrek aan THC. Het is echter vooral aanwezig in planten die laat geoogst zijn of in CBD-oliën met een volledig spectrum die het einde van hun houdbaarheidsdatum naderen. CBN werkt meer verdovend dan de meeste andere cannabinoïden, dus verdoving en vermoeidheid zijn vaak voorkomende bijwerkingen.

Bijwerkingen van CBN zijn onder andere:

– Zitplaatsen

– Misselijkheid en braken

– Verhoogde eetlust

– Slecht geheugen en concentratie

Wie moet het gebruik van CBD vermijden?

Nu we alle bijwerkingen van CBD hebben besproken en een aantal factoren hebben belicht die deze bijwerkingen kunnen veranderen, laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van wanneer je CBD beter helemaal kunt vermijden voor bepaalde gezondheidsklachten.

1. Personen met leverfunctiestoornissen

CBD wordt gemetaboliseerd in de lever – net als bijna elk ander medicijn of supplement dat we gebruiken. Als er al leverproblemen zijn, is het moeilijk om CBD effectief te metaboliseren, waardoor de CBD (en andere drugs) niveaus lange tijd hoog zullen blijven. Als je lijdt aan een leverziekte (hepatitis, steatose van de lever, cirrose, etc.), is het verstandig om je arts te raadplegen voordat je CBD gaat gebruiken.

2. Vrouwen die proberen zwanger te worden

CBD en andere cannabinoïden zijn niet getest op hun mogelijke invloed op de foetus. Er zijn een aantal theorieën die suggereren dat CBD de ontwikkeling van de hersenen negatief kan beïnvloeden. Daarom is het verstandig om CBD-supplementen te vermijden als je zwanger probeert te worden.

3. Zwangere moeders en moeders die borstvoeding geven

Net als bij het vorige punt moet CBD worden vermeden door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Cannabinoïden hebben een sterke wisselwerking met ons centrale zenuwstelsel en kunnen problemen veroorzaken in het zich ontwikkelende zenuwstelsel van zuigelingen. CBD is een vetoplosbare stof en kan via de moedermelk aan de baby worden afgegeven.

4. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken (vraag dit aan je arts)

Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met CBD, zoals naar voren komt in verschillende van de hierboven genoemde onderzoeken. Hier zijn enkele belangrijke patronen waarmee CBD kan interageren met geneesmiddelen:

  • CBD kan de effecten van medicijnen versterken – dit leidt tot verhoogde CBD of sterke bijwerkingen van medicijnen.
  • CBD kan voorkomen dat de drug wordt afgebroken en vervolgens uit het systeem wordt uitgescheiden – hierdoor kan de drug zich ophopen in de bloedbaan en zeer waarschijnlijk gevaarlijke niveaus bereiken.
  • CBD’s kunnen de effecten van andere medicijnen veranderen – dit kan ze ineffectief maken bij het oplossen van de problemen waar ze verondersteld worden bij te helpen.
  • Sommige medicijnen hebben meer interactie met CBD dan andere – bijvoorbeeld antipsychotica, bloedverdunners, bloeddrukmedicijnen en pijnstillers.

Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, overleg dan altijd met je arts voordat je CBD gaat gebruiken.

5. Mensen met een lage bloeddruk

Zoals hierboven vermeld, kan CBD een daling van de bloeddruk veroorzaken. Als je al een lage bloeddruk hebt, kan inname van CBD het probleem verergeren. Mensen met een lage bloeddruk (hypotensie) wordt aangeraden CBD helemaal te vermijden of het onder toezicht van een arts te nemen.

6. Personen met allergieën voor cannabisproducten

Als je in het verleden allergische reacties hebt gehad op hennepproducten, wees dan heel voorzichtig bij het testen op CBD. Soms treden deze allergieën op tijdens het roken van het plantmateriaal of met additieven zoals synthetische smaakstoffen of conserveringsmiddelen. In andere gevallen zijn er echter allergieën die voornamelijk geassocieerd worden met hennepverbindingen of andere fytochemicaliën die ook in de plant aanwezig zijn. In het geval van ernstige allergische reacties zoals anafylaxie, moet je CBD-producten helemaal vermijden.

Conclusie: is CBD veilig?

Elk actief ingrediënt kan bijwerkingen veroorzaken – vooral verbindingen die duidelijke fysiologische effecten op het lichaam hebben. Dit geldt ook voor CBD, dat een lange lijst van effecten en voordelen heeft.

In klinische onderzoeken bij dieren en mensen is aangetoond dat CBD een veilige en effectieve verbinding is. De bijwerkingen die het kan veroorzaken zijn zeer mild, zoals een droge mond, een lichte daling van de bloeddruk, diarree, gebrek aan eetlust, vermoeidheid of slaperigheid.

De meeste mensen kunnen deze bijwerkingen voorkomen door enkele van de bovenstaande adviezen op te volgen. Bijvoorbeeld door veel water te drinken, CBD met voedsel in te nemen, het te combineren met andere supplementen zoals cafeïne, of de dosis CBD alleen te beperken.

In zeldzame gevallen kunnen deze bijwerkingen echter verergeren. De ernstigste bijwerkingen komen door allergische reacties, rookinhalatie, dampen of interacties met andere medicijnen en gerelateerde medische aandoeningen.

Daarom is het verstandig om dit met je arts te bespreken voordat je CBD gaat gebruiken, vooral als je aan een medische aandoening lijdt of medicijnen gebruikt. Het is ook verstandig om te beginnen met een lage hoeveelheid CBD (~2mg) en geleidelijk op te werken naar een hogere dosering. Alleen dan kun je goed bepalen hoe de cannabinoïde op je lichaam inwerkt.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?