Chlorella je jasně zelená řasa složená z 50% bílkovin. Je bohatá na železo, vlákninu, vitamíny skupiny B, komplexní sacharidy, polynenasycené tuky a antioxidanty, jako je lutein a vitamin C. Má řadu zdravotních výhod, včetně léčby vysokého cholesterolu, rakoviny a hepatitidy C. Existuje více než 30 různých typů chlorelly, z nichž nejběžnější jsou Chlorella vulgaris a Chlorella pyrenoidosa.
Chlorella byla zkoumána jako alternativní zdroj potravy od 40. let 20. století. Navzdory snahám sklízet chlorellu na úrovni produkce, náklady na to byly přemrštěné. Chlorella také nebyla považována za chutnou pro většinu západních zemí. Zatímco v Japonsku se chlorella používá jako potravina, na západě se bere jako doplněk stravy. V posledních letech je chlorella uváděna na trh jako „superpotravina“ a prodává se ve formě tablet, extraktů, granulí a prášku k léčbě široké škály zdravotních stavů.
K čemu se chlorella používá?
Zastánci alternativní medicíny tvrdí, že chlorella může pomoci posílit imunitu a podpořit detoxikaci buněk. Předpokládá se, že tyto vlastnosti se promítají do velkého množství potenciálních přínosů, včetně prevence nebo léčby těchto stavů:
- Rakovina
- Nachlazení
- Zácpa
- Divertikulární onemocnění
- Fibromyalgie
- Vysoký krevní tlak
- Vysoký cholesterol
- Zánětlivé onemocnění střev (IBD)
- Metabolický syndrom
- Pankreatitida
- Virová hepatitida
Některá zdravotní tvrzení jsou lépe podpořena výzkumem než jiná, i když to neznamená, že neexistují slibná zjištění. Níže si představíme, co říkají některé výzkumy.
Vysoký cholesterol
Podle studie z roku 2014 (odkaz na studii) zveřejněné v časopise Nutrition Journal zlepšila denní dávka 416 miligramů chlorelly hladinu krevních lipidů u 62 dospělých se středně zvýšeným cholesterolem. Nejen, že došlo k významnému snížení celkového cholesterolu, triglyceridů a LDL („špatného“) cholesterolu, ale došlo také ke zvýšení HDL („dobrého“) cholesterolu. Ve srovnání s odpovídající sadou dospělých, kterým bylo podáváno placebo, účastníci, kterým byla podávána chlorella, zaznamenali čtyř až dvacetinásobné zlepšení klíčových lipidových markerů. Účinek byl připisován vysokému množství karotenoidů v chlorelly, antioxidantu, který může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění.
Hepatitida C
Studie z roku 2013 (odkaz be studii) ve World Journal of Gastroenterology naznačuje, že chlorella může pomoci při léčbě chronické infekce hepatitidou C snížením úrovně zánětu jater. Osmnácti dospělým s chronickou infekcí hepatitidou C byla podávána dávka 30 mililitrů (ml) extraktu z chlorelly dvakrát denně spolu s dávkou 1500 mg tablet chlorelly dvakrát až třikrát denně. Po 12 týdnech účastníci zaznamenali významné snížení zánětu jater, jak bylo měřeno testy aspartátaminotransferázy (AST) a alaninaminotransferázy (ALT). Co chlorella nezměnila, byla virová nálož hepatitidy C, což znamená, že chlorella snížila zánětlivé příznaky onemocnění jater, ale neudělala nic pro léčbu základní infekce. Kromě toho, že studie byla malá, je třeba také poznamenat, že neexistovala žádná kontrolní skupina.
Těhotenské komplikace
Existují také důkazy, i když mizivé, že chlorella může snížit riziko potenciálně nebezpečné těhotenské komplikace známé jako preeklampsie. Ve studii z roku 2010 (odkaz na studii) v časopise Plant Food for Human Nutrition poskytli vědci v Japonsku 70 těhotným ženám buď denní dávku 6 gramů (6000 mg) doplňku chlorelly nebo placebo. Léčba začala od 12. do 18. týdne těhotenství a pokračovala až do doby porodu. Ve srovnání se skupinou s placebem měly ženy užívající chlorellu významně vyšší hladiny hemoglobinu během druhého a třetího trimestru. Navíc měli nižší výskyt edému (otok tkání), proteinurie (bílkoviny v moči) a gestační hypertenze (vysoký krevní tlak), z nichž všechny naznačují snížené riziko preeklampsie. Chlorella je také bezpečným přírodním zdrojem folátu, vitamínu B-12 a železa, které jsou všechny zvláště potřebné během těhotenství.
Rakovina
Jakkoli se to může zdát přitažené za vlasy, chlorella může vykazovat protinádorové vlastnosti, které mohou jednoho dne vést k vývoji nových protirakovinných léků. Podle studie z roku 2009 (odkaz na studii) z Malajsie byly krysy s chemicky vyvolanou rakovinou jater (hepatocelulární karcinom) léčeny různými koncentracemi extraktu Chlorella vulgaris. Ostatní krysy nebyly léčeny a byly použity jako kontrolní skupina. Po třech měsících měly krysy léčené chlorellou zvýšené hladiny kaspázy 8, proteinu, který podporuje apoptózu (normální proces, při kterém starší buňky umírají, aby byly nahrazeny novými zdravými). S rakovinou je narušena apoptóza, což umožňuje rakovinným buňkám se vyvíjet a množit mimo kontrolu.
Produkty, které vás mohou zajímat
Ve srovnání s neléčenými krysami měly krysy léčené extraktem z chlorelly významně vyšší hladiny kaspázy 8. Navíc se zvýšily v tandemu s dávkou extraktu z chlorelly. Při pozorování pod mikroskopem vykazovaly jaterní tkáně odebrané krysám léčeným chlorellou mnohem pomalejší růst nádorových buněk (proliferaci) než neléčené krysy. I když to v žádném případě nenaznačuje, že chlorella může předcházet nebo léčit rakovinu, naznačuje to, že může mít ochranný účinek hodný dalšího zkoumání.
Možné vedlejší účinky
Chlorella je obecně považována za bezpečnou a dobře tolerovanou. Může ale způsobit vedlejší účinky, zejména během prvních několika týdnů léčby. Zahrnují:
- Nadýmání
- Zelené zbarvení stolice
- Nevolnost
- Žaludeční křeče
- Průjem
Většina těchto nežádoucích účinků má tendenci vymizet, jakmile se vaše tělo přizpůsobí léčbě. Chlorella může také způsobit fotosenzitivitu, což zvyšuje riziko sluneční vyrážky a spálení. Chcete-li tento efekt zmírnit, noste dostatek opalovacího krému a vyhněte se nadměrnému slunění.
Lidé alergičtí na plísně mohou být alergičtí i na chlorellu. Pro jistotu si vezměte menší „testovací“ dávku chlorelly a počkejte 24 až 48 hodin, abyste viděli, zda se objeví nějaké příznaky alergie. Stejné obavy platí, pokud máte alergii na jód, protože chlorella má obzvláště vysoký obsah jódu.
Vysoký obsah jódu také představuje riziko pro lidi s onemocněním štítné žlázy, protože nadměrný příjem jódu může způsobit zhoršení příznaků hypertyreózy nebo „jódový pád“ u lidí s hypotyreózou. Bezpečnost Chlorelly u dětí nebyla stanovena.
Interakce
Chlorella obsahuje vysoké množství vitamínu K, který může podporovat srážení krve a snižovat účinnost léků na ředění krve, jako je Coumadin (warfarin) a Plavix (klopidogrel).
Chlorella má také stimulační účinek na imunitní systém a teoreticky může podkopat účinnost imunosupresivních léků používaných k léčbě rakoviny a autoimunitních onemocnění. Tyto zahrnují léky jako cyklosporin, prednison a inhibitory TNF. Pro jistotu se chlorelle vyhněte, pokud užíváte jakýkoli imunosupresivní lék.
Dávkování a příprava
Produkty Chlorella lze snadno získat online a také v mnoha obchodech s přírodními potravinami a obchodech specializovaných na doplňky stravy. Neexistují žádné pokyny pro správné použití chlorelly. Většina doplňkových tablet je nabízena v 500 mg až 1 000 mg formulacích. Dávky až 6 000 mg denně byly bezpečně užívány po dobu až 24 týdnů, a to i v těhotenství. Nikdy nepřekračujte dávku doporučenou výrobcem. Začněte s nejmenší možnou dávkou a postupně ji zvyšujte. Pokud tak učiníte, můžete se vyhnout gastrointestinálním nežádoucím účinkům.
Pokud používáte prášek nebo kapalinu, použijte přesné měření, abyste se vyhnuli poddávkování nebo předávkování. Prášek z chlorelly lze smíchat s vodou, džusem, jogurtem a smoothies, ale uvědomte si, že má lehce vůni a chuť mořských řas. Někteří lidé zjišťují, že přidáním do dresinků vinaigrette, miso polévek, smažených hranolků nebo pšeničné trávy může skrýt vůni a chuť. Vaření chlorelly nesnižuje její nutriční hodnotu. Tablety jsou nejjednodušší formou chlorelly k použití, protože dávka je kontrolovaná a konzistentní. V našem eshopu si můžete koupit CHLORELLA 100 tablet 500 mg.