Alles wat je moet weten over CBD | CBDsvet.cz
Ihr Warenkorb

Bei einem Einkauf über 85€ – kostenloser Versand

 

 

Meer

Mein Konto
Kontakt

Möchten Sie uns anrufen?

Rufen Sie uns an unter: +420 777 666 651

Soziale Netzwerke

Alles wat je moet weten over CBD

Hören Sie sich den Artikel an:

Het is tijd om ons te richten op CBD, de op één na meest voorkomende cannabinoïde in marihuana, de Cannabis sativa plant. We geven je alle informatie die je moet weten over deze belangrijke stof.

Als je de cannabisplant van dichtbij zou bekijken, zou je een rijke en diverse verzameling chemische verbindingen zien. Sommige van deze stoffen zijn zeer bekend, zoals het iconische THC, waarvan bekend is dat het psychoactief is. Er is echter ook een minder bekende cannabinoïde, CBD. Waarom? Omdat CBD niet psychoactief is en veel van de belangrijke voordelen die THC biedt er gewoon niet zijn.

Was ist CBD?

CBD en THC behoren tot een brede familie van cannabinoïden, waarvan er naar schatting 113 voorkomen in de cannabisplant, waarbij elke cannabinoïde een iets andere wisselwerking heeft met het menselijk lichaam. En terwijl onze kennis van andere cannabinoïden beperkt is, worden de fascinerende voordelen van de op één na meest voorkomende, cannabidiol (CBD), steeds meer ontdekt.

CBD is als een broer of zus van THC, maar heeft niet dezelfde psychoactieve eigenschappen. Met andere woorden, je zult geen veranderde bewustzijnstoestand hebben na inname. In plaats daarvan beïnvloedt het ons lichaam op tientallen andere manieren. De twee stoffen hebben echter wel overeenkomsten.

Produkte, die für Sie von Interesse sein könnten

Cannabisvariëteiten met een hoger CBD-gehalte

De hoogste CBD-concentraties zijn afkomstig van de ondersoort Cannabis sativa, die favoriet is bij commerciële bedrijven. Dankzij modern kweken en een vleugje natuurlijke selectie heeft hennep een chemische structuur die rijk is aan CBD en laag in THC. Als het gaat om consumptiegoederen zoals CBD olie, CBD cosmetica, etc., is hennep niet helemaal uit den boze. Je moet alleen rassen kiezen die speciaal zijn gekweekt voor hun CBD-gehalte. In feite heeft het streven van de hennepindustrie naar CBD-rijke soorten een revolutie ontketend, vooral in de afgelopen twintig jaar. CBD-rijke variëteiten worden eindelijk gemeengoed, het directe resultaat van zorgvuldige kwekers die variëteiten met CBD-dominante fenotypes manipuleren.

Het creëren van CBD-dominante soorten is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is de genetica van de plant die bepaalt hoe lang het duurt om te bloeien, de weerstand tegen ziekten.

Hoe werkt CBD?

Alle cannabinoïden werken via een unieke interactie met ons endocannabinoïde systeem (ECS). Dit uitgebreide netwerk van receptoren bestaat in ons allemaal en is verantwoordelijk voor het in balans houden van ons lichaam. Wanneer onze biologische systemen in balans zijn, is ons lichaam beter uitgerust om om te gaan met de ziekten, aandoeningen en uitdagingen van het moderne leven.

Om het ECS te activeren, binden cannabinoïden zich aan cannabinoïdereceptoren (onderverdeeld in CB1 en CB2) op cellen in ons lichaam.

Deze receptoren fungeren als poortwachters, eiwitten die in cellen worden ingebracht die chemische signalen controleren en hen vertellen wat ze moeten doen en wanneer ze dat moeten doen. Maar ze handelen niet uit zichzelf. De effecten van CB-receptoren zijn afhankelijk van hun locatie in het lichaam en de cannabinoïde die op de receptor inwerkt.

Receptoren zijn vooral belangrijk als het gaat om aan welke cannabinoïden ze zich binden. Het mechanisme is als een slot en sleutel – receptoren worden alleen geactiveerd als ze een cannabinoïde detecteren met de juiste vorm die bij hun slot past. Het is via deze toegangspunten dat cannabinoïden het lichaam op verschillende manieren kunnen beïnvloeden.

De meeste CB1 receptoren bevinden zich in de hersenen, het spijsverteringskanaal en het centrale zenuwstelsel, terwijl CB2 receptoren overheersen in ons immuunsysteem. THC activeert bijvoorbeeld CB1 receptoren die verantwoordelijk zijn voor het balanceren van de stemming en motivatie, vandaar de euforische high. CBD daarentegen heeft een minder directe aanpak.

CBD en het endocannabinoïde systeem

Hoewel ons verteld is dat alle cannabinoïden met het menselijk lichaam samenwerken via een slot en sleutel mechanisme, is de interactie van CBD iets gecompliceerder.

Cannabidiol heeft geen hoge bindingsaffiniteit voor een van de twee bekende cannabinoïde receptoren. In plaats daarvan oefent het zijn invloed uit door het gehele ECS te ondersteunen, de werking van het systeem te verbeteren en de productie van heilzame enzymen te reguleren.

Het zou een onderdrukkend effect hebben op het enzym FAAH (fatty acid amidohydrolase), de molecule die verantwoordelijk is voor de afbraak en vernietiging van anandamide (AEA).

Deze onderdrukkende reactie met CBD betekent dat er meer anandamide in je systeem blijft en ook voor een langere periode. Dit is belangrijk omdat AEA een intern geproduceerde chemische stof is die een positief effect heeft op eten, slapen, pijnverlichting en meer.

Maar hoewel CBD zich niet bekommert om binding met CB1- of CB2-receptoren, betekent dat niet dat het het slot-en-sleutelmechanisme dat we hierboven hebben beschreven, volledig omzeilt. Er zijn verschillende G-proteïne receptoren in het centrale en perifere zenuwstelsel die een wisselwerking hebben met CBD. Er is ook TRPV-1 (transient receptor potential cation channel subfamily V-1) die een wisselwerking heeft met CBD. Van de TRPV-1 receptor is bekend dat deze medieert bij pijnperceptie, ontsteking en lichaamstemperatuur, maar het potentieel voor deze interactie wordt nog onderzocht.

CBD en het bijbehorende effect

Tot nu toe hebben we bekeken hoe cannabinoïden hun invloed uitoefenen en hoe CBD een iets andere aanpak hanteert door zijn invloed op enzymen en specifieke receptoren. Wat we echter nog niet hebben besproken, is hoe ze samenwerken.

Hoewel THC en CBD zeer verschillende effecten en interactiemethoden hebben, delen ze één kenmerk. Wanneer ze samenwerken, worden hun respectieve capaciteiten versterkt. In feite is het entourage-effect een fenomeen dat theoretisch van toepassing is op alle cannabinoïden, terpenen en flavonoïden.

Daarom zijn producten als CBD-olie met een volledig spectrum zo populair geworden. Hoewel CBD op zichzelf goed werkt, geloven velen dat het pas zijn ware potentieel bereikt als THC en andere cannabinoïden, terpenen en flavonoïden ook aanwezig zijn. Waarom zouden al deze stoffen anders samen in dezelfde plant zitten?

Interactie tussen CBD en THC

De wisselwerking tussen CBD en THC is een fenomeen dat de aandacht heeft getrokken van zowel kwekers als cannabisliefhebbers. Waarom? Omdat het mogelijk is om de effecten te veranderen door de verhouding tussen CBD en THC aan te passen, waardoor je de voordelen van beide cannabinoïden krijgt. Zelfs als de plant een hoog CBD-gehalte heeft en een minimaal THC-gehalte, krijg je nog steeds de voordelen van het begeleidende effect zonder de psychotrope effecten.

Gezondheidsvoordelen van CBD

Laten we nu eens introduceren wat deze cannabinoïde met het lichaam doet en wat de potentiële effecten ervan zijn. Omdat het het hele ECS stimuleert om efficiënter te werken, heeft CBD het potentieel om tientallen fysiologische processen te beïnvloeden.

Alles wat we nu gaan beschrijven komt voornamelijk uit kleine onderzoeken, er is meer onderzoek nodig om alle eigenschappen van CBD te begrijpen, vooral bij mensen. We raden absoluut niet aan om cannabis te gebruiken als vervanging voor je reguliere medicijnen. Sterker nog, als je al te maken hebt met gezondheidsproblemen, moet je je arts vragen of het gepast is voordat je enige vorm van cannabis probeert. De lijst met potentiële voordelen voor de gezondheid is echter zeer uitgebreid.

Slapen

Slaap is een vitaal proces dat onze geest en ons lichaam het vermogen geeft om te herstellen van de dag. Helaas is slaap ook een van de dingen die veel mensen verwaarlozen, vooral door hun hectische leven.

Vroeg preklinisch onderzoek suggereert dat CBD een krachtig hulpmiddel kan zijn voor voor een meer rustgevende slaap. Hoewel de cannabinoïde niet lijkt te werken als een kalmerend middel, wordt gedacht dat het via verschillende mechanismen een gezonde slaap/waakcyclus bevordert. Door het natuurlijke circadiane ritme van ons lichaam te ondersteunen, kunnen we niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook een diepe slaap bereiken.

Ontspanning

Spanning, depressie en angst zijn nooit ver van elkaar verwijderd in de huidige moderne samenleving. En om het nog erger te maken, omgaan met angst is niet gemakkelijk – hoe en waarom het optreedt verschilt van persoon tot persoon.

Eén overeenkomst tussen alle gevallen van angst is echter de rol van 5-HT receptoren en het neurochemische serotonine. Serotonine, bijgenaamd het gelukshormoon, heeft een direct effect op angst door activering van deze receptoren en komt meestal vrij tijdens lichamelijke activiteiten zoals lichaamsbeweging of seks.

Bemoedigend genoeg hebben wetenschappers ontdekt dat CBD ook samenwerkt met 5-HT receptoren om de serotonerge transmissie te moduleren. Het Journal of the International Association for the Study of Pain voerde een dierstudie uit naar neuropathische pijn. Het concludeerde dat “herhaalde behandeling met lage doses CBD angst vermindert door de 5-HT₁ₐ receptor te activeren”. Hij voegde er verder aan toe dat deze resultaten “de start van klinische proeven” voor behandelingen op basis van CBD ondersteunen.

Spierherstel

Hoewel ontstekingen vaak in een negatief daglicht worden gesteld, is het een essentieel mechanisme. Het helpt ons lichaam om te gaan met infecties en beschadigde weefsels te herstellen. Dit is niet alleen belangrijk voor sporters, maar voor iedereen die gezond wil blijven. Het ontwikkelen van de kracht van onze spieren vermindert het risico op blessures en helpt ons actief te blijven.

Maar om een gezonde ontstekingsreactie te ontwikkelen, hebben we eerst een sterk immuunsysteem nodig. Maar ondanks al het goede dat ons immuunsysteem doet, raakt het soms in de war, vooral wanneer het overuren maakt om beschadigd weefsel te herstellen. Het kan gezonde cellen aanvallen in plaats van giftige cellen, wat slecht nieuws is als je spierherstel probeert te bevorderen.

Gelukkig heeft een team van Cannabis and Cannabinoid Research ontdekt dat CBD onze immuunrespons kan helpen moduleren en de aandacht van regulerende cellen kan heroriënteren. Met andere woorden, het kan je immuunsysteem, en nog belangrijker, je herstel, op de rails houden. Bovendien helpt CBD bij pijnbestrijding na lichamelijke inspanning.

Het gaat THC tegen.

In combinatie met THC zou CBD een deel van de angst die THC veroorzaakt kunnen onderdrukken. CBD lijkt ook de opwindende effecten van THC te beïnvloeden door het begin van de high en de duur ervan te vertragen.

In een gerandomiseerde placebotest gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology werd vastgesteld dat de paranoia die ervaren kan worden na het innemen van THC verminderd werd in de groep die een orale dosis CBD kreeg. De combinatie van CBD en THC zou een veelzijdige benadering van welzijn kunnen bieden, terwijl potentiële bijwerkingen worden verminderd.

Epilepsie

Misschien wel een van de meest bemoedigende onderzoeksgebieden is de invloed van CBD op epilepsie – in het bijzonder het Dravetsyndroom en het Lennox-Gastautsyndroom. Beide zijn ernstige aandoeningen die vooral kinderen treffen. De ergste gevallen kunnen honderden aanvallen per dag hebben.

In 2018 keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een synthetische versie van CBD goed, Epidiolex genaamd. Dit medicijn blijkt zeer effectief te zijn en verbetert de levenskwaliteit van kinderen met het Dravet- en Lennox-Gastaut-syndroom aanzienlijk.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de gezuiverde versie van CBD en de natuurlijke versie die uit hennep wordt gewonnen. The Journal of Epilepsy Research concludeerde echter dat, hoewel de gegevens beperkt waren, het bewijs ter ondersteuning van CBD-behandeling voor aanvallen bemoedigend was.

Gezondheid van hart

CBD olie kan het risico op hartaandoeningen verminderen door het verlichten van hypertensie (hoge bloeddruk). Studies suggereren dat CBD olie een geschikte aanvullende therapie kan zijn voor mensen bij wie hypertensie wordt gecompliceerd door stress en angst. Er is echter geen bewijs dat CBD olie alleen hypertensie kan behandelen of voorkomen bij mensen die risico lopen. Hoewel bekend is dat stress een hoge bloeddruk kan compliceren, kan het geen hypertensie veroorzaken.

Verlaagt de bloeddruk

Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, beroertes en hartaanvallen. Als je elke dag een dosis CBD olie zou nemen, zou je merken dat je een lagere bloeddruk hebt. Dit betekent dat je minder kans hebt op een hartaanval, beroerte of hartziekte.

Elimineert en voorkomt acne

De ontstekingsremmende eigenschappen van CBD helpen de talgproductie in de huid te verminderen. Zoals je misschien weet, is talg een natuurlijke olie voor de huid. Wanneer er een overmatige hoeveelheid talg wordt geproduceerd, veroorzaakt dit acne aan de oppervlakte. Daarom krijg je van die onaantrekkelijke puistjes en mee-eters. Als je echter CBD olie consumeert of oppervlakkig gebruikt op de aangetaste gebieden, verminder je de talgproductie en zal je zichtbare acne meestal beginnen te verdwijnen.

Voorkomt en vermindert de symptomen van de ziekte van Alzheimer

Neuroontsteking draagt in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. CBD zou neuro-inflammatie kunnen voorkomen en verminderen door neuronen te beschermen tegen vrije radicalen die hen proberen te vernietigen. Onderzoeken tonen aan dat CBD mogelijk effectief, zelfs bij de ziekte van Parkinson, vanwege de neuroprotectieve eigenschappen.

Antipsychotische effecten

Er is ontdekt dat CBD psychotische symptomen kan verminderen bij mensen die lijden aan verschillende soorten psychische stoornissen zoals schizofrenie en psychose. De resultaten zijn niet bewezen voor alle soorten psychische stoornissen, maar mensen met deze stoornissen hebben naar verluidt verlichting gekregen na het consumeren van CBD olie.

Helpt kanker te bestrijden

De ontstekingsremmende eigenschappen van CBD zorgen er ook voor dat het kanker tegengaat. Als je je zorgen maakt over het ontwikkelen van een kankergezwel in je hersenen, longen, dikke darm, borst of prostaat, probeer dan consequent CBD olie te gebruiken. Het kan zelfs de verspreiding van kanker voorkomen als je die al hebt.

Het kan beschermen tegen diabetes

CBD zou een aandoening genaamd insulitis voorkomen, die de bètacellen van de alvleesklier vernietigt. Aangezien insulitis een belangrijke oorzaak is van type I diabetes, kan het voorkomen van insulitis ook diabetes helpen voorkomen. Maar voor mensen die al diabetes hebben, kan CBD de bijwerkingen van de ziekte verminderen, zoals geheugenstoornissen en neuro-inflammatie.

Heeft CBD bijwerkingen?

Met zo’n lange lijst van potentiële voordelen lijkt CBD te mooi om waar te zijn – je moet je toch zorgen maken over sommige bijwerkingen? Een uitgebreide review door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nam al het huidige onderzoek naar CBD onder de loep.Heeft CBD bijwerkingen?

Na beoordeling van de beschikbare gegevens verklaarde de WHO het volgende:

CBD wordt over het algemeen goed verdragen met een goed veiligheidsprofiel. Gerapporteerde bijwerkingen kunnen het gevolg zijn van interacties tussen geneesmiddelen. Er zijn ook enkele bijwerkingen van CBD gemeld, maar zelfs deze lijken mild te zijn.

Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Diarree
  • Droge mond
  • Maagklachten
  • Vertigo

Het is belangrijk op te merken dat de meeste van deze bijwerkingen werden waargenomen in onderzoeken waar de toegediende dosis aanzienlijk hoger was dan in alledaagse scenario’s. Daarom heeft CBD op iedereen een iets ander effect. CBD heeft daarom op iedereen een ander effect, dus het is belangrijk om te beginnen met een lage dosis totdat je gewend bent aan de effecten.

Een andere belangrijke bijwerking die door de WHO naar voren werd gebracht, was de mogelijke interactie tussen CBD en bestaande medicijnen. Er zijn aanwijzingen dat CBD de afbraak van specifieke medicijnen kan verstoren. Als je medicijnen gebruikt, bespreek het gebruik van CBD dan altijd eerst met je arts.

Is CBD psychotroop?

Ondanks de banden met Cannabis sativa is CBD niet psychotroop, hoewel de verbinding wel als psychoactief kan worden beschouwd. Verwarring hierover komt meestal voort uit de associatie met THC. Hoewel CBD en THC beide cannabinoïden zijn, verschilt de manier waarop ze op het lichaam inwerken aanzienlijk, net als hun effecten.

THC veroorzaakt een veranderde toestand door zijn affiniteit voor CB1 receptoren in delen van de hersenen die te maken hebben met stemming en motivatie. Deze unieke interactie is de reden waarom cannabis in het grootste deel van de moderne wereld verboden is. CBD heeft daarentegen geen affiniteit voor dezelfde CB1 receptoren, maar werkt achter de schermen om het gehele ECS te ondersteunen, waardoor het geen psychotrope bijwerkingen heeft.

Kun je verslaafd raken aan CBD?

Een andere veel voorkomende vraag is of herhaald gebruik van CBD leidt tot tolerantie en de noodzaak om steeds grotere hoeveelheden te consumeren om dezelfde effecten te ervaren.

Om dit te beantwoorden, moeten we opnieuw verwijzen naar experts op dit gebied. Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat “CBD geen effecten vertoont die duiden op misbruik of potentiële afhankelijkheid”. Er is ook geen bewijs voor recreatief gebruik van CBD of problemen met de volksgezondheid. Langetermijnstudies ontbreken nog (CBD-onderzoek is relatief nieuw), maar het bewijs is bemoedigend.

Methoden om CBD te consumeren

Het potentieel van CBD lijkt enorm, maar nog lang niet zo uitgebreid als de beschikbare producten. Het gebrek aan CBD-giftigheid heeft geleid tot een breed scala aan opties, elk met unieke voor- en nadelen.

CBD-oliën

CBD-oliën die op of onder de tong worden aangebracht blijven de populairste manier om van het mengsel te genieten. Dankzij de olijf-, hennep- en MCT-oliën die ze bevatten, is de absorptiesnelheid vrij hoog. CBD is van nature hydrofoob (waterafstotend), dus het is moeilijk voor het lichaam om het op te nemen zonder de hulp van een draagoli.

De olie doorslikken werkt niet zo goed en je hebt meer nodig om de gewenste effecten te bereiken. Als je het echter sublinguaal (onder de tong) inneemt, komt het in de slijmvliezen terecht en raakt het direct je systeem. Veel mensen voegen ook CBD olie toe aan hun ochtendkoffie of thee, dit is ook een optie, maar dan is het effect vergelijkbaar met het slikken van CBD olie op zichzelf. Je kunt ook CBD hennepthee kopen, die al CBD bevat.

Roken CBD

CBD roken profiteert van een veel hogere biologische beschikbaarheid in vergelijking met andere consumptiemethoden. Biobeschikbaarheid is een belangrijk concept omdat het aangeeft hoeveel en hoe snel CBD zijn doelgebied – de bloedbaan – bereikt.

In dit geval komt de actieve CBD ongelooflijk snel in de bloedbaan terecht dankzij de haarvaten in onze longen. Als zodanig kunnen de effecten al na 15 minuten worden gevoeld, maar het nadeel is dat het niet zo lang in het lichaam aanwezig blijft in vergelijking met CBD-voedingsmiddelen of -oliën.

Natuurlijk bevatten CBD-rijke cannabisvariëteiten ook een verscheidenheid aan andere cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. Je krijgt niet alleen de potentiële voordelen van het entourage-effect, maar je ervaart ook een divers scala aan smaken.

Vaping CBD

Als je investeert in een goede vaporizer, vaping heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van roken. Ten eerste verbranden verdampers niets, dus je vermindert het risico dat er schadelijke stoffen in je longen terechtkomen.

Ten tweede is de biologische beschikbaarheid van vaping net zo goed als die van roken (zo niet hoger) en mensen hebben de neiging om minder vragen te stellen als je een vaporizer tevoorschijn haalt, vergeleken met een joint.

CBD-voeding

Cannabisvoeding is misschien begonnen als koekjes en brownies, maar nu is het nog maar het topje van de ijsberg. Er is ook geen goede reden voor deze interesse in edibles. Cannabinoïden zoals CBD hebben een natuurlijke smaak, en hoewel dat niet slecht is, is het op zichzelf niet voor iedereen weggelegd. Het maken van edibles doordrenkt met CBD is een praktische manier om de smaak te maskeren zonder de voordelen te verliezen.

Het innemen van CBD verandert ook de manier waarop we de effecten ervan voelen. Het begin is vertraagd (tot een uur), maar de effecten houden veel langer aan. Dit maakt ze ideaal als je CBD niet snel kunt aanvullen en langer verlichting nodig hebt.

Nasynchronisatie CBD

Dabbing, of dabben in het Tsjechisch, is het inhaleren van dampen die ontstaan door het verhitten van cannabisconcentraat. Hiervoor heb je een dabbing kit of zelfs een pocket dabbing apparaat nodig. Je kunt dabben door middel van een glazen pijp of een elektronische dabbing pen. Dit wordt meestal gebruikt door meer ervaren CBD-gebruikers. Het is geen goede optie voor nieuwelingen, omdat deze gebruiksmethode een zeer geconcentreerde dosis oplevert.

Dankzij de bliksemsnelle verdamping van het CBD-concentraat ervaar je binnen enkele seconden ongelooflijk uitgesproken effecten.

CBD-tincturen en sprays

CBD tincturen lijken erg op CBD olie, maar je neemt ze sublinguaal in. Sublinguale supplementen hoeven niet tegen ons spijsverteringsstelsel te vechten. In plaats daarvan komen ze rechtstreeks in de bloedbaan terecht via kleine haarvaten in de mond. Als je snel verlichting nodig hebt, werken CBD tincturen al na 15 minuten.

Hetzelfde geldt voor CBD sprays. De binnenkant van je neus bevat honderden kleine bloedvaatjes, dus CBD heeft een directe route naar je bloedbaan.

Het is ook mogelijk om CBD tincturen in verschillende smaken te vinden, waardoor ze iets aantrekkelijker zijn dan oliën. Dit betekent dat je de secundaire voordelen verliest die drageroliën bieden, dus de beslissing hangt af van persoonlijke omstandigheden en wat het beste voor je is.

CBD-crèmes en soortgelijke producten

CBD-producten die aan de oppervlakte worden aangebracht zijn gemakkelijk te gebruiken (gewoon in de huid wrijven) en geschikt voor alle huidtypes. De actieve ingrediënten komen niet in de bloedsomloop terecht, maar richten zich alleen op de receptoren op lokaal niveau om de huid te helpen kalmeren, hydrateren en beschermen.

Transdermale pleisters gaan nog een stap verder. Door CBD met bepaalde medicijnen te mengen, is het mogelijk dat de cannabinoïde door de huid dringt en in de bloedbaan terechtkomt. Deze patches werken op dezelfde manier als een nicotinepleister en zorgen voor een langzame afgifte van de actieve ingrediënten.

Als je de actieve absorptie een stap verder wilt brengen dan transdermale patches, overweeg dan CBD zetpillen. Deze bieden (mogelijk) een hogere CBD absorptie terwijl ze ongelooflijk discreet zijn. Wees echter gewaarschuwd dat de biologische beschikbaarheid van CBD zetpillen nog steeds onder de loep wordt genomen en het is niet precies bekend hoe effectief ze zijn.

Hoe CBD doseren

Elke CBD-fabrikant geeft een aanbevolen dosering en het is belangrijk om te weten dat er geen de ideale dosis CBD en hoeveel je zou moeten nemen is gebaseerd op factoren zoals:

  • Stofwisseling
  • Lichaamsvet
  • Productsterkte
  • Gezondheidsproblemen

Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen tot je een dosis vindt die voor jou werkt. Begin met een CBD-olie met een lage concentratie: blijf minstens twee weken bij een olie met een lage concentratie. Dit geeft je de tijd om te wennen aan de effecten en om te gaan met eventuele bijwerkingen.

Gebruik CBD één of twee keer per dag: Hoewel de meeste aanbevelingen “tot drie keer per dag” zeggen, moet je het eerst één of twee keer proberen. Dit geeft je weer de tijd om uit te vinden wat voor jou werkt.

Volg minstens twee weken lang dezelfde routine: CBD heeft snel effect, maar geef jezelf minstens twee weken om vertrouwd te raken met je routine.

Wacht met het combineren van CBD-producten: Het is heel goed mogelijk om verschillende CBD-producten te combineren, maar nogmaals, houd je aan dezelfde routine zodat je de effecten overeenkomstig kunt aanpassen. Er is niets mis mee om ‘s ochtends wat eetbare CBD te eten en ‘s middags CBD te vapen.

Praat met je arts: We kunnen alleen in algemene termen spreken, maar je huisarts kan advies geven voor jouw specifieke geval. Als je CBD gebruikt om een specifieke aandoening aan te pakken, kun je waardevol inzicht krijgen in de aanbevolen dosis.

Microdosering van CBD

Microdosering is een haalbare strategie die goed werkt met CBD, omdat het een van de belangrijkste nadelen van de verbinding tegengaat. De cannabinoïde heeft namelijk een zeer korte halfwaardetijd (de tijd dat het in het lichaam blijft), dus regelmatige consumptie is een must als je optimaal wilt profiteren van de effecten.

De sleutel tot microdoseren is het nemen van kleine, frequente doses. Maar net als bij gewoon doseren, zul je moeten experimenteren met verschillende routines om te zien wat voor jou werkt. Probeer eventueel je dagelijkse CBD inname in kleinere porties te verdelen over de dag.

CBD voor huisdieren

Met de basisbeginselen van CBD bij mensen is het zinvol om onze aandacht te richten op onze katachtige en hondachtige metgezellen. Waarom? Omdat katten en honden net als wij een endocannabinoïde systeem hebben. Op hun beurt kunnen zij een aantal van de positieve effecten van CBD ervaren.

De meeste gegevens over het effect van CBD op huisdieren blijven anekdotisch, maar er zijn verschillende in-vivo onderzoeken die worden voortgezet. De mogelijke effecten lijken vergelijkbaar met die bij mensen, waarbij CBD invloed heeft op hun hersenen en op hun zenuwstelsel, immuunsysteem en spijsverteringsstelsel.

Wees voorzichtig; niet alle CBD-producten zijn geschikt voor huisdieren. Katten en honden zijn veel gevoeliger voor de kleinere bestanddelen in cannabis (terpenen en flavonoïden). CBD-producten voor huisdieren zijn daarom ontdaan van deze bestanddelen om ze veilig te maken voor huisdieren, terwijl gewone CBD-oliën dat niet zijn.

Is CBD legaal?

De legaliteit van CBD blijft een twistpunt. In het grootste deel van de moderne wereld is het legaal om CBD te kopen en te gebruiken, maar er zijn beperkingen. CBD-producten moeten afkomstig zijn van hennep en mogen niet meer dan 0,2% THC bevatten (Europa). De wettelijke THC-limiet ligt iets hoger in de VS (0,3%), maar om je een idee te geven – de beperkingen variëren afhankelijk van waar je woont en zijn moeilijk te navigeren.

Koop CBD altijd van een betrouwbare leverancier en vermijd leveranciers die hun producten niet testen en kennen. Je moet altijd weten hoeveel CBD er in elk product zit.

Verwandte Beiträge

0 0 votes
Article Rating

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Willkommen! Bitte verifizieren Sie Ihr Alter, um teilzunehmen Sind Sie 18 Jahre alt oder älter?